На 10 май към Бисерната поредица“ на издателство Колибри“ се

...
На 10 май към Бисерната поредица“ на издателство Колибри“ се
Коментари Харесай

Великият Гетсби и Нежна е нощта излизат в един том

На 10 май към „ Бисерната поредност “ на издателство „ Колибри “ се причислява Франсис Скот Фицджералд – един от най-великите създатели на XX век. Обединени в един том с твърди корици (32 лева, 584 стр.), излизат две от емблематичните му творби: „ Великият Гетсби “ и „ Нежна е нощта “.

„ Великият Гетсби “ (превод: Стела Джелепова) споделя за една мистериозна персона, обитаваща постоянно огряна от светлини къща, в която от заран до вечер кипи всемирски живот. За Гетсби, който не приказва за себе си, се носят всевъзможни непотвърдени клюки. Това, което е несъмнено, е дългогодишната пристрастеност на Гетсби към Дейзи, която по този начин и не съумява да избере сред него и брачна половинка си. Тази пристрастеност с всичките ѝ трагични последици е измежду централните спорове в една творба, в началото постигнала непретенциозен триумф, а след това придобила репутацията на един от най-великите американски романи.

„ Нежна е нощта “ (превод: Надя Баева) ни придвижва в Южна Франция през късните ХХ години на предишния век, с цел да ни запознае с историята на Дик и Никол и тяхната трагична обич. Дик е обещаващ млад психиатър и брачен партньор на богатата Никол, претърпяла тежка контузия в детството си. „ Нежна е нощта “ е по едно и също време автобиографичен разказ за постепенния крах на един младеж с прекомерно нежна душeвност, с цел да устои на своето време, и дружно с това изпълнена с носталгия картина на същото това време. Дик и Никол (Франсис Фицджералд и брачната половинка му Зелда Сейърс), обсебили съзнанието на читателите още с излизането на романа, и до през днешния ден не са изгубили нищо от своето магическо обаяние.

Франсис Скот Фицджералд (1896-1940) е най-знаменитият представител на първото „ изгубено потомство “, живяло през „ бурните двайсет години “ – the roaring twenties “. Големият американски публицист, възпял „ ерата на джаза “, провокира още с първия си разказ „ Отсам парадайса “ (1920) същинска културна сензация. Следват „ Красиви и прокълнати “ (1922), „ Великият Гетсби “ (1925) и „ Нежна е нощта “ (1934). Фицджералд е създател и на десетки разкази на тематики, свързани с младостта, отчаянието и загубите.

В поредицата Бисерни романи ИК „ Колибри “ издава обединени в един том двата последни приключени романа на писателя.

В сегашния том е включена илюстрация на Теодор Ушев, а художественото оформление е дело на художника Иво Рафаилов.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР