В средата на ноември първият български хеликоптер за спешна помощ

...
В средата на ноември първият български хеликоптер за спешна помощ
Коментари Харесай

Първият ни медицински хеликоптер излиза за полетни тестове в средата на ноември

В средата на ноември първият български хеликоптер за незабавна помощ по въздуха излиза за полетни проби. Това съобщи зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов по време на посещаване в базата на Leonardo S.p.A в италианския град Верджате, където сега се построява първият от общо шест хеликоптера за незабавна здравна помощ, оповестяват от Министерство на здравеопазването.

Българската делегация, водена от министъра на превоза и известията Георги Гвоздейков, беше посрещната от вицепрезидента по интернационалните продажби на Leonardo S.p.A Андреа Миртето. Министър Гвоздейков акцентира, че към този момент са подадени документите за лицензиране на „ България Хели Мед Сървиз ” ЕООД като авиационен оператор и до идването на първия хеликоптер у нас сдружението ще разполага с лиценз. По думите му преимуществото на това, че в България незабавната здравна помощ по въздух се построява в този момент, е, че ще бъдат закупени хеликоптери от най-ново потомство и страната ни ще има достъп до най-голям клас авионика.

По време на диалозите беше разисквана и опцията за доставка на два спомагателни хеликоптера, която е заложена в контракта сред Leonardo S.p.A и Министерството на здравеопазването. Заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов изясни, че според клаузите в контракта до края на другата година страната ни може да поръча още два хеликоптера без смяна в цената.

Българската делегация посети полетния симулатор и центъра за образование на Leonardo S.p.A, където сега се образоват двама от българските водачи и двама инженери за HEMS. От компанията подчертаха, че екипът демонстрира извънредно високо равнище на подготовка и професионализъм.

Андреа Миртето съобщи, че досега Leonardo S.p.A са произвели над 4500 хеликоптера за 1500 клиенти от 150 страни. По думите му компанията разполага със специфичен програмен продукт, който следи всички хеликоптери във всяка точка на света и може да планува бъдещи повреди. Стойността на осъществените поръчки в областта на електрониката, сигурността, аеронавтиката и производството на хеликоптери възлиза на 14,7 милиарда евро, а сега компанията извършва контракти на стойност 17,3 милиарда евро.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР