В страна с непретенциозна и ограничена кулинарна култура като България

...
В страна с непретенциозна и ограничена кулинарна култура като България
Коментари Харесай

Стриди в бурно море

В страна с непретенциозна и лимитирана кулинарна просвета като България за производството на стриди с комерсиална цел се желае освен това от храброст и пари. Като прибавим и развъждането им в намерено море, сигурността и предвидимостта на този бизнес стават още по-голям разкош за нашите географски ширини.

Това обаче не стопира двама души, татко и наследник, да поемат по сложния и плевел път. " Кранеа " е първата и единствена към този момент плантация за стриди в България, която се намира край с. Кранево. А главните фактори бизнесът да е издържал към този момент пет години са два - постоянството на двамата създатели и самите стриди, които покриват най-високите кулинарни стандарти.
" Едни от най-важните индикатори, по които се прави оценка качеството на стридата, са цветът и ароматът и. Месото на нашите стриди е светлокафяво. Това е върхът на сладоледа " Чиста случка
Това са думите, с които Коста Петров разказва момента, в който той и синът му Петър вземат решение да стартират развъждането на стриди. Запалват се от предаване по Discovery, а начинанието е стимулирано и от желанието на Коста да започва бизнес в България след десетки години работа в чужбина. По специалност той е инженер. Участвал е в голям брой планове за произвеждане на хранителни артикули и питиета в Средна Азия. " Исках да се прибера и да направя нещо. Но да е нещо, което никой до момента не е правил ", споделя той. Производството на стриди покрива този аршин, само че освен.
" Първоначалните резултати бяха супер, само че когато започнахме активност с огромното количество стриди, имаше голяма смъртност ", споделя Коста. Той и Петър създават детайлна бизнес тактика, само че скоро се сблъскват с капризите на природата
" Баща ми постоянно е обичал морето. Искаше да стартира нещо, което да е обвързвано с него, само че също по този начин да може да се развива в нашия регион и чисто финансово да е в обсега ни ", споделя Петър, който е правист по обучение, само че е мощно притеглен от динамичността на започващия бизнес.
Реклама
Първоначалното ентусиазъм е последвано от 4-годишна подготовка. Двамата кореспондират с производители от Япония, Америка, Франция и Англия. Постепенно схващат, че Черно море основава неповторими предпоставки и провокации за развъждането на стриди. Това ги подтиква да се насочат към районни специалисти. Следват визити до теоретичен институт в Констанца, който разполага с умел разплодник. Петрови се съветват и с първия комерсиален производител на стриди в Черно море, който е основан до Ялта.

През 2017 година двамата стартират да опитват на терен. Разчитат единствено на персонални средства. Първоначалната инвестиция е 250 000 лева Коста и Петър лимитират нужните средства, като сами създават плаващата платформа за добива на стридите.

" Взехме няколкостотин стридички. Заложихме ги за 1 година. Резултатите бяха отлични ", споделя Петър. " Но както е и в живота, не всичко се развива по този начин, както наподобява първоначално ", добавя той.
Стрида с тихоокеански корени " В Черно море има и естествени стриди, само че ние използваме тихоокеански спат. Над 90% от стридите за комерсиални цели в Европа са от този тип. Тази стрида е с огромен размер, пораства бързо, има доста положителни хранително-вкусови качества. Гледа се относително елементарно и е резистентна на заболявания. Типичният тип за Черно море е острият едулис. Те са съвсем изчезнали. Срещат се доста дребни количества към Созопол. По принцип Черно море е доста по-чисто от Средиземно или Балтийско, само че отново има огромни замърсявания поради реките Дунав, Днепър и Дон. Замърсяването от реките предизвиква гъбични инфекции по естествените черноморски стриди, които не засягат тихоокеанския спат. " Коста Петров " При нас автоматизацията, която мидените ферми употребяват, не сработва, защото стридите са нежни. Пускали сме ги на машина, само че тя ги поврежда, убива ги. Загубите ни бяха съвсем 50% ", споделя Коста. Механичното разчистване също води до смъртност, само че алтернативата е претрупаните садки да натежат прекомерно доста и да се откъснат от буйовете, които ги държат Реклама Това, което е плюс, е и минус
" Една стрида се прави оценка по няколко индикатора. Едни от най-важните са цветът и ароматът й. Месото на нашите стриди е светлокафяво. Това е върхът на сладоледа ", споделя Коста. Този добър резултат се дължи на съответните условия за развъждането им у нас.

Ниската соленост на водата в Черно море е сериозен плюс. " Вследствие на това самата стрида става доста по-сладка, по-мека на усет и по-приятна като цяло, изключително за хора, които не са опитвали стриди преди този момент ", споделя Петър.

Друг плюс е, че той и татко му отглеждат стридите си в намерено море. Добрата верижност там доставя стридите с повече планктон. Това се отразява положително на усета им и ги прави по-резистентни на заболявания.

Производство в намерено море обаче оскъпява процеса. Петрови непрекъснато би трябвало да се преценяват с метеорологичните условия, които постоянно усложняват работния им развой. Рискът от стихии също е сериозен.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Политика 3 Енергетика 1 Политика 2 Енергетика 3 Предприемач 1 Предприемач 2 Политика 3 Коментари и разбори Реклама
" Трябва да използваме най-яките въжета и най-устойчивите буйове, само че Черно море е доста бурно и оборудванията постоянно се повреждат ", споделя Петър. Друг проблем е огромната амплитуда на водната температура, която предизвиква стрес и повишена смъртност при стридите, изключително през по-топлата част от годината.
Перли по време на рецесия
Покачването на температурите на морската вода е наклонност, която климатичните промени задълбочават.

Петър и Коста виждат това, само че се надяват, че в бъдеще нещата ще се поуспокоят. Междувременно двамата са на мнение, че няма смисъл да се тревожат за нещо, на което не могат да въздействат. Това е философия, на която работата в морето ги учи бързо.

Ковид пандемията и войната в Украйна основават съществени провокации за Петрови. Те обаче не се отхвърлят от бизнеса със стридите. " В началото подходихме като професионални бизнесмени. Правехме едни таблички какъв брой стриди ще заложим за 6 месеца, какъв брой ще пораснат, какъв брой ще бъдат подготвени за пазара, какъв брой ще осъществяваме. После от тези таблици не излезе безусловно нищо. Изчисленията ни имаха успеваемост от най-много 20% ", споделя Петър. Това той отдава точно на провокациите, свързани с работата в намерено море.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Сега той и татко му не вършат такива калкулации. Вместо това насочват част от напъните си към диверсификация на продуктите, които създават.

" В момента стартираме и развой за производството на перли. Успяхме да получим перли от стриди в Черно море. Досега никой не е успявал да реализира подобен резултат ", споделя Петър. Допълва, че към момента нямат статистика за качеството на перлите или продуктивността на стридите. Двамата създават и други артикули с по-нисък, само че и по-сигурен финансов капацитет - както за сувенири, направени от перлени черупки, по този начин и за вино, което отлежава на морското дъно.
Капризите на морето се съчетават с тези на пазара.
" Логистиката е доста комплицирана. Това е артикул, който би трябвало да дойде свеж и затова би трябвало да пътува при специфични температурни условия. Това ужасно доста оскъпява самата доставка. Ние имаме огромен интерес от разнообразни точки в Западна Европа, само че неналичието на постоянни доставки и високата им цена ни събаря ", споделя Петър.

Дори на локално равнище двамата се сблъскват с това предизвикателство. Редица известни софийски готвачи са проявявали интерес към стридите им и даже са взимали дребни количества за съответни събития. Поддържането на постоянни доставки обаче изисква ресторантьорите да влагат в уреди, които да съхраняват по-голямо количество стриди свежи досега на консумация. Засега това не се е случило.

Миналата година Коста и Петър отварят и дребен бар в центъра на Варна. По-голямата част от клиентите им са чужденци от Западна Европа и Русия, които идват през летните месеци. " Имаме и клиенти от Варна. Те обаче са хора, които са обикаляли света и са живели в чужбина ", споделя Петър. Това е удостоверение на разбирането, че пазарът за морски блага в България е стеснен. Подсилва се и от обстоятелството, че Коста и Петър изнасят по-голямата част от продукцията си в Румъния, където търсенето е по-голямо. " Те имат френска просвета и кухня. Стандартът им на живот също е с една трета по-добър от нашия ", изяснява Петър.

Сигурността, която румънският пазар дава, обаче се оказва краткотрайна. Основният им клиент в Букурещ бил ударен от коронавирус рецесията и съвсем всички от 10-те му ресторанта затворили. Другият сериозен пазар за стриди в региона е съветският. Санкциите и контрасанкциите, последвали анексията на Крим през 2014 година, обаче са първата индикация, че двамата не могат да разчитат на експорт за Москва. Войната в Украйна пък ги лишава изцяло от достъп до този пазар.

Премного живот Животът в Черно море е доста натоварен. Мидите се развъждат няколко пъти в годината и се натрупват върху оборудванията и самите стриди. Започват да натрупат маса и да тежат. Буйовете не устоят на тежестта и стартират да потъват. Отделно мидите лишават от храната на стридите. Има и рапани, които влизат в оборудванията със стридите и стартират да пробиват черупките им. Почистването на стридите и садките ежемесечно изисква огромен труд. Стратегията еволюира
Въпреки всички провокации, с които се сблъскват, Коста и Петър съумяват да покрият индустриалните си разноски. Същевременно обаче не са на облага, бизнесът им остава в много начална и микрофаза - оборотът им през последната година е под 20 хиляди лева Това не ги отхвърля.

" Ако се върнем 5 или 6 години обратно, имаше много по-добри способи да си вложиш парите. Ние обаче сме тръгнали по този път път. Този бизнес има капацитет ", споделя Петър. Сега той и татко му се стремят да създават по-малки количества стриди, които да осъществят сами.

По думите на Петър " концепцията е тези стриди да бъдат нещо като табелата, която да закара хората в дегустационната до фермата ни ". Покрай продажбата на останалите артикули там те се надяват да натрупат по-сериозен запас, който да реинвестират в бизнеса.

Самата плантация е ситуирана до с. Кранево, на 20 км северно от Варна. От една страна, това я прави налична за румънските туристи, които лятно време постоянно посещават този регион. От друга страна, я нарежда до голф игрищата към Калиакра, които притеглят и по-платежоспособни български туристи.

Планът е дегустационната да отвори порти това или най-късно идващото лято. " Концепцията е да продаваме пресни артикули. Става въпрос за риба, миди, раци, стриди. Стремим се да разработим разнообразно меню от първокачествени артикули. Насочили сме се към елементарни предписания, които ще приоритизират усета на продукта ", споделя Петър. А феновете на морските блага могат да пробват стридите на Коста и Петър във варненския им бар или да си купят от тях на кг за у дома.
Q&A Използвахте ли европейско финансиране за плана? Не, финансирахме го с персонални средства. Начинанието беше много рисково. Решихме да подходим внимателно. Влязохме първоначално в контакт с министерството на околната среда по линия на програмата Life, която беше с екологична устременост. Имаше и част, която беше чисто комерсиална. Ние взехме решение да ги комбинираме. Изискванията бяха такива, че рисковият детайл не се покриваше от програмата. Тоест, в случай че ние вземем парите, заложим несъмнено количество стриди и те загинат, след това би трябвало да връщаме парите. Това не беше преференциално за нас. Ние искахме да сключим контракт, при който да свършим каквото зависи от нас, а рисковете от природата да си останат за природата.Кои са главните ви съперници? Ние сме единствените производители в България. " Метро " внасят френски стриди. Те са в по-ниския ценови диапазон. Лятото на пазара по курортите има и холандски стриди. Продават се и ментета на черноморски стриди. Като качество сме много по-добре от вносните стриди. Като цена обаче би трябвало да решим няколко съществени софтуерни казуса.Как избрахте местоположението за фермата? Търсехме златната среда. Ако сложиш стридата единствено на студено, тя няма да порасне. Ако я сложиш на прекомерно топло, тя ще почине. За растежа на стридата има и други значими фактори. Сред тях са подводните течения и носенето на хранителни съставки (фитопланктон), с който тя се храни. Поточността на водата също е доста значима. Нашата плантация е ситуирана в района на Черно море, в който водата е най-бурна и питателна.Какво бихте посъветвали други бизнесмени, които биха имали интерес към развъждането на стриди?Първо, не си правете бизнес проект, тъй като няма да се извърши. Второ, не разчитайте, че производството на стриди единствено по себе си е задоволително за развиване на постоянен бизнес. Фермата за стриди е на няколко километра северно от Кранево. Коста и Петър сами построяват базата и даже платформата, от която обслужват оборудванията По специалност Коста е инжинер. Прекарва по-голямата чст от кариерата си в хранително-вкусовата индустрия в Седна Азия. Прибира се в България с концепцията да започва бизнес начинание, непознато за локалния пазар Стридите се отглеждат в садки, закачени за буйове. Поддръжката на тези уреди се усложнява както от морските стихии, които ги постоянно ги повреждат, по този начин и от мидите и рапаните, закачащи се по тях Най-трудоемката част от бизнеса е точно поддръжката на садките. Самият достъп до тях зависи от метеорологичните условия, които могат да се променят за минути и да прекратят работния развой Натрупването на миди и рапани постанова ежемесечно разчистване на стридите и садките. Коста и Петър издърпват оборудванията на брега и ги поливат с помпа под високо налягане, а по-късно довършват почистването с четка Въпреки тези провокации Коста и Петър не се отхвърлят от бизнеса със стриди и даже са оптимисти. " В нашето море има доста протеини, доста хранителни съставки, които не се употребяват ", споделя Коста. Според него развъждането на аквакултури е бъдещето на черноморската стопанска система. Като пионери в този бранш той и синът му чертаят дълготрайни проекти за нововъведения, измежду които и развъждането на риба в садки, сходни на тези за стридите Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Веселин Нанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР