В средата на 20-те години на миналия век млад евреин

...
В средата на 20-те години на миналия век млад евреин
Коментари Харесай

Притча за двамата коминочистачи

В средата на 20-те години на предишния век млад евреин отишъл при прочут равин в Ню Йорк и оповестил, че желае да учи Талмуд.
- Знаеш ли арамейски? - попитал равинът.- Не.- А иврит?- Не.- Учил ли си Тора като дете?- Не, равин. Но не се тормозете. Завърших философския факултет на Бъркли и преди малко опазих дисертацията си на тематика " Логически формули във философията на Сократ ". И в този момент, с цел да запълня празните места в моите знания, желая да понауча нещичко и от Талмуда.- Не си подготвен да изучаваш Талмуд. Това е най-дълбоката и проникновена книга, писана в миналото от хората. Но защото настояваш, ще ти приложа един логичен тест. Ако се оправиш - ще ти преподавам.
Младежът се съгласил и равинът траял:- Двама души се спускали в един комин. Единият излязъл с чисто лице, другият - с мръсно. Кой от тях ще отиде да се измие?Младия мъдрец се опулил.- Това е логичен тест?!Равинът кимнал.- Е, несъмнено, този, който бил с мръсно лице!- Неправилно. Помисли разумно: този с мръсното лице ще огледа оня с чистото и ще реши, че личното му лице също не е изцапано. А този с чисто лице ще огледа този с мръсното лице, ще реши, че той самият също е замърсен, и ще отиде да се измие.- Хитро измислено! - възхитил се гостът. - Хайде, равин, направи ми още един тест!- Добре, младежо. Двама души се спускали през един комин. Единият излязъл с чисто лице, другият - с мръсно. Кой от тях ще отиде да се измие?- Но ние към този момент разбрахме - този, който има чисто лице!- Неправилно. И двамата ще отидат да се измият. Помисли разумно: този с чистото лице ще огледа оня с мръсното лице и ще реши, че лицето му също е мръсно. И този с мръсно лице ще види, че вторият е отишъл да се измие, ще разбере, че и неговото лице е изцапано и също ще отиде да се измие.- Не се сетих за това въобще! Невероятно - направих логическа неточност! Ребе, дано създадем още един тест!- Добре. Двама души се спускали по един комин. Единият излязъл с чисто лице, другият - с мръсно. Кой от тях ще отиде да се измие?- Ами и двамата ще отидат да се измият.- Неправилно. Никой от тях няма да отиде да се измие. Помисли разумно: този с мръсното лице ще огледа оня с чистото лице и няма да отиде да се измие. И оня с чистото лице ще види, че този с мръсното лице не отива да се мие, ще разбере, че лицето му е чисто, и няма да отиде да се измие.Младежът бил обезверен.- Моля Ви, повярвайте ми, мога да уча Талмуд! Поискайте нещо друго!- Добре. Двама души се спускали през един комин...- Боже мой! Никой от тях няма да отиде да се измие!!!- Неправилно. Сега към този момент си уверен, че познаването на логиката на Сократ не е задоволително, с цел да изучаваш Талмуд. Кажи ми, по какъв начин е допустимо двама души да се спускат в еднакъв комин и единият от тях да си изцапа лицето, а другият - не?! Не разбираш ли? Целият този въпрос е нелепост и в случай че си губиш живота, отговаряйки на безсмислени въпроси, тогава всичките ти отговори също ще бъдат безсмислени!
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР