В Шотландия показаха рокоперата Исус Христос суперзвезда“ на композитора Андрю

...
В Шотландия показаха рокоперата Исус Христос суперзвезда“ на композитора Андрю
Коментари Харесай

Небинарен Исус и жена Юда пеят в мюзикъл на Андрю Лойд Уебър

В Шотландия демонстрираха рокоперата „ Исус Христос суперзвезда “ на композитора Андрю Лойд Уебър с небинарен Исус и женска версия на Юда, заяви Daily Mail. Постановката е на студенти от Единбургския университет и се счита за първата в света неутрална по пол продукция на известната рокопера. В ролята на Божия наследник е небинарната актриса Роза Стивънсън (която не се разпознава нито като мъж, нито като жена), а всички 12 апостоли се извършват от дами или небинарни персони.
Креативният шеф на спектакъла Лю Форман е декларирал, че за плана е употребен „ кьорав за пола кастинг “, което разрешило да се премисли историята на Исус, с цел да бъде тя показана пред модерна публика. Форман акцентира, че спектакълът, чиято премиера беше във вторник вечерта, е спорен, само че не е провокирал никакви митинги от страна на религиозни организации и вярващи. „ Исус е запомнен като мъж, само че кои сме ние, че да решаваме? “, споделя той. И прибавя: „ Исус Христос суперзвезда “ в никакъв случай не е бил изключително обичан от християнската общественост. Произведението не приключва с възкресението. Завършва с Исус на кръста “.

„ Екипът взе общоизвестната история и музиката и направи нещо ново и особено. Да си небинарен артист е необичайно. Възможността да се явя на прослушване за шоу, в което моят пол няма значение, унищожи всички бариери “, удовлетворена е Стивънсън.

Режисьорът Изи Понсфърд споделя, че на екипа се е удало да сътвори героичен театър, като в същото време е съхранил прочувствената основа на творбата, деликатната му прочувствена вътрешност, въпреки то да е подробно осъвременено. От Lloyd Webber Licensing са дали позволение за продукцията, само че при изискване текстовете и местоименията да не се трансформират. Спектакълът ще се играе в Church Hill Theatre в Единбург до събота.

Рокоперата „ Исус Христос суперзвезда “ на сър Андрю Лойд Уебър и Тим Райс за първи път е показана на Бродуей през 1971 година Две години по-късно мюзикълът е екранизиран от канадския режисьор Норман Джуисън и филмът получава номинация за премия „ Оскар “. Повече от половин век творбата продължава да провокира разногласия и да цялостни театралните зали по света.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР