В Силистра продължават протестите заради затворения в града граничен пункт

...
В Силистра продължават протестите заради затворения в града граничен пункт
Коментари Харесай

Превозвачи, търговци и земеделски производители протестираха в Силистра



В Силистра не престават митингите поради затворения в града граничен пункт с Румъния за тежкотоварни камиони.

Превозвачи, търговци и аграрни производители упорстват тези от тях, чиито контрагенти в Румъния са по сухопътната граница, да бъдат позволени да минават през контролно-пропускателния пункт, тъй като, ползвайки фериботния комплекс отвън града, натрупат огромни загуби - и финансови, и времеви.

В почналата преди месец протестна вълна първи бяха транспортните компании, търгуващи с Румъния. След тях жителите, страхуващи се да станат още веднъж заложници на километричните опашки от ТИР-ове, по централни силистренски улици.

Превозвачите този път бяха подкрепени от аграрни производители и търговци, които също имат взаимоотношения с Румъния. Сред тях е и Димитър Димитров, представител на компания в силистренската община Ситово, произвеждаща фураж.

" Изнасяме в Румъния. Основната ни комерсиална част е с румънската част, в региона на Констанца над 100 хиляди тона изнасяме за румънския пазар годишно. И се оказва, че ние го губим този пазар. С нас участват и наши румънски сътрудници, от румънски транспортни компании, които вземат участие в този митинг.  Ние загубихме заради затваряне на контролно-пропусквателен пункт Силистра за товарни коли един пазар, който беше на територията на република Румъния, включващ сухопътната част сред България и Румъния. В момента целия трафик, който минава сред страните България и Румъния е ориентиран напълно сред фериботния комплекс, който е в Айдемир, Кардам и Дунав мост. Ситуацията на Дунав мост и Кардам е  ужасяваща, опашките са доста часове , транспортните компании губят доста пари, ние в този момент, с цел да превозим артикули, който е на 20 километра в Румъния, ние би трябвало да минем от порядъка на 400 километра ".

 Снимка: Незабравка Кирова

Иван Петров е работил в същата тази фуражна компания, само че през днешния ден е без работа, поради измененията в маршрутите.

" Заради тези фериботи напуснах работа, тук за 20 километра отиват 3 дни. Аз в Европа 3 хиляди и 500 километра върша за една седмица. Мен ме е позор да заставам тук и хората да ми заплащат и аз да заставам там да увисвам на този ферибот ".

Земеделци оставиха пред постройката на Областната администрация изгнили череши и кайсии, с цел да покажат какво се случва с продукцията им, когато би трябвало да пътуват по-дълги дистанции.

" Производител съм на череши, стоката се скапва, времето за превоз е прекомерно доста, двойно…В Румъния, където да си осъществявам продукцията за половин час, този полови час сега е над 24 часа . Има построена сухоземна част, ние би трябвало да пътуваме през два ферибота, което е обвързвано с доста разноски и време ".

Имаше и представители на румънски компании, чийто бизнес също страда от усложнената конюнктура със възбраната за прекосяване през градското контролно-пропусквателен пункт. Юлиян Кимойка е един от тях. Има търговски обекти и филиали в няколко обитаеми места. Купува от България главно строителни материали, само че в този момент даже един камион пясък му се оскъпява с 250 евро.

" Ние сме привикнали да имаме бизнес в България, да купуваме артикули от България, да купуваме български артикули, доставяни от български компании у нас. Строителни материали, пясък, цимент . При вас са по-евтини и са по преференциални за нас ".

Областният шеф Ели Тодорова съобщи, че е направена инспекция в последователен ред на целия проблем с построяването на фериботния комплекс и за какво той не е проработил дейно в годините. Този въпрос е комплициран, защото е с международно-правен темперамент. Неговото разрешаване е от най-малко 7-8 министерства и институции. Това изисква време и няма да бъде позволен от регионалния шеф.

До Министерски съвет са направени и предложения  да се намерения по какъв начин съществуващата инфраструктура Граничен контролно-пропусквателен пункт Кайнарджа - Липница - сега с ограничаване за коли до три тона и половина, да бъде приспособена за тежки товарни машини или да бъде построен нов граничен пункт в местността  „ Осми пост “.

Разбира се, още веднъж е поискано  изграждане  на мост в региона на Силистра - Кълъраш.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР