В Саудитска Арабия разговарят съюзническите фракции от войната в Йемен

...
В Саудитска Арабия разговарят съюзническите фракции от войната в Йемен
Коментари Харесай

В Саудитска Арабия се провеждат разговори за Йемен

В Саудитска Арабия беседват съюзническите фракции от войната в Йемен във вторник, до момента в който Организация на обединените нации се пробва да обезпечи помирение, ориентирано към допускане на кораби с гориво и някои полети в следените от хусите региони по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан , са декларирали източници, осведомени с въпроса, предава Ройтерс.

Свързаното с Иран придвижване на хусите, което се бори против военната коалиция, водена от Рияд, съобщи, че няма да участва на договарянията , само че в изказване дефинира самодейността на Организация на обединените нации като позитивна. Свещеният месец Рамазан стартира този уикенд.

Планът, направен от специфичния делегат на Организация на обединените нации за Йемен Ханс Грундберг, също е подсилен от Съединените щати и други западни страни, са декларирали източниците.

Говорителят на Грундберг Исмини Пала отхвърли да разяснява детайлности от предлагането, като сподели, че прекратяването на огъня има за цел да даде на йеменците по този начин нужната " отмора от насилието. "

Консултациите в Саудитска Арабия се организират под егидата на основания в Рияд Съвет за съдействие в Персийския залив и се чака да лишават повече от седмица. Хусите споделиха, че ще участват на договаряния единствено в неутрална страна.

Целта е да се контракти едномесечно преустановяване на огъня в подмяна на допускане на кораби с гориво в пристанището Ходейда, следено от хусите, както и дребен брой търговски полети да от летището в Сана`а, споделиха източниците.

Към 27 март четири кораба с гориво чакат позволение да влязат в пристанището на Ходейда, в това число танкер, намиращ се в зоната за задържане на обединението от близо три месеца, демонстрират данните на Организация на обединените нации. Разхлабването на блокадата би облекчило тежката филантропична рецесия в Йемен.
 Арабската коалиция стартира интервенция против йеменските хуси
Арабската коалиция стартира интервенция против йеменските хуси

Саудитска Арабия цели преустановяване на офанзивите против петролните й обекти

Правителството на Саудитска Арабия и обединението, които се намесиха в Йемен през 2015 година, откакто хуситите смъкнаха подкрепяното от Саудитска Арабия държавно управление от столицата Сана`а, не дадоха отговор на претенции за коментар.

От предходната година Организация на обединените нации и Съединените щати се пробват да обезпечат непрекъснато помирение, само че разликите по отношение на последователността на стъпките осуетяват напъните за преустановяване на седемгодишната война, която лиши живота на десетки хиляди хора и опустоши Йемен.

Хусите желаят водената от Саудитска Арабия коалиция първо да отстрани рестриктивните мерки върху морските пристанища и летището в Сана`а, до момента в който алиансът, който управлява моретата и въздушното пространство на Йемен, желае всичко да стане в един стадий.

В събота хуситите оповестиха едностранен ход за прекъсване на трансграничните офанзиви и сухопътните настъпателни интервенции в Йемен за три дни.

През последните месеци групировката ускори ракетните офанзиви и нападенията с дронове удари по саудитски петролни уреди, причинявайки голям пожар в резервоарите за предпазване на гориво в петък. Коалицията, където бяха убити осем души, в това число пет дами и две деца.

И двете страни разискват замяна на пленници, при която стотици арестувани могат да бъдат освободени, в това число 16 саудитци и брат на президента на Йемен .

Войната в Йемен избухна през 2014 година и лиши живота на повече от 150 000 души, в това число над 14 500 цивилни. Тя сътвори и една от най-тежките филантропични рецесии в света.
 Трима чиновници на Организация на обединените нации са отвлечени в Йемен
Трима чиновници на Организация на обединените нации са отвлечени в Йемен

Все още нито една група не е поела отговорност за отвличането
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР