В САЩ се разпространява нова мутация на коронавируса. Учени от

...
В САЩ се разпространява нова мутация на коронавируса. Учени от
Коментари Харесай

В САЩ се разпространява нова мутация: по-заразна и по-агресивна?

В Съединени американски щати се популяризира нова разновидност на ковид. Учени от Сан Франциско допускат, че тя е по-заразна и по-опасна от първичния вид на вируса. Рискът от гибел е евентуално до 11 пъти по-висок.

Изследователите в Съединени американски щати са разтревожени. Причината: нова разновидност на ковид, която се популяризира в щата Калифорния. За първи път тя е била открита през декември 2020 - от учени от медицинския център " Cedars-Sinai " в Лос Анджелис. Междувременно съществуване на новата разновидност е потвърдено и в други американски щати. Единични случаи са регистрирани и в други страни, да вземем за пример в Австралия.

По-заразна и по-агресивна?

Според проучване на Калифорнийския университет в Сан Франциско, новооткритият вид B.1.427/B.1.429 е евентуално по-заразен и по-агресивен от първичния тип. Предполага се, че новият вариант може да провокира по-тежко протичане на заболяването. Това бе обявено от редица американски медии, позоваващи се на учените от Сан Франциско. Тяхното проучване към момента не е оповестено, защото не е минало през типичните за една научна обява самостоятелни контролни процеси. Според вестник " Лос Анджелис Таймс ", сега така наречен калифорнийска разновидност се проучва от локалната здравна работа. Очаква се в края на седмицата да се появи предварителна онлайн-публикация по тематиката.

В рамските на проучването са били оценени към 2000 проби от 44 калифорнийски района, осведоми американското научно списание " Наука ". Всички те са взети в интервала от септември 2020 до края на януари 2021. Към края на януари болестите с новата разновидност са представлявали 50% от общия брой на оценените проби. В пробите от септември не е било потвърдено съществуването на новия вид на вируса. За целия интервал новият вариант е потвърден в 21,3% от всички проби. От тези данни излиза наяве, че единствено за няколко месеца се вижда мощно районно разпространяване на разновидността.

Освен това, проучването прави оценка болничния престой на 324 пациенти, лекувани от Ковид-19 в Университетската клиника на Сан Франциско. При тези, които са били инфектирани с новия вариант B.1.427/B.1.429, вероятността от потребността от интензивни медицински грижи е била пет пъти по-висока, в сравнение с при инфектираните с " дивия вид " на вируса (немутирал). Що се отнася до риска от гибел, при инфектираните с калифорнийския вид той е бил до 11 пъти по-висок.

По-резистентен към антитела?

И още: проучването показва, че в носовете на инфектираните с новия вариант е било потвърдено двойно по-голямо съществуване на вируса, в сравнение с при инфектираните с първичния вид на ковид, осведоми списание " Наука ". Вероятно заради това новият вариант е по-заразен. Освен това, съгласно учените, той атакува по-агресивно човешките кафези и е по-малко сензитивен към към този момент построените антитела, в сравнение с други разновидности на вируса. А това би могло до се отрази негативно на успеваемостта на имунизациите.

" Този нов вид на вируса буди паники, защото съгласно нашите данни той е по-заразен, при него вероятността от тежко протичане на заболяването е по-голяма и също така е отчасти устойчив към към този момент построени антитела ", споделя Чарлс Чиу, специалист по инфекциозни заболявания и разбори в Калифорнийския университет в Сан Франциско, който съгласно списание " Наука " е съавтор на проучването. Чиу съпоставя калифорнийския вид на вируса с английската разновидност B 1.1.7., която се популяризира извънредно бързо и в други страни. Според списание " Наука ", няколко учени, които не са взели участие в проучването, се съмняват в представителността му. Резултатите частично се основавали на относително малко данни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР