В щаба за координиране на движението в града на екран

...
В щаба за координиране на движението в града на екран
Коментари Харесай

"Умните" светофари на София

В щаба за съгласуване на придвижването в града на екран с размерите на цялата стена се демонстрират данните от всички умни светофари и камери

© Надежда Чипева Три години след въвеждането на интелигентната система за ръководство на трафика в столицата резултатите остават противоречиви. Причината за това е, че колите стават от ден на ден, а в това време жителите не схващат по какъв начин действат така наречен умни светофари. Някои от бутоните за пешеходци в действителност не работят денем и единствено объркват още повече хората. Пред светофара на ул. " Раковски " до градинката " Кристал " непрекъснато се образува върволяк от пешеходци, които с скука чакат зеления сигнал, с цел да преминат. Някои натискат настойчиво бутона за зелен сигнал, други недоволстват на всеослушание, че би трябвало да чакат прекомерно доста, а трети напряко пресичат в символ на протест, окуражени от симфонията на клаксоните. " Ще изчакаш ", споделя присмехулно един от пешеходците и пренебрежително подвига ръка към ядосания водач.

Тази сцена се повтаря на още редица основни места в града и в резюме разказва забележимия, най-малко на пръв взор, резултат от така наречен умни светофари, ръководещи трафика в столицата към този момент четвърта година. За това време по този начин и не се разбра какво в действителност прави въпросното софтуерно знамение, показано от Столична община като избавител и на пешеходци, и на водачи. Ясно е единствено, че магията за първите бързо се скапе, когато се появиха досадните бутони, а за вторите - с всеки нов светофар, стопиращ придвижването. Накратко - усещането е, че резултат няма.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От общината обаче не мислят по този начин. " Резултат има и това се вижда от данните ни преди и след въвеждането на системата. Само че елементарно се привиква с хубавото ", изясни изпълнителният шеф на " Управление и разбор на трафика " към Столична община инж. Димитър Петров пред " Капитал ". Срещата ни с него е в щаба за съгласуване на придвижването в града, където на екран с размерите на цялата стена се демонстрират данните от всички умни светофари и камери, а няколко чиновниците следят пътната конюнктура и при потребност управляват придвижването или рапортуват за нарушавания.

" Резултат има и това се вижда от данните ни преди и след въвеждането на системата. Само че елементарно се привиква с хубавото ", изяснява изпълнителният шеф на " Управление и разбор на трафика " към Столична община инж. Димитър Петров

Фотограф: Надежда Чипева По-умни с 20 милиона

За инсталирането и поддържането на системата за ръководство на трафика дотук са изхарчени над 20 млн. лева без Данък добавена стойност. Първо, през 2014 година " Телелинк " достави и конфигурира част от интелигентната уредба за към 8 млн. лева, а през 2017 година общината подписа контракт с консорциум с присъединяване на " Ес Ди нет комюникейшънс " и " Трейс груп холд " за 13.8 млн. лева Отделно, за разнообразни съставни елементи за ръководство на трафика в София в интервала 2013 - 2017 година са обявявани дребни поръчки на стойности сред десетки и стотици хиляди левове за доставка и монтаж на съоръжение, планиране и мониторинг, програмен продукт и хардуер.

В резултат на това в този момент огромна част от светофарните уредби в София се водят " умни " - има осъвременени такива устройства на 230 кръстовища от общо към 400 в града. Доколко новата система е проработила може да се съди от разнообразни данни. Например уеб сайтът numbeo демонстрира, че преди въвеждането ѝ в края на 2015 година междинното време за пътешестване в София е било 38.7 минути, а през 2017 година става 29.8 мин. Което е действително понижение от към 30% общо за града. Това се удостоверява и от данните на Центъра за ръководство на трафика - в случай че през 2016 година, преди въвеждането на интелигентен светофар на кръстовището на бул. " Александър Малинов " и ул. " Филип Аврамов " да вземем за пример са се образували тапи, година по-късно в същия час кръстовището е умерено.

Камерите регистрират обилни усъвършенствания и на други места, само че е реалност, че към днешна дата тапи, и то освен в пиковите часове, още веднъж има. Ако отново се видят данните на numbeo, само че за 2020 година, времето за пътешестване е към този момент 31.37 минути.

Причината за утежняването съгласно Димитър Петров е, че колите стават от ден на ден. От статистиката на Пътна полиция към Столична дирекция на вътрешните работи се вижда, че новорегистрираните транспортни средства единствено за 2019 година са 196 хиляди, а отписаните са 36 хиляди Това е растеж от 25% по отношение на наличния автопарк, до момента в който в това време няма никаква смяна при потреблението на градския превоз.

Бутонът на шанса

Подозренията за успеваемостта на цялата системата се ускоряват от неналичието на пояснение за цялостната концепцията на новите светофари и на това за какво един ден дават зелен сигнал за пешеходците незабавно след натискането на бутона, а на идващия ги карат да чакат по пет минути на същото място и по същото време. " Останахме не с възприятието, а с обстоятелството, че бяха налети десетки милиони в една неработеща система, която не дава никакъв резултат, никаква изгода. Единственото, което припомня за съществуването ѝ, са едни жълти рамки ", разяснява пред " Капитал " Андрей Зографски от " Спаси София ".

Бутоните за пешеходци несъмнено се оказаха най-дразнещата част системата за ръководство на трафика. Сигурно няма софиянец, който да не се е оплакал от това, че с цел да пресече някоя улица чака в пъти повече от преди. И в действителност в този момент за пресичането на някои кръстовища от време на време са нужни 5 минути, без да има забележима причина. Това, несъмнено, води до рецензиите, че общината не слага преди всичко пешеходеца, а дава преимущество на колите, до момента в който в това време кметът на София Йорданка Фандъкова повтаря по какъв начин хората би трябвало да излязат от тях.

Логично пояснение за протичащото се обаче съществува, само че не се вижда с просто око. Или най-малко по този начин настояват от общината. Например съгласно инж. Петров никой не вижда, че светофарът при " Кристал " в действителност е обвързван с този на бул. " Цар Освободител " и " Раковска ", като при доста коли и двата пускат зелена светлина за водачите. Така даже някой да е натиснал бутона за пешеходците, системата не реагира, до момента в който не се изнесе колоната от коли.

" Във към този момент стартират цикъл контролерът не може да ви подсигурява минималното време за секване. Примерно, в случай че са нужни по разпоредба 20 секунди за секване по това направление, системата преценя, че сега не може да ги даде дружно със защитните времена. Затова ще изчака идващия цикъл, с цел да е по-безопасно за пешеходците. Знам, че е изнервящо за пешеходците, само че тяхната сигурност е по-важна ", разяснява Петров.

На места обаче наподобява, че въпросните бутони изобщо не работят. Пример за това са светофарите по бул. " Петко Тодоров ", които обезпечават пешеходния достъп до Южния парк. Те обаче са координирани по този начин, че да може колите, пуснати от кръстовището с ул. " Бяла църква " да не заловен аления сигнал на пешеходния светофар за влизане в Южния парк. И по тази причина пешеходците чакат целия светофарен цикъл от няколко минути, с цел да преминат.

Колкото и механически рационално да звучи това, от време на време търпението на хората се изчерпва и мнозина подхващат извънредно рискови пресичания. Бутоните обаче няма да бъдат отстранени - те са наложителни по отношение на наредбата за контролиране на придвижването по пътищата. Хубавата вест е, че откакто от дирекцията за ръководство на трафика са получили голям брой недоволства, е решено на някои кръстовища в историческата част на центъра те да бъдат изключени. Там системата подава автоматизирано сигнал за стартирането на зелена светлина през целия ден и не се постанова хората да натискат бутоните. По този метод няма опция да се получи празна фаза с дълго изчакване. Нощем обаче натискането на бутон е наложително, защото живеещите в близост недоволстват от непрекъснато включващата се звукова сигнализация за секване, когато няма пешеходци. Какво прави един светофар интелигентен

В София в този момент 230 от общо 400 кръстовища са включени в интелигентната система за ръководство на трафика. Трансформацията на един светофар в " интелигентен ", общо взето, се показва в монтирането на бутони, промяната на стълбове, окабеляване, канална мрежа, видеонаблюдение, датчици, хардуер и програмен продукт. След тези оптимизации светофарите стават самобитно роботизирано око, което следи дали има трафик, брои колите и във всяка една секунда взема решение дали да удължи зеленото, или да го отреже, с цел да може да пусне по-рано другите участници. Всичко се случва в действително време съгласно ситуацията, а не по авансово заложени режими, както преди.

Авангардно решение

Докато на някои места в действителност рядко пресичат пешеходци и е разумно да не се стопират неоснователно колите, на други има огромен пътникопоток и жители минават по цели групи на алено. " Бутоните би трябвало да останат там, където има празни етапи, като да вземем за пример на " Симеоновско шосе ", където няма пешеходци. Но на централни места с непрекъснато придвижване е много неуместно и нецелесъобразно, да вземем за пример на пл. " Св. Неделя ". Никому не пести нищо ", разяснява Зографски. Затова и от " Спаси София " ще внесат предложение на пет съществени централни кръстовища да се отстранен бутоните.

От столичната дирекция също приготвят смяна. По думите на Петров към този момент е направено предложение да се вкарат диагонални пресичания на три кръстовища в София. Едното е точно на пл. " Св. Неделя ", където с изключение на перпендикулярно секване при самата черква ще се вкарат и диагонални пресичания през цялото кръстовище, а другите са на бул. " Витоша " и " Патриарх Евтимий " и " Фритьоф Нансен ". " Целта е да се направи по този начин, че хем да е комфортно на пешеходците, хем да няма тапи ", споделя Петров. Сега следва предлагането да мине през непрекъснатата комисия за организация и сигурност на придвижването и да се получи мнение от Пътна полиция.

Зелената вълна и фантомното запушване

Един от най-дългоочакваните резултати след стартирането на системата бяха така наречен зелени коридори, при които аленият сигнал не улавя в клопката си колите и те препускат умерено през цели булеварди. Сега това звучи като химера, изключително в час пик. " Бул. " Сливница " е входна артерия, която би трябвало бързо да пропуща влизащите коли. Там има шест следващи светофара, които по мои наблюдения се затварят преди идване, когато шофирате със скорост от 50 км/час. Защо това не работи ", разяснява Андрей Зографски от " Спаси София ".

Координационен режим има по булевардите " Царица Йоана ", " Тодор Александров ", " Сливница ", " Данаил Николаев ", " Ситняково ", " Цар Борис Трети " и още няколко кръстовища. Но Димитър Петров изяснява, че той работи единствено и само когато трафикът, приближаващ от пресечките на главния бул., е до 15-20%. Тогава на първото кръстовище се пропущат толкоз коли, че да може да стигнат до идващото кръстовище тъкмо преди зелената светлина и да преминат. Ако обаче от пресечките на булеварда се включват прекомерно доста коли, зелената вълна стопира да работи, тъй като светофарите се пренатоварват и се образуват опашки. Влияят и други фактори, като да вземем за пример прекъсването на платното в спешен режим или прекомерно бавното шофиране.

Самата умна система пък основава и различен проблем. Според инж. Петров поради прекомерната пропускателна дарба на всички светофари към бул. " Цариградско шосе " се образуват т. нар фантомни тапи по самия бул., които няма по какъв начин да бъдат избегнати. Струпването на доста коли по " Цариградско шосе " води до това, че на моменти има прекъсване на придвижването без избрана причина. " Ако една кола натисне спирачката леко, с цел да понижи скоростта, осмата или десетата след нея ще спре на място ", споделя той.

Съвместен надзор

Като цяло оптимизации във връзка с логаритмите е допустимо да се прави в бъдеще, а тази година всички булеварди, които ще се ремонтират, също ще бъдат оборудвани с умни светофари. Най-големият проблем, който е отвън опциите на смарт системата, обаче си остава държанието на водачите и пешеходците като неправилното паркиране и пресичането на алено.

Спиране на спешни по булеварда може да обърка системата и да сътвори неподозирано запушване по прилежащи булеварди. Най-честият случай е, когато има спряла кола в зоната на индуктивна рамка, вградена в асфалта. Контролерът засича, че там има транспортно средство, и трансформира етапа с удължение на зеленото, за сметка на другите включвания в кръстовището. Подобни проблеми се засичат като неточности едвам след несъмнено време, когато чиновниците ревизират обстановката с наличните камери.

При огромни булеварди, с " острови " по средата светофарите работят в синхрон - в случай че пешеходецът натисне бутона единствено от едната страна на булеварда, той автоматизирано задейства и идващия бутон и като стигне до острова, ще светне зелено. Ако обаче са натиснати и двата бутона от двете страни на булеварда, контролерът обезпечава зелен сигнал на първия по време, а вторият би трябвало да изчака в " острова "

Фотограф: Надежда Чипева Контролът и глобите обаче са сложни. " За минаването на алено да вземем за пример би трябвало да има доказателства и директна връзка с контролера, който да споделя преди какъв брой секунди е предходна колата и какъв е бил сигналът на светофара. Затова работим с дирекция " Комуникационни и осведомителни системи " (КИС), с цел да можем да даваме информация от нашите камери и след обработването ѝ напряко да се генерират санкции, споделя инж. Петров и показва, че това ще се усети като извънреден резултат по отношение на пропускливост в града.

Дори с тези оптимизации системата да работи още по-добре, внезапният скок в регистрацията на нови коли най-вероятно ще продължи да замъглява резултата от нея. Разликата този път е, че общината няма да може да избави ситуацията посредством софтуерно изобретение, а ще би трябвало да мисли за ограничения, с които да убеди жителите да слязат от колите си и да употребяват градския превоз. Засега това наподобява оставено на назад във времето - връзката на някои квартали с центъра е много неуместна или даже несъществуваща, към момента има остарели транспортни средства по улиците, а наподобява, че обещаваният предизборно довеждащ превоз няма да започва и тази година. Кой е с приоритет

Обещаната приоритизация на градския превоз не работи по метода, по който хората са си представяли, и автобусът не получава автоматизирано зелен сигнал, когато приближи обещано кръстовище. Идеята е малко по-скромна - транспортното средство да бъде пропуснато с приоритет единствено когато има усложнения с догонването на разписанието си, само че не и в случай че по този метод може да забави други автобуси.

За да се засича къде е транспортното средство, в началото проектът е бил да се конфигурират устройства във всяка кола, само че се оказало, че това ще коства доста. В последна сметка е решено системата на дирекцията за ръководство на трафика просто да се свърже с тази на Центъра за градска подвижност (ЦГМ), която следи транспортните средства посредством GPS. Звучи просто, само че в действителност е един от дребното положителни образци, при които системи на разнообразни институции могат да си,говорят, като обменят информация.

Сега ЦГМ засича дали обещано транспортно средство се движи със забавяне и в случай че то е над 2 минути, системата удължава етапа на зеленото, през която би трябвало да премине. " Така се дава опция даже да има колона от коли пред транспортното средство, тя да се изтегли, и то да мине, само че и по този метод не се генерира запушване на други транспортни средства по други посоки на кръстовището. Ако макар снадки зелен сигнал колата на градския превоз не успее да мине, се съкратяват другите етапи, с цел да може по-бързо да му пристигна редът ", разяснява инж. Петров.

В София този способ с предпочитаната зелена светлина се употребява, само че единствено при прекосяването на коли за спешна помощ - все още 60 от тях са оборудвани с нужните устройства. Тяхното предпочитано прекосяване се случва автоматизирано, без интервенция на пътна полиция или водача и единствено при включена сигнализация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР