В сряда (24 ноември) е вторият ден от преговорите на

...
В сряда (24 ноември) е вторият ден от преговорите на
Коментари Харесай

Преговорите за кабинет: Експертите на партиите обсъждат здравеопазването

В сряда (24 ноември) е вторият ден от договарянията на " Продължаваме промяната " и посочените за съдружни сътрудници от " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България ". Темите през днешния ден от 10 ч. до 13 ч. са опазване на здравето и земеделие, а от 15 ч. до 18 ч. срещите с по трима представители от всяка групировка не престават в секторите обучение и електронно държавно управление.

" Дневник " следи онлайн акцентите от диалозите за опазване на здравето. Новините от срещата за земеделието четете.

11:02Според " Демократична България " може да има здравно е-досие за до 100 дни  Преговорите за кабинет: Експертите на партиите разискват опазването на здравето
© Велко Ангелов, Днвник

Александър Симидчиев показва акцентите от предложенията на " Демократична България " за опазването на здравето. Обяви, че главен приоритет на обединяването е да се понижи доплащането от пациентите в системата, като това можело да стане като се усъвършенства доста контрола върху изразходването на средствата (около 10 милиарда лева годишно).

Симидчиев сподели, че " Демократична България " желае да промени актуалната контролираща организация " Медицински контрол " в държавна организация " Медицински надзор ", като тя да има и районни структури. За задачата би трябвало да се плануват спомагателни средства.

В първите 100 дни на ръководството " Демократична България " счита, че може да се направи електронното пациентско досие. За дигитализирането на здравната информация на всеки човек политически се приказва повече от 10 години.

Симидчиев разгласи, че е редно да се вкара най-малко 1% от приходите от акцизи на алкохол и тютюневи произведения да се насочват към стратегии за предварителна защита от зависимости.10:51Ивайло Христов от " ИТН " разгласи предложение организация " Медицински контрол ", която дава отговор за контрола върху лечебните заведения, да не бъде на послушание на Министерството на здравеопазването, а на Народното събрание. Така щяла да бъде по-ефективна.

Представителите на партията на Слави Трифонов желаят и да има " мандатност на завеждащите отделения ". Тоест, да има ограничавания какъв брой време даден доктор може да е отпред на клиника или поделение. " Сегашната система се явява спънка за развиването на сътрудниците ", считат представителите на " ИТН ".10:28 " ИТН " желае да няма напън за имунизиране против COVID-19  Преговорите за кабинет: Експертите на партиите разискват опазването на здравето
© Юлия Лазарова

Имунологът от " ИТН " проф. Андрей Чорбанов желае в възможното съдружно съглашение да бъде записано, че няма да се позволява " никаква форма на напън, без значение дали е административен или корпоративен " за имунизирането против COVID-19. Изказването ме подкрепено и от Ивайло Христов, също представител на партията на Слави Трифонов.

Трябва да работим по правилото на убеждението, другояче ще влезем в сериозен спор с народопсихологията.
 Ивайло Христов,
"Има подобен народ "

Чорбанов изиска още в страната да бъдат обособени лечебни заведения, където да се лекува единствено COVID-19, а в други да се лекуват останалите болести. От изявлението му не се разбра по какъв начин да се постъпва, в случай че пациент в лечебно заведение, което не е предопределено за ковид, се окаже възпален.

Чорбанов изиска и страната да предлага проучвания за така наречен Т-клетъчен имунитет (изследването дава информация за успеваемостта на отбраната от COVID-19, само че е скъпо).

" ИТН " желае още да се отстранен така наречен клинични пътеки (набор от процедури и проучвания при всяко проучване или диагноза, за които Здравната каса заплаща), като вместо това се премине към заплащане на така наречен диагностично-свързани групи. Това значи, че финансирането на лекуването би било съобразено с съпътстващите болести на даден човек. Тази концепция е част от политическото говорене в опазването на здравето повече от 10 години.10:15БСП упорства лечебните заведения да не бъдат търговски дружестваГеорги Михайлов от " Българска социалистическа партия за България " стартира с представянето на целите и настояванията на социалистическата партия. Посочи познатото за всеки политик в бранш опазване на здравето искане: основаване на електронно здравно досие, с цел да е налична информацията за всеки пациент. Обяви се и за възстановяване на опциите за специализация на младите лекари и оставането им в България, като бъдат обвързвани с контракти да работят в обещано лечебно заведение след образованието си.

Друг приоритет е основаването на Национална детска болница, за което разногласия се водят от години. По думите на Михайлов " Българска социалистическа партия за България " няма да отстъпи от концепцията си медикаментите да са безвъзмездни за децата до 12 годишна възраст, без значение какво е болестта. Социалистическата партия желае и лечебните заведения да не бъдат търговски сдружения, т.е. да не се стремят към облага.

Това, от което ние няма да отстъпим, е, че лечебните заведения не могат повече да бъдат търговски сдружения.
 Георги Михайлов,
Българска социалистическа партия за България
10:05Видео от договарянията за опазване на здравето:



10:02Осемнайсет специалисти договарят за опазване на здравето  Преговорите за кабинет: Експертите на партиите разискват опазването на здравето
© Георги Кожухаров, Днвник

Общо осемнайсет са представителите на четирите обединения, участващи в диалозите за опазване на здравето, се схваща от прессъобщение на " Продължаваме промяната ".

Участниците от групировката, станала първа по резултат след изборите на 14 ноември, са: Иван Маджаров, Боряна Алексиева, Антон Тонев, Виолета Лорер и Асен Василев. Както бе в началото декларирано, по един от двамата водачи на " Продължаваме промяната " ще взе участие във всяка от срещите.

Участниците от " Българска социалистическа партия за България " са: Георги Михайлов, Георги Йорданов, Бойко Коруков, Невена Цачева и Динко Странски.

Преговорният екип на " ИТН " в опазването на здравето съставляват: Ивайло Христов, Иван Лютаков, Андрей Чорбанов, Силви Кирилов.

Представителите на " Демократична България " са: Александър Симидчиев, Таня Андреева, Катя Панева и Анна-Мари Виламовска.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР