В ситуацията с НЗОК сме все едно спорим с радио.

...
В ситуацията с НЗОК сме все едно спорим с радио.
Коментари Харесай

Маринов: От 1 април аптеките няма да отпускат лекарства по НЗОК, ако не постигнем съгласие до утре

В обстановката с НЗОК сме все едно спорим с радио. Не знам по какъв брой пъти би трябвало да си изпращаме едно и също предложение. Това сподели ръководителят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов пред публицисти. Той взе участие в конференцията на „ Капитал “ „ Иновации в лечебните заведения, апаратурата и медицинските произведения “, която се организира през днешния ден.

Припомняме, че БФС и Здравната каса не съумяха да реализират единодушие във връзка с опцията изписаните лекарства на една рецепта да бъдат взимани от пациента от разнообразни аптеки, както и фармацевтите да подават данни за верифицираните от тях медикаменти и към НЗОК. Сега те подават тези данни към системата за верификация на медикаментите. От БФС не престават да упорстват действието на настоящия контракт да бъде удължено до края на април, до момента в който от НЗОК желаят той да бъде продължен до края на май.

Маринов акцентира, че нито в идващите два месеца ще правят отстъпка от позицията и ще одобряват на пациента да му бъде вменено обвързване, нито Европейският съюз ще промени регламента, с цел да отговарял той на условията на Касата. Председателят на БФС добави, че мнението им е изпратено до премиера, до министъра на опазването на здравето, до Надзорния съвет на НЗОК и до и. д. шефа на НЗОК, само че към този момент няма диалози с никого.

Ако не се реализира единодушие до на следващия ден в границите на работния ден и фармацевтите и НЗОК не реализиран единодушие, от 1 април аптеките няма да отпускат изцяло или отчасти платени медикаменти, в случай че пациентът не си ги заплати самичък, стана ясно от думите му. Димитър Маринов беше безапелационен, че в случай че не се подпише анекс към в този момент настоящия контракт сред НЗОК и фармацевтичния съюз, НЗОК няма да има съображение да заплаща на аптеките, които продават реимбурсирани лекарства. По думите му в случай че Касата заплати без да има юридическо съображение за това, ще бъде безчинство.

В отговор на въпрос за какво едвам половината от аптеките верифицират медикаментите, Маринов уточни, че това се дължи на липса на надзор. Затова БФС предлага да се вкара ефикасен надзор на верификацията, само че не по метода, по който НЗОК го изисква. „ Ние предлагаме, в случай че аптеката не верифицира лекарствен артикул, НЗОК да не ѝ го заплаща. Ние не сме надзорен орган, с цел да можем да накараме всички аптеки да верифицират медикаментите, които продават “, сподели Маринов.

„ Терапията се прецизира и разисква като количество и време сред доктор и пациент, в лекарския кабинет, в противоположен случай е рисково за пациента “, разяснява по-късно и ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

По думите му опцията, която в този момент съществува – пациентът да изиска в аптеката да си купи по-малко количество от избран медикамент по лекарско наставление, значи, че лечението не е спазена.

„ Трябва също по този начин да се подсигурява на пациента, че медикаментите не са подправени, което е допустимо посредством верифицирането на медикаментите, само че тази верификация сега става официално, защото по-малко от половината аптеки верифицират опаковките. Липсата на медикаменти не е проблем на лекарите или на пациентите. Преди години беше позволено на аптеките да не поддържат нужните количества, а единствено колкото преценяват. Това право се употребява в този момент като мотив, че липсва обещано лекарство и би трябвало да бъде сменено с друго “, добави доктор Маджаров.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР