В средата на 2022 г. генералната оценка на над половината

...
В средата на 2022 г. генералната оценка на над половината
Коментари Харесай

С колко вдигнаха цените в хотелите

В средата на 2022 година генералната оценка на над половината (53,4 на сто) от участващите в допитване хотелиери е, че бизнес климатът се е подобрил по отношение на същия интервал през предходната година. Около една трета от тях считат, че той се е влошил, а 17 на 100 са на мнение, че няма смяна. Въпреки тази като цяло позитивна оценка, упованията са, че до края на актуалната година изискванията за бизнес по-скоро няма да се подобрят (62 на сто). Това демонстрират резултати от  обичайното национално допитване на Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели (BAHE) до мениджъри и притежатели на хотели, представени от Българска телеграфна агенция.
 
На въпроса " Как оценявате заетостта на Вашия хотел или хотелска група към средата на 2022 по отношение на същия интервал на предходната година? ", 31 на 100 дават отговор, че тя е по-висока, а една четвърт я дефинират като " доста по-висока ", което значи, че половината от хотелите у нас се радват на по-добра претовареност спрямо предходната година. За 24 на 100 тя е на същото равнище, а при към една трета е намаляла в някаква степен.
 
В унисон с летния сезон по Черноморието и растящата инфлация една от най-коментираните в общественото пространство тематики разумно е за цените на хотелските услуги. Допитването на BAHE демонстрира, че покачване на цени фактически има, само че то е надалеч по-ниско от " шоковите " равнища, с които се спекулира в някои медии, разясняват от асоциацията. 43 на 100 от хотелиерите са повишили цените на услугите с сред 10 и 20 на 100, а при безусловно същия % от тях покачването е в границите на 10 на 100 по отношение на цените от предходната година – под формалния показател на годишната инфлация от 16,9 на 100 за юни тази година.
 
Финансовите данни на хотелиерите сочат, че доста дребна част от тях могат да се похвалят с растеж на приходите, който да е по-висок от инфлацията. При една трета от тях растежът е в границите на 10 – 20 на 100, при една пета е под 10 на 100, а при 20 на 100 от хотелиерите приходите са без смяна по отношение на предходната година.
 
Като цяло упованията по какъв начин ще се развие заетостта до края на годината са по-скоро положителни. 65 на 100 от притежателите и шефовете тук-там за настаняване чакат растеж по отношение на предходната година, най-често в границите на до 20 на 100. 15 на 100 от хотелиерите не чакат смяна по отношение на 2021 година, а към една пета от тях плануват спад в заетостта.
 
На обичайния въпрос, след какъв брой време чакат бизнеса им да се върне на равнищата от 2019 година, една трета от хотелиерите показват интервал от три до пет години, а също една трета считат, че това може да се случи до две години. В съпоставяне с допитването от предходната година съвсем двойно нараства делът на респондентите, които са мнение, че равнищата от 2019 година могат да бъдат достигнати в границите на една година – 19 на 100. Ръст има и при хотелиерите, съгласно които техния бизнес сега се показва по-добре от 2019 година – 13,8 на 100 по отношение на 10 на 100 преди една година. 
 
 istock istock
И през 2022 година описът с провокациите пред бизнеса е дълъг, само че до момента в който през предходната година в челото на класацията бяха пандемията и обвързваните с нея ограничаващи ограничения, през днешния ден тя се оглавява от невъзможността за дълготрайно обмисляне на приходите и разноските (29 на сто), растящата инфлация и растежа на цените на артикули и услуги (28 на сто), както и дефицита на личен състав (26 на сто), разясняват от асоциацията. От организацията показват, че особено дефицитът на фрагменти в туризма у нас е проблем, който съществува от години, само че пандемията, дружно с войната в Украйна и скокът на инфлацията през тази година са го задълбочили доста. Попитани за вероятни решения на този проблем, половината от участниците в допитването са на мнение, че решението е заплатите на личния състав да се покачат, тъй че да станат конкурентни на тези в други браншове. 20 на 100 от респондентите виждат решение в привличането на студенти и възпитаници от горните класове, а по-малко от 10 на 100 считат, че това може да стане с импорт на фрагменти от чужбина.

Хотелиери готвят по-високи цени по морето

Помолени да създадат оценка на политическата конюнктура в страната и нейното отражение върху бизнеса, 80 на 100 от участниците в допитването споделят, че неустойчивостта в ръководството и политиката пречат на бизнеса. Болшинството (60 на сто) от тях са по-скоро недоволни от ограниченията на досегашното държавно управление, ориентирани към туризма, само че 19 на 100 считат, че " Продължаваме Промяната " има най-смислена политика към бранша. За съпоставяне, всяка от другите партии събира по-малко от 2 на 100 от отговорите.
 
Все отново цели две трети от респондентите са безапелационни, че нито една от партиите няма съответна стратегия за туризма – мнение, което би трябвало да обезпечи храна за размисъл на политиците поради обстоятелството, че в бранша, дружно със съпътстващите действия, работят сред 250 и 300 000 души, разясняват от асоциацията.
 
 istock istock
Като целеви групи туристи болшинството от хотелиерите у нас разчитат по едно и също време и на българи, и на чужденци (66 на сто), известна част от тях работи основно с чужденци (19 на сто), до момента в който друга част (16 на сто) е ориентирана главно към българи. 
 
През първото полугодие на 2022 година максимален дял измежду задграничните туристи заемат гостите от Румъния (67 на сто), следвани от тези от Англия (43 на сто), Германия (36 на сто), Полша (36 на сто), Чехия (19 на сто), Република Северна Македония (10 на сто) и други.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР