В специално интервю за Euronews полският премиер Матеуш Моравецки разкритикува

...
В специално интервю за Euronews полският премиер Матеуш Моравецки разкритикува
Коментари Харесай

Премиерът на Полша пред Euronews: Ние сме мишена на ЕК през последните години

В особено изявление за Euronews полският министър председател Матеуш Моравецки разкритикува политиката, водена от Европейска комисия във връзка с Унгария и Полша. Министър-председателят съобщи, че страната му е самобитна цел на Комисията. Вижте какво още сподели Моравецки и по какъв начин разяснява абсурда, прочут като Катаргейт.

Г-н министър председател, благодаря ви, че сте тук с нас.

- Благодаря, че ме поканихте.

Първо желая да ви попитам за по този начин наречения Катаргейт. Скандалът с хипотетичните подкупи на европейски длъжностни лица, в това число на зам.-председателя Ева Кайли. Когато разбрахте бяхте ли шокиран и какво значи това за вас?

- Бях шокиран и се срещнах с елементи по случая. Надявам се върховенството на закона да бъде върнато в Екологичен потенциал. Дано и това скандално държание бъде обяснено.

Докато европейските жители стават очевидци на тази драма, към момента след месеци диспути, Европейски Съюз още не може да реши енергийната рецесия. Енергийните министри тази седмица още веднъж не съумяха да се схванат. Можем ли да чакаме неотдавнашен пробив?

- Не съм толкоз сигурен, тъй като някои страни, които са изправени пред тази рецесия с цените на газа и петрола, работят егоистично. Те не виждат огромната картина, не осъзнават въздействието от цените на тези естествени запаси и индиректното подкрепяне на съветската военна машина. Това би трябвало да стане допустимо най-бързо. Полша постоянно е била от тези по-крайни страни, които упорстват за огромни наказания. Ние считаме, че колкото по-скоро се спре съветската машина, толкоз по-бързо ще се върне мирът.

Като приказваме за цените на горивата. Как ще обясните на европейците, че техните водачи не могат да намерят решение за тези извънредно високи цени?

- Точно по този начин, няколко страни, измежду които и Полша, притиснахме Европейска комисия през месеците април, май и юни. Заедно с някои северни страни, Италия и Испания се опитахме да намерим приблизително състояние. Знаем, че цената на горивата би трябвало да бъде междинна стойност сред нашите упования и тези на Германия и Нидерландия. Но мен ме тормози методът, по който те настойчиво блокират процедурите. Мисля, че още сме надалеч от намирането на компромис.

Значи Германия и Нидерландия би трябвало да бъдат упрекнати за тази задънена улица?

- Не упреквам никого. Просто наблягам, че солидарността в цяла Европа значи бързо да се откри общият знаменател, това не постоянно значи най-малкият общ знаменател.

В риск ли е енергийната сигурност на континента тази зима, както и идващите няколко?

- Абсолютно. Европейски Съюз е стопански колос и ние също можем да диктуваме, може би диктувам е мощна дума. Можем да побутнем нашите сътрудници, и нямам поради Русия, да имаме дълготрайни газови съглашения на съответните стойности. И те да не се въздействат от спекулации, каквито имахме през август и септември.

Войната в Украйна наподобява няма скоро да завърши. Френският президент Еманюел Макрон предложи да се дадат някои гаранции на Русия. Това реалистична опция ли е?

- Мисля, че фактът, че Русия е суперсила – слаба, само че към момента с нуклеарно оръжие и мощна войска, не изисква даването на гаранции. Те имат гаранции в личните си ръце. Единствената страна, която има потребност от гаранции що се касае до суверенитета си, е Украйна. Затова мисля, че подобаващ метод да подкрепим Украйна е посредством доставка на оръжие и финансова помощ. Путин и Кремъл би трябвало да видят, че сме съществени в поддръжката ни за Украйна. Не единствено тази зима, само че и през идните години.

А в този момент към по-европейски въпрос. Европейски Съюз реши да блокира финансиране за Унгария, поради подозрения за корупция. Какво смятате вие?

- Първо аз съм шокиран от корупцията в Екологичен потенциал. Процедурите в институциите би трябвало да бъдат ревизирани напълно. Що се отнася до държанието по отношение на Унгария, тяхното консервативно държавно управление е повода те да са под подобен напън. Смятам, че огромна част от това държание не е целесъобразно.

Имаше терзания и за вашата страна, само че не бяха взети такива ограничения. Какво ще кажете на тези, които настояват, че има двоен стандарт за Унгария и Полша.

- Само мога да подчертая, че и двете страни са третирани по неправдив метод. Не бива да бъде по този начин.

Чувствате ли се под прицела на Европейска комисия?

- Ние сме цел на Европейска комисия от самото начало през последните няколко години. Те не са съгласни със правосъдните промени в някогашните комунистически страни.

Мислите ли, че Брюксел смекчи тона към Полша след войната?

- Да го смекчи?? Не, въобще не виждам такова нещо. Те брутално се месят, освен това отвън компетенциите им. Това не е заложено в договорите ни. Ние имаме ясна позиция в това отношение и по тази причина съм сюрпризиран от държанието им през последните години.

Г-н министър председател, благодаря ви за това изявление.

- Благодаря.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР