В София се проведе конференцията Стратегия на рафиниращата индустрия до

...
В София се проведе конференцията Стратегия на рафиниращата индустрия до
Коментари Харесай

Петролният бранш представи визия за развитие на сектора до 2050 г.

В София се организира конференцията „ Стратегия на рафиниращата промишленост до 2050 година: преход за течните горива и благоприятни условия пред бранша ”, част от формалния календар на българското председателство.

Събитието бе домакинствано от Европейската петролна асоциация (FuelsEurope) и Българската петролна и газова асоциация.

Форумът беше открит от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и Валентин Златев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация.

Сред панелистите в полемиката бяха и господин Тудор Константинеску, основен консултант, Главна дирекция „ Енергетика “, Европейска комисия, както и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Пред 100 делегати – представители на европейските и българските институции, депутати, специалисти и представители на нефтената промишленост, Бела Келемен – президент, и Джон Купър – общоприет шеф на Еропейската петролна асоциация, показаха Визия 2050 за развиването на европейската петролна промишленост.

В работата по създаването на визията участваха и компании, членове на FuelsEurope, които са част и от БПГА посредством своите поделения в България.

Целите от визията са насочна точка и за създаването и внедряването на положителни практики за повишение на качеството на продуктите и за българските консуматори.

Водещи европейски специалисти дискутираха бъдещето на течните горива, както и внедряването на нови технологии за производството на биогорива и потреблението на различни източници на сила.

„ Ние имаме вяра, че търсенето на течни горива няма да секне в дълготраен проект и има бъдеще за тях. Съвременните провокации пред околната среда обаче повдигат голям брой въпроси, които би трябвало да бъдат адресирани навреме от нефтената промишленост, държавните управления и европейските институции. Декарбонизацията на транспортния бранш е да вземем за пример огромно предизвикателство и неналичието на софтуерни други възможности в авиацията, водния и тежкотоварния превоз още веднъж откроява значителната роля на течните горива в актуалния свят ”, акцентира Валентин Златев.

Членовете на FuelsEurope и БПГА - Шел и Лукойл, показаха положителни практики в развиването на нисковъглеродни технологии за течни горива и други петролни артикули – внедряването на най-големия в света цех да атомна електролиза в рафинерията на Шел в Райнланд, Германия, както и технологиите за нисковъглеродни горива и понижаване на емисииите в Лукойл Нефтохим Бургас. 

Програмата на събитието продължи с публична вечеря за непрекъснатите представители по енергетика на страните-членки на Европейски Съюз.

Европейската петролна асоциация сплотява 41 нефтени компании – на практка 100% от рафинериите в Европа и 75% от търговците на горива на континента.

Членове на FuelsEurope членуват и в БПГА посредством своите поделения в България. Българската организация е единствената представителна за българския пазар като 16 членове имат общ пазарен дял към 75%.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР