В Симитлийските села Горно и Долно Осеново живеят общо около

...
В Симитлийските села Горно и Долно Осеново живеят общо около
Коментари Харесай

България избира местна власт: Поглед към проблемите на с. Горно и Долно Осеново

В Симитлийските села Горно и Долно Осеново живеят общо към 1600 души. Само 5 от тях обаче са поданици на Горно Осеново. Затова не избират кмет, нямат секция, няма и претенденти да възродят селото. В другата прекаленост пък е Долно Осеново. Там площадът всеки ден е цялостен с младежи и дребни деца, а гастарбайтерите непрестанно влагат в родното си село в градеж на нови къщи.

По данни на ГРАО, в село Долно Осеново живеят 1583 души. Седем километра по-нагоре по южните скатове на Рила, се намира Горно Осеново с едвам двама поданици по непрекъснат адрес.

Тук стартира пътят за Горно Осеново. През летните месеци до пътя за Горно Осеново може да се стигне само с високопроходим автомобил. Зимата обаче, единствено пешком или с магаре.

Горно Осеново е напът да се трансформира в едно от десетките български обезлюдени села. В Долно обаче е цялостно с хора. Повечето млади са в чужбина, само че влагат в родното село с вярата един ден да се върнат вкъщи.

" Те работят в чужбина и си вършат къщи. Нали фамилията му е тук, къде ще отиде ", сподели Митко Соколов.

" Тук си ни е хубаво. Ние си имаме нови къщи. Тук сме се родили, тук ни е благо ", изясни Анелия Топузова.

В Горно Осеново преди 4 години е имало изборна секция, в която да гласоподават са имали право близо 100 души. Сега обаче нито секция има, нито гласоподаватели. Хората от Долно Осеново обаче са безапелационни, че ще пуснат своя глас.

" В нашето село има много неща, които би трябвало да се подобрят. Имаме едно перално помещение, което е от много години, затрупано с тиня и никой не взима ограничения да го почисти. Имаме много улици разрушени. И доста други неща ", разяснява Даниела Соколова.

" Който и да се, рядко се трансформира. Всеки гледа да нарами парата и айде. Това е ", посочи още Соколов.

Дали селата ще останат в двата крайни паралела, ще стане ясно след изборите.

Автор: Миглена Медарова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР