В синята зона в Плевен почти всяка кола е с

...
В синята зона в Плевен почти всяка кола е с
Коментари Харесай

Полицаи и автоинструктори с инвалидни стикери за паркиране в Плевен

В синята зона в Плевен съвсем всяка кола е с инвалидна карта, с цел да не заплаща паркинг. С инвалидни карти на частните си коли са даже служители на реда и автоинструктори. Оказва се, че всеки десети човек в Плевен е човек в неравностойно състояние. Възможно ли е това?
В синята зона за почасово паркиране в Плевен съвсем всяка втора кола е с инвалидна карта.
Град на инвалидите, в случай че се огледаме, може би и да сме страната на инвалидите, споделя Върбан Мончев, който е с увреждания, представен от Нова телевизия.
Инвалидната карта разрешава гратис паркиране на хора с най-малко 50% понижена работоспособност, потвърдена с ТЕЛК. Без да подозира, че е сниман от прикрит камера обаче, чиновник на Центъра за градска подвижност ни споделя, че не всички, употребяващи картите, са инвалиди.
Картата е персонална, не е на автомобила. Според наредбата на Община Плевен тя може да се употребява и от различен човек, само че единствено в случай че при и по време на паркирането той обслужва персонално лицето, чиято е картата.
Опитваме да разберем - употребяват ли се правомерно инвалидните карти и управлява ли ги някой. 30 октомври. 9 часа сутринта. Зад регионалната дирекция на полицията паркира служител на реда. На предното стъкло на автомобила, от който слиза, има сложена инвалидна карта.
Оказва се, че картата е издадена на жена, която има увреждания. Полицаят обаче е самичък в колата, а неработоспособен няма.
Полицай Павлин Георгиев признава, че няма инвалидна карта. Когато схваща, че е сниман да паркира на мястото, той споделя, че в действителност употребява картата на майката на брачната половинка си.
Други водачи с инвалидни карти, също не са с притежателите им, само че изясняват, че ги чакат.
Има даже образователен автомобил, който е с карта за безвъзмезден паркинг за хора с понижена работоспособност. Тази карта също се оказа на жена, а в колата беше единствено инструкторът. По-късно същият ден на колата е сложена скоба.
Ако погледнем наредбата вие не сте в правото си – въпросът е верен, споделиха ми от градска подвижност доведете инвалида, по какъв начин да го доведа, като аз съм го изпратил към този момент, споделя Пламен Мирчев. Той споделя, че съгласно него скобата е поставена изборно, тъй като има доста коли с инвалидни пропуски.
А с цел да избегнат санкциите и отнемането на инвалидните карти, някои извършители изпадат в комични обстановки. Като Пламен, който пропътува пътя до прилежащо село, с цел да докара притежателя на картата и да бъде освободен от скобата.
Какво демонстрира сметката - всеки десети човек в Плевен е неработоспособен. Издадените инвалидни карти са близо 10 хиляди. Валидни от тях са половината, останалите са вписани като изгубени, унищожени или с изминал период.
Асен Асенов, който работи в Центъра за градска подвижност изяснява, че прави инспекции на инцидентен принцип.
По документи инспекции се вършат не на инцидентен принцип, а по открити правила. Хора с инвалидни карти имат право да паркират единствено на обозначени с маркировка и знаци инвалидни места за не повече от 3 часа. Виждаме обаче, че маркировка няма, а синята зона се употребява като безвъзмезден паркинг през целия работен ден.
Към момента хората, които разполагат с преференциална карта за паркиране, употребяват по-облекчен режим, тъй като пробвайки се да въведем наредбата напълно, без да сме изрядни в маркировката, това ще докара до спорове, споделя шефът на Центъра за градска мобилност-Плевен Иваница Георгиева.
Тя изяснява, че инспекторите могат да ревизират само образно дали тази карта е издадена от ЦГМ или от различен град.
А в случай че от Градска подвижност решат да създадат инспекция, единственото, което могат да създадат, е да сложат скоба на колата ви. Ако вие обаче не се появите до 19 часа и 30 минути, скобата би трябвало да бъде отстранена, тъй като свършва работното им време и няма по какъв начин да бъде открито нарушаване.
От Центъра за градска подвижност могат да вършат и взаимни инспекции с полицията.
Една къса разходка в центъра на Плевен е задоволителна, с цел да преброим стотици коли с инвалидни карти. Според Центъра за градска подвижност обаче нарушителите са единствено 12. Толкова са отнетите карти за непозволено прилагане от началото на годината до в този момент. Няколко пъти се опитахме да се срещнем с кмета на Плевен Георг Спартански. Не успяхме, поради многото му служебни задължения. Той ни изпрати писмен отговор, в който декларира, че казусът ще бъде решен с слагането на пътна маркировка. Надява се това да завърши до края на месец ноември. Ще се съблюдават ли разпоредбите тогава, ще проверим още веднъж.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР