В североизточната част на Сомалия не е валяло дъжд от

...
В североизточната част на Сомалия не е валяло дъжд от
Коментари Харесай

Обречени на гладна смърт: неописуема трагедия в Сомалия


В североизточната част на Сомалия не е валяло дъжд от четири години. По полетата няма годишна продукция, на доста места няма и чиста питейна вода. Стотици хиляди може да умрат. Трагедията е неописуема.

Сантой Мурсал е едвам шестгодишен, когато е заровен в Байдабо. Атар Итрис е на девет, когато умира от апетит. Двугодишната ѝ сестра пък умира от морбили. Това са единствено три от многото трагични детски ориси в Сомалия. В страната от Африканския рог над половината деца на възраст под 5 години са наранени от остро недохранване. А всяко шесто дете страда от тежко недохранване, което може да се окаже съдбовно за него. 

Андреа Янсен от организацията " Спасете децата " е очевидец на тежката обстановка в Харгейса, Североизточна Сомалия. " Все повече хора идват в нашите здравни пунктове и ние последователно започваме да изпитваме проблеми с потенциала. Персоналът ни е претрупан ", споделя тя. " За страдание, не всички деца оцеляват - въпреки напъните, които поставяме. Някои от тях са в толкоз неприятно положение, че просто не могат да бъдат избавени. Виждаме това всеки един ден - отчаянието по лицата на майките. Това в действителност те смазва. "                                                                                    

Четири години без дъжд


В региона не е валяло от четири години. По полетата няма съвсем никаква годишна продукция, а множеството животни са умрели. Освен това военните групировки на Аш Шабаб пречат селата да бъдат снабдявани със артикули. Изнемощелите хора често бягат с дни през пресъхналите полета. Надяват се да стигнат живи до някое място, на което може да им бъде оказана помощ.

" Чувал съм за майки, които е трябвало да изоставят някои от своите деца, с цел да спасят другите си деца ", споделя Дауд Адан Джиран от неправителствената организация " Корпус на милосърдието ", описвайки безнадеждната обстановка на доста фамилии.

Специалният представител на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Мартин Грифитс съобщи по време на визитата си в Байдабо, който се намира в центъра на рецесията: " Страхуваме се, че най-лошото занапред следва. Въпреки че и в този момент ситуацията е задоволително неприятно. Ако попитате хората за тяхното бъдеще, те въобще не схващат въпроса. Загрижени са само за днешния ден, за оцеляването си. А когато схванат въпроса, те ни споделят, че нямат никакво бъдеще. "

Липсва всичко

Липсата на чиста питейна вода също е голям проблем. Покрай незадоволителната хигиена се стига постоянно до тежки болести като холера и морбили.

По данни на Организацията по издръжка и земеделие (FAO), към 3,1 милиона души в Сомалия са получили филантропична помощ сред април и юни тази година, а 4,5 милиона - сред юли и септември. Но нуждаещите се са доста повече, считат от УНИЦЕФ. Всички организации са единомислещи, че с цел да се предотвратят още повече случаи на гладна гибел, са нужни спомагателни пари, храна, медикаменти и медицински личен състав.
                                                                                                     
" Всички станахме равни, т.е. небогати "

Сомалийците имат традиция да кръщават сушите с имена. Настоящата е наречена " Изравняване ". Тя е направила всички хора равни - т.е. небогати, изяснява Дауд Адан Джиран от " Корпус на милосърдието ".  " Независимо дали сте имали 100 крави като животновъд или 10 - в случай че останете без крави, загубата е една и съща ", споделя той.

Сомалия неведнъж е страдала от апетит и суша. Само през 2011 умират 260 000 души, половината от които деца. Тази година жертвите може да са доста повече. 

***
Разгледайте и тази изложба от нашия списък:

***
Вижте и това видео:

Огромна покруса в Афганистан: 20 милиона може да умрат от апетит

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР