В столицата на Исландия Рейкявик се провежда четвъртата Среща на

...
В столицата на Исландия Рейкявик се провежда четвъртата Среща на
Коментари Харесай

Започна първата среща на върха на Съвета на Европа от почти 20 години насам

В столицата на Исландия Рейкявик се организира четвъртата Среща на върха на Съвета на Европа. България е показана от вицепрезидента Илияна Йотова. Държавни и държавни ръководители от 46 страни се събраха, с цел да препотвърдят единството на Съвета на Европа към общите полезности, върху които е построена организацията народна власт, правова страна, права на индивида. Украинският президент Володимир Зеленски, насочи видеообръщение.

Съветът на Европа, който е учреден след Втората международна война, има за цел да предизвиква правата на индивида, демокрацията и върховенството на закона и е друг от Европейския съюз, заради което измежду неговите 46 членове са и страни като Англия, Турция и Украйна.

Присъстват и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, както и наблюдаващи от Организация на обединените нации и Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

Срещата в Рейкявик ще бъде първата среща на върха на Съвета на Европа от 2005 година насам и едвам четвъртата по рода си среща на държавни и държавни ръководители. Основната тематика на двудневната среща на върха е войната в Украйна.

Членовете на съвета ще обсъдят по какъв начин Русия може да бъде държана виновна за войната си против прилежащата страна. Русия беше изключена от съвета, откакто предходната година стартира пълномащабна инвазия в Украйна, показва ДПА.

Според план на заключителната декларация, забелязан от Ройтерс, водачите ще одобрят нов Регистър на вредите, механизъм за вписване и документиране на доказателства и искания за вреди, и искове за компенсации, загуби или вреди, породени вследствие на съветската инвазия.
Зеленски акцентира силата на европейското доближаване
След подновяването на тежкия ракетен обстрел по Киев украинският президент Володимир Зеленски благодари на своите поддръжници и акцентира силата на европейското доближаване в послание пред срещата на Съвета на Европа в Рейкявик.

„ Русия се пробва доста интензивно да усъвършенства способността си да убива. Ние се опитваме доста интензивно да подобрим отбраната на нашия народ “, съобщи той на съвещанието на Съвета на Европа пред водачите, събрали се за срещата на върха в Рейкявик, говорейки по видеовръзка.

„ И аз благодаря на всички страни и водачи, които ни оказват помощ да подобрим напълно нашата противовъздушна защита. Ние демонстрираме какво значат нашите 100% и какво значи силата на свободния свят “, сподели той

Германският канцлер Олаф Шолц прикани за основаване на интернационален указател на военните вреди в Украйна. Той съобщи, че е доста значимо „ да изградим указател на вредите, който в този момент ще ни разреши групово да записваме вредите, породени от съветската нападателна война в Украйна “.

Това ще сътвори основа за възобновяване на Украйна, сподели той.

Регистърът е причина за работа с общи данни, сподели Шолц, като означи, че той може да обезпечи основа за диалози на интернационално ниво.

„ В това отношение това е от изключителна значимост за бъдещето на Украйна “, сподели Шолц.

Френският президент Еманюел Макрон поддържа концепцията за указател на военните вреди в Украйна. „ Призовавам всички страни да се причислят към него и да допринесат интензивно за изработването му “, сподели той.

Международната общественост би трябвало да продължи да оказва неотклонна поддръжка на Украйна, „ член на нашето европейско демократично семейство (…) толкоз дълго, колкото е належащо “, съобщи Макрон.

Той също по този начин прикани за основаването на центрове за психологично здраве в Украйна благодарение на Банката за развиване на Съвета на Европа, „ с цел да се помогне на всички тези, които всекидневно страдат от тежките контузии, породени от този нечовечен спор, и както желаеха самите украинци “.

Макрон съобщи, че Съветът на Европа е изправен пред заплахите на века.

„ Нищо не би трябвало да понижава нашия явен оптимизъм или нашата увереност “, сподели Макрон.

Шолц също по този начин прикани за поддържане на контакти с Русия макар съветския президент Владимир Путин и неговото държавно управление в изявлението си при започване на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик.

Войната на Русия в Украйна ще завърши в някакъв миг, сподели Шолц. „ И едно нещо е несъмнено. Тя няма да завърши с победа на империализма в жанр Путин “, добави той. Украйна ще получава поддръжка, до момента в който не бъде реализиран обективен мир, сподели Шолц.

„ Дотогава ние би трябвало да поддържаме мостовете към представителите на друга Русия, друга Беларус – и по този метод да поддържаме отворена вероятността за демократично, спокойно бъдеще в двете страни – колкото и малко евентуално да ни се коства това през днешния ден “, сподели Шолц.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР