В старата корабостроителница Ленин“ в град Гданск, където стачкуващите работници

...
В старата корабостроителница Ленин“ в град Гданск, където стачкуващите работници
Коментари Харесай

Полша: Ожесточената предизборна кампания разединява гласоподавателите

В остарялата корабостроителница „ Ленин “ в град Гданск , където стачкуващите служащи в миналото са били катализатор на съществени политически промени , през днешния ден младите поляци разискват по какъв начин да защитят демокрацията в страната си, съобщи “BBC ”. Те се притесняват, че правата и свободите, извоювани от придвижването „ Солидарност “ преди повече от три десетилетия, в този момент са изложени на риск , защото ръководещата дясна партия „ Право и правдивост “ /ПиС/ има мощен блян да завоюва рекорден трети мандат.

„ Това са доста значими избори. Решаваме дали още веднъж ще бъдем демократична страна. Това е нашият финален апел – да отидем на изборите и да се борим за по-добро бъдеще в Полша, “, разяснява разпалено активистката Юлия Ландовска , която е студентка.

Събитието , за чието образуване младата жена е помогнала, се организира под мотото „ В моя ден нещата ще бъдат по-добри “ . Програмата му включва комбиниране от полемики и музика , изпълнена онлайн, като задачата е повече млади гласоподаватели да отидат до урните и да гласоподават.

Притесненията на активистката се споделят и от други поданици на Гданск , които показват ограничението на независимостта на съдилищата при ръководството на ПиС и потискането на правата на дамите , в това число съвсем цялостната възбрана на абортите.

Притесненията на Юлия са свързани и със свободата на медиите , защото не е загадка, че обществено финансираната телевизия се трансформира в сцена за изява и агитация на държавното управление. Друг въпрос, който тревожи нея и съидейниците й, са острите разногласия на страната с Брюксел по редица тематики, в това число правосъдната промяна и миграцията. Ето за какво доста поляци дефинират идните избори на 15 октомври като най-важните от 1989 година насам, когато претендентите на „ Солидарност “ завоюваха първия отчасти свободен избор след комунистическото ръководство.

ПиС и сигурността

В град Елблаг , близо до Гданск, в събота участниците в предизборната акция агитираха гласоподавателите да гласоподават за ръководещата партия. Изявата им се организира на пазар за хранителни артикули . Между купчини картофи и големи тикви те раздаваха торбички с логото на партия ПиС , както и листовки, рекламиращи главния претендент на града, който не участва персонално.

„ Право и правдивост “ има добра стратегия за нас, младежите, и за моите деца. Аз имам близнаци, а партията предлага добра стратегия за нашето бъдеще, “, споделя Моника , която поддържа мощно ръководещата партия . Тя посочи, че е удовлетворена от размера на месечните детски надбавки (500 злоти, което се равнява на 95 паунда), които държавното управление изплаща в този момент на майки като нея. Жената има вяра на думите на ръководещите, че размерът на тази помощ ще нарасне до 800 следващата година.

„ В Полша тази сума може да реши доста проблеми, “, добавя брачният партньор на Моника.

Нито един от двамата съпрузи не е склонен с опасенията на опозицията за бъдещето на демокрацията в Полша. Вместо това двамата акцентират тематиката за сигурността, в това число за лозунга на държавното управление, че „ пази бъдещето на поляците “.

Остри реплики

В тази толкоз поляризирана конкуренция огромна част от акциите се водят остро и провокативно . По време на предизборния спор по държавната телевизия тази седмица Доналд Туск още веднъж дефинира актуалното държавно управление като „ зло “ и назова министър-председателя „ Пинокио “.

Премиерът Матеуш Моравецки на собствен ред реагира остро на тези думи и назова Туск и неговите поддръжници „ група рижави “ (по мотив цвета на косата на Туск). Неговата партия настойчиво твърди, че партията „ Гражданска коалиция “ съставлява „ непознати ползи “ , като показва Доналд Туск като изменник и подставено лице на Берлин.

Протестен избор

На фона на гигантските кранове на остарялата корабостроителница „ Ленин “ младежи театралничат пред табела, с която обявяваха по какъв начин желаят да подобрят обстановката в страната си.

„ Наистина сме обезпокоени. Ето за какво дойдохме: с цел да можем да променим нещо, “, споделя още студентката Юлия Ландовска. Тя показва възбраната на абортите , която провокира разпалени митинги през 2020 година, като едно от огромните си терзания.

„ Ако ръководещата партия завоюва, може би просто ще напусна страната, толкоз е зле! Те ме ненавиждат! Страх ме е! “, добавя София , хомосексуална жена, която се притеснява от въведените преди няколко години зони, в които не се позволяват хора от ЛГБТ общността, няколко от които към момента са в действие.

Преди 2 години организаторката на събитието Юлия e била санкционирана за хули по адрес на ПиС по време на митинг – обвиняване, което сега тя апелира . Младата жена счита, че нейният случай е имал за цел да сплаши другите и да з аглуши инакомислието . Ето за какво, до момента в който последователите на ръководещата партия са насърчавани да отидат до урните, с обещания за повече сигурност и обществени облекчения, Юлия възнамерява да даде своя глас в употребява на смяната – не толкоз съдбоносна, колкото през 1989 година, само че въпреки всичко значима.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР