В Стария завет ще открием някои много интересни персонажи, които

...
В Стария завет ще открием някои много интересни персонажи, които
Коментари Харесай

Лудият вавилонски владетел, който прекара 10 години като див звяр и се хранеше с трева

В Стария завет ще открием някои доста забавни персонажи, които и до през днешния ден могат да изненадат миряните. Историята на вавилонският крал Навуходоносор II е точно такава. Описван е като един от най-жестоките владетели и съумява да разгневи Бог, тъй като неговата войска не подвига обсадата на Йерусалим и откакто съумява да завземе града, бойците стартират да разграбват злато и скъпоценности, да оскверняват храма и също по този начин да си тръгнат с юдейския крал за пленник.

Армията на Навуходоносоре II съумяла да вземе към 10 000 заложника, множеството военни офицери, строители и аристокрация, която се оправя към Вавилон. Около 10 години по-късно владетелят се връща и изравнява храма на Соломон със земята. За тъкмо тези каузи е осъден да скита в дивата природа и да се храни с трева в продължение на седем години. Това записва оракул Даниел и споделя по какъв начин кралят е лазил по земята, тялото му се окосмило и постоянно приличал на коза, само че с експанзията на ястреб, както и ноктите. Точно това кара множеството историци да се замислят дали това е действителна история или не, тъй като съгласно архивите, той е държател на Вавилон в пика на империята сред 605 и 562 година прочие Хр. В архивите владетелят е останал като един от най-големите строители и никой не можел да го доближи в този миг. Никой не знае дали в действителност е бил тиранин, както го разказват в Стария завет.

Интересното е, че точно той участва в някои текстове, които не са обвързани в Библията и множеството са записани на близки източни езици. За него са открити редица плочки със мемоари, които потвърждават съществуването му, освен това покрай Средиземно море покрай Персийския залив. Открити са даже негови персонални мемоари, в които владетелят се е подписвал, само че по-важното е, че на никое място не се е показал за изверг, тъкмо противоположното. Той показва единствено издигнатите здания, храмовете и дворците.

 Tissot_The_Chaldees_Destroy_the_Brazen_Sea

Често мислил за боговете, когато ги правил и ги посвещавал на тях, затова по какъв начин един подобен човек може да се трансформира в изверг. Не е записвал на никое място за своите военни акции и употребата. Във втора глава „ Крале “ ще прочетем, че някои владетели на юдеите отказвали да заплатят такса на Вавилон, затова Навуходоносоре II бил заставен да реагира и да дойде с армията си. Вавилонските летописи потвърждават това и разказват събитието през 597 година прочие Хр. С идването на армията, вавилонци са имали тъкмо 2 дни, с цел да завладяват града, само че вместо да се стигне до изтребване и принуждение, Навуходоносоре II избира нов крал и по-късно се връща назад във Вавилон, като договаря и по-висока такса.

При второто му идване през 587 година прочие Хр. е доказано, че владетелят взима и хора като откуп, с които да продължи да утвърждава своята империя, измежду заложниците е даже кралската фамилия. В Стария завет ще открием, че има един миг, в който всички поданици сядат покрай реките на Вавилон и стартират да плачат. Дълго време се търси удостоверение за тези каузи, до момента в който при започване на XX век археолозите не откриват подземни стаи – към 14 на брой, където са записани всички всекидневни занимания на двореца. Една от всички е подписана точно от юдейския крал, затова той се е намирал в двореца. Според антрополозите, това е бил лист с питателните дажби,  които всички юдеи трябвало да получават, до момента в който се намират на територията на империята.

Кралското семейство било от 7 души – майка, татко и пет деца, имайки поради количеството храна, историците са безапелационни, че гостите не са гладували и не са мизерствали. В Стария завет се твърди, че фамилията е прекарало 37 години, само че това също не е правилно. Имайки поради всичко това, представянето на Навуходоносоре II като бясно създание в гората е може би е доста комплицирана задача за доказване. Историята споделя, че откакто Навуходоносоре II имал необичайно привидение, нито един от магьосниците не можел да разгадае сънят му.

Тогава бил  извикан оракул Даниел, като същият по този начин или другояче щял да бъде изпъден от Вавилон, тъй като ще е единственият съперник против построяването на прословутата кула, която би трябвало да доближи до боговете. Още тогава пророкът декларира, че казусът на владетеля се крие във обстоятелството, че не уважава единствения същински Бог, а има доста други божества, затова ще се трансформира в хищник и в следствие това се случва и разказва в библията. Историята приключва с това, че Навуходоносоре II повдига взор, вижда парадайса и става още веднъж естествен. Интересно е, че тук има и някои разминавания. В някои архиви не се приказва за Навуходоносоре II, а за владетеля Набонид.

Той е описван като лудият крал, който владее цели две десетилетия след Навуходоносоре II и най-после империята му е поробена от персите. Според историята, новият държател показал ново провидение, покровителствено от луната. Набонид повел своите бойци през пустинята с вярата да нападне Медина и в следствие полудява и 10 години скита, без да се завърне. Най-накрая е записано, че са извикани даже екзорсисти, които да изкупят греховете му и да го върнат назад в действителността.

Смята се, че историята за двамата владетели е обвързана, тъй като единият получава предизвестие, а другият публично изкупва греховете. Не е несъмнено кой е оказал помощ, само че някои митове още веднъж показват оракул Даниел като врач. За страдание не всичко е разказано в Библията, само че пък археолозите постоянно откриват някои доста специфични детайли, с които да се опитат да схванат какво се е случвало толкоз епохи обратно.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР