“В София се образуват около 25 хил. тона дървесни отпадъци

...
“В София се образуват около 25 хил. тона дървесни отпадъци
Коментари Харесай

Петър Дишков: България е сред първите в ЕС по брой отпадъци на глава от населението

В София се образуват към 25 хиляди тона дървесни боклуци годишно , най-вече остарели мебели - разноските за събиране, превозване и депониране са към 250 лева на звук, т.е. това е един евентуален разход на общината от над 6 млн. лева, които биха могли да отидат в друго направление. Решението на казуса е да се съблюдават разпоредбите , да има разделно събиране, предаване за повторна приложимост и ефикасен надзор ”. Това съобщи Петър Дишков, представител на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна индустрия.

Петър Дишков разясни, че казусът с отпадъците е сложен , само че в основата е методът, по който се реализира сметосъбирането. “В България не се регистрира какъв брой образува всяко едно домакинство, а се регистрира общо събраното количество, което води до всеобща безнаказаност. От друга страна, контролът върху дейностите с отпадъците не е на нужното равнище. Това е една от главните аргументи, заради която обособеното събиране и преработване е на това равнище в България ”, счита специалистът.

Той разяснява и че главният проблем с дървесните боклуци е за общините. “В София се образуват към 25 хиляди тона дървесни боклуци годишно. От друга страна, тези дървесни боклуци, които не се депонират, навлизат в печките на хората, т.е. изгарят се нерегламентирано и резултатът е забележим през отоплителния сезон в замърсяване на въздуха. Другото, което може да се случи с дървесните боклуци, е да бъдат изхвърлени измежду природата, което сигурно е огромен проблем ”, акцентира той.

Трябва да се знае, че преработването е безценен развой , само че особено за дървесните боклуци Браншовата камара на дървообработващата и мебелна индустрия влага и към този момент има построен потенциал за събиране на отпадъците, които се образуват на територията на страната. Например за София Кроношпан е построил площадка за безплатно приемане на дървесни боклуци от жителите и компаниите и всеки, който желае да съблюдава законите би могъл да достави отпадъците в Кремиковци, където ще отидат за висококачествено преработване ”, изясни Дишков.

Той изясни, че най-важното за тях е да се заложи на устойчивото развитите и да се употребява тактиката на България за преход към кръгова стопанска система. “Тя изисква по - резистентен метод за произвеждане и ползване. Отпадъците следва да се смятат като суровина и да се заложи на качеството на преработване. Специално за дървесните боклуци към този момент има построен потенциал и това елементарно може да се случи. Основната тактика е по-активна роля на потребните, разчита се на това, че хората са дейни и обществото е осведомено. Бизнесът към този момент е подготвен да посрещне провокациите, ред е на страната и най-много на жителите ”, добави Петър Дишков, представител на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна индустрия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР