В случаите, когато инцидентно сме си легнали прекалено късно за

...
В случаите, когато инцидентно сме си легнали прекалено късно за
Коментари Харесай

Вредим си като отлагаме алармата няколко пъти сутрин


В случаите, когато случайно сме си легнали прекомерно късно за своите стандарти, няма проблем в това да отложим веднъж-дваж алармата на телефона си на сутринта. Макад десетина минути бонус сън да не компенсират недоспиването ни през нощта, това е най-ефикасният способ да се настроим за събуждането . Проблемът от отлагането на алармата идва в случаите, когато това се трансформира в всекидневен табиет и я отлагаме по няколко пъти поредно.

Според специалистите по съня неколкократното отсрочване на алармата заран освен не ни носи повече почивка, само че и директно вреди на съня ни в дълготраен аспект.

Всеки човек знае какъв брой изкусителна е мисълта, че може да си поспи още малко и че удоволствието е едно и също, без значение дали сме спали задоволително, дали сме си легнали в точния момент, или късно. Точно това е повода да натискаме бутона за отсрочване на алармата заран. Цената, която заплащаме за десетте минути
бонус сън обаче, е огромна.

Дисбалансираме хормоните
Още с момента на събуждането ни равнищата на хормона на съня мелатонин бързо падат. Успоредно с това се усилва секрецията на кортизол – хормонът на напрежението, който оказва помощ за бързото ни освежаване заран. Тази връзка отключва каскада от други хормонални промени, засягащи секрецията на адреналин, серотонин, допамин и други Когат оотлагаме неколкократно алармата си заран и запиваме още веднъж за малко, мозъкът се обърква в дилемите си да насочва измененията в хормоналната секреция. Така ободряването ни става све по-трудно и резонно лишава повече време. Дисбалансирането на хормоните води и до спомагателни резултати, които може да се окажат отрицателни в дълготраен проект.

Опияняваме се от съня
Експертите по съня публично преглеждат термина сънно замайване. То се показва в намаляване на когнитивните функционалности в първите часове след събуждането. Като съществена причина за това се сочи честото отсрочване на алармата с неколкократно пробуждане и заспиване заран. Ефектът е сходен на този при корист с алкохол.

Свързани публикации.. Безсънието носи характерни последствия за дамите 0 Пълноценен сън - основен фактор за мъжкото здраве 0 2 преимущества на ранното пробуждане 0

Объркваме секрецията на хормоните на глада
Хормоналният дисбаланс, предизвикан от неколкократното стбуждане и заспиване заран, неизбежно афектира и секрецията на хормоните, регулиращи глада и апетита – грелин и лептин . Балансът сред тях се нарушава, с което и целия ни режим на хранене денем. Най-потърпевши в тази ситуация са хората, придържащи се към режим на здравословно хранене.

Това са единствено част от следствията, оформящи цената, която заплащаме за няколкото минути повече сън заран. Оказва се, че давайки малко повече покой на съзнанието си, ни в действителност вредим и на него, и на тялото си. А резултатът се натрупва във времето и е толкоз по-сериозен, колкото по-често натискаме бутона за отсрочване на алармата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР