В Шри Ланка болници отлагат операция, международните полети в Нигерия

...
В Шри Ланка болници отлагат операция, международните полети в Нигерия
Коментари Харесай

Липсата на щатски долари води едни от най-рисковите пазари в света до тежка криза

В Шри Ланка лечебни заведения отсрочват интервенция, интернационалните полети в Нигерия са спрени, а автомобилни фабрики затварят в Пакистан. В едни от най-уязвимите разрастващи се народи в света рецесията е все по-тежка, предава Bloomberg.

Недостигът на долари затруднява достъпа до всичко - от първични материали до медикаменти. Междувременно държавните управления се борят с задълженията си, до момента в който преследват избавителни пакети от Международния валутен фонд.

Това постанова преосмисляне на възходящия консенсус на разрастващите се пазари, който се появи на Wall Street единствено преди няколко месеца.

Разбира се, малко на брой чакаха провокациите, пред които са изправени някои гранични стопански системи, да бъдат отстранени тази година, само че болката се задълбочи, дружно с възобновяване на щатския $.
 Икономисти от Давос: Очаква се световна криза през 2023 година
Икономисти от Давос: Очаква се световна криза през 2023 година

Това сочи изследване измежду изявени специалисти

Въпреки че е малко евентуално проблемите в периферията на развиващия се свят да понижат цените на класовете активи като цяло, някои настояват, че това ще принуди финансовите мениджъри да бъдат все по-тактични при разпределението на своите вложения през идващите месеци.

Инвеститорите ще би трябвало да бъдат още по-бдителни за накърнимост и разграничение на рисковете в страните, с цел да избегнат изненади от идната Гана или Шри Ланка, разясняват финансови специалисти.

В Пакистан фабриките стопираха активност през последните месеци, защото нямат долари, с които да платят вноса на първични материали. В Шри Ланка държавното управление дефинира предел от 20 литра гориво на човек на седмица, а държавните лечебни заведения отсрочват неспешни интервенции заради дефицита на медикаменти и други медицински консумативи.

Междувременно интернационалните превозвачи стопираха полетите до Нигерия заради компликацията при репатрирането на долари от нацията, а в Бангладеш производителите на електрическа енергия търсят $1 милиард задгранична валута от централната банка за импорт на гориво, с цел да предотвратят задаваща се енергийна рецесия.

Малави също е изправена пред дефицит на фармацевтични артикули, торове и дизел на фона на намаляващия импорт заради рецесията с $.

На фона на неотдавнашната мощ на $ валутите на Гана, Египет, Пакистан и Замбия се сринаха доста повече тази година, в сравнение с валутите на останалите разрастващи се страни.

В сходна обстановка някои парични мениджъри търсят атрактивна рентабилност от задължения от държавни управления, които са съумели да поддържат своите фискални дефицити под надзор и валутите релативно постоянни.

Barclays показва Мексико и Колумбия като народи, които се насочват към по-нататъшна фискална консолидация.

Войната на Русия в Украйна и агресивното стягане на политиката на Федералния запас на Съединени американски щати (Фед) покачиха цената на $ до дълголетен връх. Именно това тласна доста разрастващи се стопански системи по-близо до ръба, защото растящите цени на силата и храните безусловно изтощиха хазните им.
 От какво ще зависи през 2023 година растежът в международен мащаб на разрастващите се пазари
От какво ще зависи през 2023 година растежът в международен мащаб на разрастващите се пазари

Вече има тласък за напредък на акциите на обществените компании
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР