В скорошна публикация в блога на уебсайта на Blue Origin,

...
В скорошна публикация в блога на уебсайта на Blue Origin,
Коментари Харесай

Blue Origin твърди, че може да направи фотоволтаици от лунен прах

В скорошна обява в блога на уеб страницата на Blue Origin, експертите от галактическата компания вършат изказване, което – в случай че се окаже истина – може трагично да усили вероятностите за основаване на бази на Луната. Въпреки това, любопитната липса на пиар по въпроса – изключително от компания, която не е известна с избягването на рекламата – дава знак, че към момента може да има някои подозрения по отношение на технологията.

Прочутият отпечатък на Бъз Олдрин в реголита на Луната

Лунните бази ще се нуждаят от доста сила, в това число за отопление и изстудяване, като се има поради големият диапазон от температури, които Луната изпитва в хода на един от нейните едномесечни „ дни “. Без изкопаеми горива и никакви ветрове, тази сила може да бъде единствено два вида: слънчева или нуклеарна.

Въпреки че от НАСА сега разсъждават най-много към атомни електроцентрали, някои скорошни модели допускат, че серия от слънчеви ферми, ситуирани покрай лунните полюси, биха били по-евтини. Те могат да се свържат с кабели, тъй че когато и да е най-малко едната да обезпечава задоволително мощ.

Но концепцията, въпреки и по-евтина, към момента е много скъпа като по-голямата част от разноските са в превозването на слънчевите панели и преносните линии, а не в тяхното произвеждане или инсталиране. Ако те обаче могат да бъдат направени на място от локални материали, цената ще падне фрапантно. Това е, което Blue Origin настояват, че могат да създадат.

Естествено, никой не е тествал концепцията на място или даже не е направил панели от скалите, донесени от задачите Аполо -пробите са прекомерно скъпи, с цел да се употребяват в огромни количества по този метод.

Вместо това Blue Origin основава „ симуланти на реголит “ – които подхождат на състава и размера на зърната на проби, събрани от астронавтите на Аполо – и работи с тях. „ Ние сме пионери на тази технология и демонстрираме всяка стъпка от нея. Нашият метод, Blue Alchemist, може да се развие и приложи за неопределен срок, елиминирайки силата като ограничаване на всички места на Луната “, написа в блога.

Процесът стартира посредством нагряване на реголита до 1800°C, с цел да се разтопи и по-късно посредством електролиза се създават желязо, силиций и алуминий. Освободеният в това време О2 сигурно би бил потребен и на лунната повърхнина. А 99,99% чистият силиций дава отговор даже на взискателните стандарти на фотоволтаичната промишленост, заобикаляйки скъпите химикали, които нормално се употребяват на Земята.

 BlueOrigin OLS mfg building, Florida (from north)

Производствени уреди на Blue Origin покрай галактическия център Кенеди, Флорида

Силицият съставлява по-голямата част от материалите, нужни за основаване на слънчеви панели, тъй че един път като се добие на лунната повърхнина, разноските за логистика на другите съставни елементи ще бъдат осезаемо по-постижими. Но Blue Origin настояват, че могат да произведат безусловно всичко належащо за производството на панелите на място, елиминирайки даже тези скромни разноски. Това включва пласта стъкло за отбрана на клетките от увреждане, както и проводниците, с които да се съобщи електричеството назад към базата.

Целият процесът обаче е енергоемък, тъй че изначално ще би трябвало да бъде донесени от Земята огромен набор от слънчеви панели, с цел да задействат нещата. Веднъж обаче щом всичко стартира, системата ще се самоподдържа.

„ Тъй като нашата технология създава слънчеви кафези с нулеви въглеродни излъчвания, без вода и без токсични съставки или други химикали, тя има трогателен капацитет да облагодетелства непосредствено и Земята “, прибавя блогът.

Ако работата е била оповестена в списание или по различен метод рецензирана от самостоятелни експерти, Blue Origin не загатват това да се е случило. Досега компанията не е и рекламирала откритието си; даже не го загатва в каналите си в обществените медии (въпреки че някои членове на екипа са). Така че най-добре да поизчакаме преди да отваряме шампанското и да забележим какви недостатъци ще се появят.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР