В служебния кабинет на президента Румен Радев не се очакват

...
В служебния кабинет на президента Румен Радев не се очакват
Коментари Харесай

Радев разчита "стари муцуни" да направят добро правителство

В служебния кабинет на президента Румен Радев не се чакат кадрови изненади. Той ще бъде разгласен на следващия ден, като най-вероятно в него ще влязат все познати имена - министри от други президентски държавни управления или дейни участници в политическия живот. Чрез него президентът ще се опита да откри " салдото и оптималния метод " за ръководство на страната в идващите най-малко два месеца, както загатна преди дни. Пак на следващия ден с различен декрет Радев ще разпусне 45-ия парламент.

Най-обсъжданото име за министър председател е Стефан Янев (61 г.) . Бригадният генерал е секретар на президента по въпросите на защитата и негов огромен поддръжник. Янев бе вицепремиер и министър на защитата при предходното държавно управление на Радев.

Един от динозарвите на българския преход - Бойко Рашков, най-вероятно ще оглави Министерство на вътрешните работи. Той е някогашен началник на Националната следствена работа, както и ръководител на бюрото за надзор на СРС. Отбраната ще поеме  Николай Цонев, заемал поста в държавното управление на тройната коалиция до 2009 г. като представител на Национална движение „Симеон Втори". Той бе показно задържан незабавно след идването на ГЕРБ на власт за злоупотреби, само че завоюва делата. Близка до него е новата шефка на ЦИК Камелия Нейкова.

За министри на правораздаването се разискват две имена - юридическият консултант на президента Иванка Иванова , която до предходната година работеше в " Отворено общество " ; социалистът Янаки Стоилов. Участието на хора на Българска социалистическа партия в кабинета обаче е под въпрос, откакто Националния съвет на партията по този начин и не разиска номинации (имаше сделка сред Радев и водача Нинова имената да бъдат дискутирани авансово на форума). Социалисти обаче напомнят, че Народно събрание на Българска социалистическа партия не е одобрявал кандидатурата на Деница Златева, която стана вицепремиер през 2017 година Радев много я харесва, само че в този момент и нейната орис, и на Весела Лечева, Жельо Бойчев и Христо Бозуков (земеделски министър през 2017 г), също до през вчерашния ден броени за кабинета, е неразбираема.

Гълъб Донев и Николай Денков  най-вероятно ще поемат същите ресори, както през 2017 година - обществените действия и образованието. Усилено спрягани в икономическия бранш са Асен Василев , министър в служебното държавно управление на Росен Плевнелиев от 2013 година, и Кирил Петков, прочут като основател на " Да, България ".

Две имена се се разискват за опазването на здравето - Дечо Дечев , който напусна шефския пост в Здравната каса след скандал с ГЕРБ, и Коста Костов, който пък оглавяваше различния щаб на Бойко Борисов за битка с ковид. Миналата есен че притежателят на платформата е племенник на проф. Костов, а самият доктор е " назначил " медицински съвет към нея, без лекарите в съвета да знаят за това. Хотелиерът Георги Щерев е допустимо да поеме туризма.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР