В сградата на община Асеновград се проведе заседание на епизоотичната

...
В сградата на община Асеновград се проведе заседание на епизоотичната
Коментари Харесай

Как да предпазим домашните птици от инфлуенца

В постройката на община Асеновград се организира съвещание на епизоотичната комисия, чийто ръководител е кметът на града лекар Христо Грудев. Той откри срещата, а мотив за събирането бе недопускане разпространяването на болести по птиците и прасетата. Птичи грип за първи път е открит на територията на общината през 2016 година От тогава до момента са регистрирани два случая.

От съвещанието стана ясно, че за предотвратяване и от инфлуенца, и от африканската чума главното е биосигурсността. Едни от най-важните ограничения са непрекъснатите инспекции. Задължителна е регистрацията на по този начин наречените " персонални стопанства " на птици и свине. За африканската чума пък от една година насам няма регистрирани случаи на територията на област Пловдив. С цел предотвратяване на животните е значимо персоналните стопанства да бъдат оградени. Африканската чума е доста стабилно заболяване, даже в околната среда. Смъртността може да доближи до 100%, а икономическите загуби са огромни, тъй като единственият способ е този, с унищожаването на добитъка. Комисията поучава ловците и разхождащите се из горите да алармират неотложно до ветеринар или най-близката Дирекция " Горско стопанство ", в случай че се натъкнат на мъртво диво прасе.

По отношение болесттите при птиците - ранното разкриване разрешава попречване на разпространяването. Сред признаците, за които стопаните е добре да следят, са: ненадейно увеличение на смъртността на птиците, диария, понижаване или изцяло прекъсване на яценосенето, умърлушеност, зной, загуба на сила и вкус, отоци към очите и врата, мораво оцветяване по гребена, менгушите и краката, меланхолия, тремор на мускулатурата, провисване на крилата и врата, загуба на съгласуваност, цялостна парализа.

Епизоотичната комисия към община Асеновград поучава по какъв начин да отбраните птиците си. забранете достъпа до Вашите птици; дръжте птиците си затворени; не позволявайте контакти с външни лица, с изключение на тези, които се грижат за Вашите птици; не позволявайте контакт с диви птици, тъй като те може да са възможен източник на заболяване; извършвайте надзор на гризачите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР