В сегашното си състояние магистрала Тракия е истинско асфалтово огледало

...
В сегашното си състояние магистрала Тракия е истинско асфалтово огледало
Коментари Харесай

Магистрала от ада: защо "Тракия" е най-опасната в Европа

В настоящето си положение автомагистрала " Тракия " е същинско асфалтово огледало на България сега. В изчезналите й пластове може да се види корупцията в пътното строителство, а в безредното придвижване - тоталното безвластие в България, в което преимущество имат не разпоредбите, а най-нахалният. Цената на всичко това е десетки починали, стотици ранени и милиони левове загуби от унищожени коли и камиони.

" Няма друга автомагистрала в Европейския съюз с такова натоварване и с толкоз доста жертви, колкото има на автомагистрала " Тракия " приблизително на километър ", уточни за " Капитал " инж. Богдан Милчев, който е ръководител на Института за пътна сигурност " (ИПБ). А изказванието се базира на данни, които специалистите на института са обобщили (виж графиката).
Тревожните сигнали
Според проучването на ИПБ, заплахата и високият риск от пътен травматизъм на " Тракия " се приближава като коефициент до този на първокласната пътна мрежа в страната. " Средно към 30 индивида годишно умират единствено на тази автомагистрала ", споделя инж. Милчев. В същото време в Европа по данни на Евростат автомагистралите са най-безопасните пътища, с минимум произшествия и смъртни случаи по тях (виж графиката).
Реклама
Причините за това " Тракия " да е толкоз рискова са сложни несъмнено и са в дейностите на страната по две посоки:

Практически цялостната липса на надзор за съблюдаване на разпоредбите на пътя Липса на надзор и върху качеството на строителство, а и поддръжката, което води до недопустимо качество на настилката

Цената на съчетанието от двете - рисково бързо и рисково каране, плюс дупки, неравности и прочие, се мери с няколко десетки човешки живота на година, още повече ранени и сериозна загуба на активи.

" Магистралата е рискова, изключително в някои сектори като този сред Стара Загора и Нова Загора и огромна част от трасето към Пловдив ", разяснява за " Капитал " представител на пътна помощ и главен участник в репатрирането на аварирали или аварирали транспортни средства.
Реклама Къде са служителите на реда
Едно от първосигналните пояснения за многото произшествия е огромната натовареност на автомагистралата, само че това евентуално има по-малко значение от нещо надалеч по-важно. Нарушаването на закона по " Тракия " сега е на практика безнаказано. Контрол не се реализира съвсем на никое място . По цялата автомагистрала има единствено три камери за превишена скорост, в случай че те изобщо работят сега. Тя минава през териториите на шест области, където за нея дават отговор разнообразни районни дирекции на вътрешните работи. Всяка от тях има както друга политика за контрола на придвижването по пътищата, по този начин и друг потенциал от хора, коли и прочие

Най-често даже и на автомагистралата да има полицейско наличие, хората към този момент знаят за него. Патрулите постоянно са на три едни и същи места, а който не ги знае, може да разбере за тях през Waze и други сходни стратегии. Така резултатът от полицейското наличие е за към километър преди самият патрул. И на километър преди трите камери. Сметката се прави елементарно - общо на автомагистрала " Тракия " законът важи на към шест километра.

На останалите 354 е цялостна безредица. Почти не се глоби превишена скорост, още по-малко съблюдаване на отдалеченост - двете главните аргументи за гибел и пострадвания на " Тракия ". Всеки си кара както си желае, останалите се оправят както могат.

" Някакъв надзор има, само че равнището на възнаграждение на чиновниците на контролните органи и тяхното безхаберно отношение към спазването на законите е причина за корупция и благоприятни условия за отбягване на наказванията за нарушение на разпоредбите на придвижване ", уточни източник на " Капитал " от пътна помощ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР