В социалните мрежи се появи съобщение че НАТО разпорежда мобилизацията

...
В социалните мрежи се появи съобщение че НАТО разпорежда мобилизацията
Коментари Харесай

Може ли да има мобилизация в България със заповед на НАТО?


В обществените мрежи се появи известие че НАТО разпорежда мобилизацията на 30 000 български военни от 20 май 2023 година

В обществените мрежи се появи известие че НАТО разпорежда мобилизацията на 30 000 български военни от 20 май 2023 година Цитира се и номер на заповедта - № 123-НАТО-2023. Разпространението е посредством препечатване на текст, а не посредством шерване на документа, написа БНР в публикация, готова от екипа за инспекция на обстоятелства.

Според известието „ заповедта “ на НАТО е „ на съображение член 5, алинея 1 от Протокола за дейности на НАТО при положение на въоръжен спор от 2014 година “.

„ Въз основа на заповедта за готовност, Министърът на защитата на Република България е претрупан със задачата да извърши мобилизацията на нужния брой военнослужещи и да ги разпредели в сходство с напътствията на НАТО, “ изяснява се в обявата.

Твърдение: Със заповед на НАТО от 20 май стартира активизирането на 30 000 български военни

Известно е, че НАТО няма право да издава заповед за готовност на армията на която и да е от страните членки. Ето какво написа в уеб страницата на НАТО за набирането на армия: „ Като съюз на 31 суверенни страни НАТО разчита на военните сили на своите страни членки за осъществяване на интервенция или задача, защото не разполага със лични военни сили....

„ Формирането на сили на НАТО “ е процесът, при който съдружниците и евентуално партньорските страни обезпечават персоналния състав и оборудването, нужни за осъществяването на утвърдените от Северноатлантическия съвет интервенции и задачи. Националните държавни управления вземат окончателното решение дали да допринесат за дадена интервенция или задача, ръководена от НАТО, или не. “

 

Законът за защитата и въоръжените сили на Република България гласи, че обща или частична готовност може да бъде оповестена само от президента на Република България – Раздел 1, член 18 и 19. Цитираният член 5, алинея 1 от протокола за дейности на НАТО е в действителност добре известния ни член, съгласно който, в случай че една страна от Алианса е нападната, то останалите би трябвало да я защитят. Или „ в случай че съдружник на НАТО стане жертва на въоръжено нахлуване, всеки различен член на Алианса ще преглежда този акт на принуждение като въоръжено нахлуване против всички членове и ще предприеме дейностите, които смята за нужни, с цел да помогне на нападнатия съдружник, “ както е обяснено в формалния уебсайт на НАТО. Ако сверим със самия контракт на Алианса, ще видим неналичието на цитираната алинея 1. 

В публикувания в обществените мрежи текст има и други подсказки, че е подправена вест. Например това, че номерът на „ заповедта “ е „ 123 “.

Заключение

Твърдението, че със заповед на НАТО стартира активизирането на български военни, е НЕВЯРНО, се споделя в публикацията. Няма и не може да има заповед, с която НАТО да активизира български военни. Алиансът няма такива пълномощия – това решение се взема от страните членки. В България мобилизацията става със заповед на Върховния главнокомандващ - президентът на Републиката.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР