В складовете на българските земеделски производители има над 3 млн.

...
В складовете на българските земеделски производители има над 3 млн.
Коментари Харесай

Земеделците: Толкова зле не е било в последните 30 години

В складовете на българските аграрни производители има над 3 млн. тона хлебна пшеница, 1,3 млн. тона слънчоглед и към един звук царевица. Това съобщи пред публицисти ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов, който беше посетител на петнадесетото издание на профилираното ревю за земеделие „ БАТА АГРО “ 2023.

От думите му стана ясно, че евентуално двете реколти – тази от предходната година и тази, която следва да бъде ожъната, ще се застъпят. „ И това ще докара до задълбочаване на казуса “, предвижда той.

Според Върбанов възбраната за импорт на украинско зърно все още не води до реализиране на стремежи резултат. „ Към момента това не повлия върху цените, които се дефинират от интернационалните тържища. На този стадий упованията ни се разминаха с действителната реалност. Ние имахме няколко срещи с вносителите на слънчоглед и на една от тях беше заявено, че ще стартират да купуват български слънчоглед. Въпросът е в това, че цените са ниски и множеството сътрудници в очакване на по-високи цени не продават, тъй като би трябвало да продават на загуба “, изясни още той, представен от Българска телеграфна агенция.

Върбанов уточни, че нещата в сектора стоят доста зле и че толкоз зле не са били за последните 30 години. По думите му има загуби, които могат да се изчислят след закупуване на консумативи и даде образец с торовете, които са били купувани на цена от 1800 лв. за звук, а в този момент цената е под 400 лв..

Етикети: земеделцизърнена криза
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР