В спорта има постижения, които имат различна стойност. Понякога най-важното

...
В спорта има постижения, които имат различна стойност. Понякога най-важното
Коментари Харесай

Петър Стойчев – Лудият мечтател

В спорта има достижения, които имат друга стойност. Понякога най-важното да си първи по ред, да си пионерът. А идващите поколенията да правят оценка това, което си направил като го съпоставят със своето време. Такъв е боецът на атиняните Филипид, който пробягва дистанцията, наричано през днешния ден класическа отдалеченост в маратона.

Той умира на края на бягането, само че съумява да заяви на съгражданите си за успеха над персите при Маратон, а в чест на подвига му и до момента маратон значи тичане на същата отдалеченост. За благополучие, Петър Стойчев устоя ослепително свръхчовешкото предизвикателство край крайбрежията на Антарктида. Той завоюва безапелационно първото по рода си съревнование на Ледения континент и прибави тази популярност към дългия лист от спортни достижения в кариерата си.

Спортистът от Момчилград сигурно е един от хората, преплували най-голямо разстояние в живота си. Има много събратя по упоритост и орис, които плуват по дължините на най-големите реки или вършат опити да прекосят океаните с голи ръце, тъй че достиженията им няма по какъв начин да бъдат съпоставяни. И въпреки всичко Стойчев е минал над 60 000 км в басейни, реки, езера, морета и океани – един и половина пъти дължината на екватора. Печели 11 пъти подред сериите Гран при на дълги дистанции, които са най-престижната верига в плуването в открити води. Най-големият му триумф е купата на 25 км от международното състезание по плувни спортове в Шанхай през 2011-а, има още 6 медала от шампионати на планетата.

А различен от “еднократните ” му подвизи е върхът на Ламанша. През 2006-а беше първият опит, само че времето не му разреши да стане първият човек, слязъл под 7 часа на 36-километровата отдалеченост. Година по-късно обаче българинът съумя и финишира за 6:57 часа.

Но даже през днешния ден, на 42-годишна възраст, Стойчев не е изгубил нищо от майсторството си във водата и духа си на победител. Сам споделя, че за него плуването край Ледения континент е “лудост, само че и фантазия ”. Всъщност успеха му в дебютното съревнование на Антарктида, проведено от Международната асоциация по ледено плуване, не е изненада. Все пък конкуренцията събра едвам 15 плувци от 9 страни, които застанаха на старт, водени не от реализирани квоти, а от желанието си. Състезанието не беше част от някакъв състезателен календар, а за равнището на конкуренцията приказва и фактът, че втора след Стойчев приключи жена – международната шампионка в ледени води Виктория Мори (Аржентина).

Но и няма по какъв начин да са доста хората там, където се изпитва границата на човешките благоприятни условия. Огромното тестване е ниската температура. Солената океанска вода не замръзва даже при 0 градуса по Целзий, а резултатът й върху тялото е доста мощен.

“Тя, несъмнено, е мъчително студена – споделя Стойчев. – Има голяма разлика дали е 0 или 2, или пък 4 градуса. И тук идва най-трудният миг – началото. Всичко те кара да бъдеш доста бърз, всичко те кара да дишаш доста интензивно, а ти би трябвало да съумееш да издишаш, тъй като вдишването става интуитивно от студа. ”

Преди старта телесната температура на плувеца бе 37,3 градуса, а след финала на 1000-метровата отдалеченост – 30,8. Смята се, че когато е под 35 °C, се затруднява естественият продан на веществата и неналичието на О2 води до изнемощялост, загуба на ориентировка и даже заплаха за живота. Явно не и за Стойчев.

“Накрая и малко шоу им направих – описа първенецът след благополучния край. – Като видях, че съм напред с разлика, взех решение последните метри да ги финиширам с бътерфлай за наслада на хората на кораба. Важното е, че всичко мина както би трябвало. Това е една от най-големите победи в цялата ми кариера. ”
На Антарктида в действителност е лято, само че зимата за Стойчев занапред следва. През януари той ще одобри идващото си полярно предизвикателство – международното по ледено плуване в Мурманск (Русия).

Беше и състезателен министър


Петър Стойчев прекара единствения по-дълъг интервал отвън водата, в министерския кабинет. Плувецът беше част от служебното държавно управление на Марин Райков и отговаряше за физическото образование и спорта.

Тримесечният му престой във властта обаче бе изпълнен с спорове с разнообразни спортни федерации. Най-активна бе шефката на художествената гимнастика Илиана Раева, а самият Стойчев смяташе, че в основата е битката посред им за басейн “Спартак ”.

“Не усещам виновност, с цел да се оправдавам, постоянно съм работел със сърце, почтено и искрено ”, съобщи плувецът, когато напусна министерския пост.

За него


Тренираше с мразовит душ


Със студа не се привиква, всичко е в главата. Основните ни тренировки бяха в басейна “Спартак ”, където водата е 25-26 градуса. Стоеше и за няколко минути под студения душ, само че несъмнено това не може да компенсира престоя му в ледените води на Антарктида. След старта се чухме, беше сюрпризиран, че доста бързо се е възстановил. Очаквах да стане първи, тъй като той не е спирал да тренира. От лятото се готви за това съревнование, нищо не е изгубил от техниката си. Е, малко е натежал като килограми, само че пък това е в негов плюс при тези градуси.

Красимир Туманов, дълготраен треньор на Стойчев


Трябва да бъде генетично проучен


Истински феномен, феномен с удивителна. Притежава невероятни естествени дадености и характерности, които си заслужават генетично да бъдат изследвани. Освен физическата устойчивост, която включва съвършена акомодация на нервната система към околната среда, оттова нататък е сърдечносъдовата, белодробната система, само че се изискват и невероятни душевен качества.

Д-р Георги Максимов, доктор към Българската федерация по лека атлетика


Удивително е по какъв начин се оправя в разнообразни условия


Има доста плувци, които са изумявали с достиженията си, само че съгласно мен това, което прави Стойчев е най-забележително. Удивително е по какъв начин съумява да се оправи в радикално разнообразни условия – печелил е надпревари както във вода с температура 31 градуса, по този начин и в ледена. Мисля, че към момента не е стигнал върха си в тази нова дисциплинираност и може да реализира още повече. Ледените надпревари са една зараждаща ниша в плувния спорт и Петър е един от хората, които я вършат забавна.

Стивън Мунатонес, някогашен играч и треньор по плувен маратон, шеф на Залата на славата
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР