В сезона на летните почивки засилват контрола в ресторантите и

...
В сезона на летните почивки засилват контрола в ресторантите и
Коментари Харесай

Безопасен ли е сладоледът, който ядем

В сезона на летните почивки ускоряват контрола в заведенията за хранене и all inclusive хотелите по морето. През идващите месеци инспекторите от Агенцията по храните ще наблюдават безвредни ли са продуктите, които ни оферират в курортите.

Традиционно инспекции ще има и на производителите и търговците на сладолед. Преди контролните органи да тръгнат на инспекции, екип на влезе в ролята на скришен клиент, с цел да ревизира по какъв начин се съхранява и продава сладоледът, който се предлага навън. 

Бяха определени няколко случайни обекта за продажба на сладолед в центъра на София. Резултатът от опита - в нито един от 5-те обекта лъжичките за сладолед не са самостоятелно опаковани, а в два от тях – приборът за загребване е единствено един – за всички типове усети.

Може ли това да се окаже рисково, отговорът дава доктор Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Според него макар ниските температури, при които се съхранява, сладоледът бързо може да се трансформира в рискова храна. Затова когато купуваме насипен сладолед би трябвало да внимаваме дали лъжичките за консумация са настрана опаковани и дали всеки тип сладолед има обособена лъжица за загребване. Още по-опасно е, в случай че сладоледът се продава навън.

„ Тези сергии нормално са на улици – където минават доста хора, подвига се прахуляк. Разпространяват се всевъзможни бактерии ”, сподели още лекарят.

Вижте повече във видеото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР