В социалните мрежи често се твърди, че ваксините са опасни.

...
В социалните мрежи често се твърди, че ваксините са опасни.
Коментари Харесай

Ваксините са по-опасни от COVID-19? Как да познаем фалшивата новина.

В обществените мрежи постоянно се твърди, че имунизациите са рискови. В едно видео, озаглавено " Въздействието на имунизациите против COVID-19 върху смъртността ", се загатва да вземем за пример, че доста хора са умряли не поради заболяването, а таман заради имунизирането. Видеото, което всеобщо се споделя в обществените мрежи, е подплатено с трагична музика и " онагледява " тезата с доста графики от разнообразни страни. Те сякаш потвърждават, че след началото на имунизационната акция броят на смъртните случаи не е понижен, а се е нараснал. Цитираните данни са от публични източници, само че са по този начин подбрани, че на пръв взор да затвърдят търсената интерпретация. Същевременно съзнателно се премълчават редица решаващи аспекти.

Какво се премълчава

Така да вземем за пример не се регистрира броят на новите болести с ковид, а той е решителен за броя на смъртните случаи. Освен това се регистрира само началният миг на имунизационните акции, само че не и по-нататъшното им развиване и това по кое време какъв брой хора са били имунизирани. Освен това графиките основават усещането, че незабавно след началото на имунизационните акции е имало растеж на смъртните случаи, който е бил провокиран таман от имунизацията, а не от ковид.

Авторът на видеото Джоуел Смали омаловажава развиването на общата смъртност благодарение на един математически модел. На питане на ARD той коментира метода. Същият екстраполационен модел употребяват и други създатели, с цел да потвърдят, че локдауните и останалите ограничаващи ограничения не са оказали никакво влияние върху хода на пандемията. И в единия, и в другия случай обаче става дума за изборно поднасяне единствено на част от данните, които обслужват съответната теза. Джоуел Смали да вземем за пример не е взел поради всички фактори, защото данните за имунизациите, съгласно него, не били задоволително детайлни. Само че в случай че в модела се вкарат всички данни, нещата наподобяват по напълно различен метод. В множеството страни в началото броят на умрелите в следствие от COVID-19 се развива съразмерно на новите болести, а след началото на имунизационните акции даже леко спада, макар че броят на записаните нови болести се усилва.

" Твърде предизвикателна теза "

Друг последовател на тезата за заплахата от имунизациите е френският вирусолог Люк Монтание, който твърди, че таман имунизациите са породили по-опасните нови варианти на ковид. " Ваксините бяха неприемлива научна и здравна неточност ", твърди той. Според него имунизациите създавали антитела, които в допълнение подсилвали инфекцията. През 2008 година Люк Монтание получи Нобелова премия за откриването на ХИВ-вируса, по-късно обаче разгласява редица тези, които научната общественост отхвърли или опроверга. В настоящия случай Монтание не предлага никакви доказателства за своите изказвания. Според имунолога Люка Сисин-Сен, изказванието, че имунизациите провокират появяването на мутирали нови варианти, е " прекомерно предизвикателна теза ". Той счита, че новите варианти пораждат нормално в райони, където доста хора към този момент са прекарали инфекцията. И напомня, че по време на появяването на новите варианти, в съответните райони още въобще (или почти) не е имало ваксини.

Професорът по имунология го потвърждава с образеца от Бразилия, където се появи бразилската разновидност, както и с противоположния образец от Израел, където към този момент са имунизирани 60% от популацията, а до момента там не се е появил никакъв нов вариант. Люка Сисин-Сен цитира проучвания, съгласно които имунизираните имат по-високо ниво на антитела спрямо преболедувалите COVID-19. Това, съгласно него, значи, че появяването на нови варианти у ваксинираните е доста по-малко евентуална, в сравнение с у преболедувалите. Люка Сисин-Сен взима напълно насериозно упоменатия риск от възникването на антитела, които в допълнение укрепват инфекцията, само че споделя, че новите проучвания не са удостоверили това съмнение.

Автор: Вулф Роведер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР