В самото начало на пандемията мнозина се притесняваха, че парите

...
В самото начало на пандемията мнозина се притесняваха, че парите
Коментари Харесай

Можем ли да се заразим с коронавирус чрез пари?

В самото начало на пандемията мнозина се притесняваха, че парите са средство, посредством което коронавирусът може да се популяризира. На доктрина всичко изглеждаше разумно – инфектираният човек допира банкнотата и оставя частици от вируса върху нея, заплаща в магазина, тя минава през ръцете на касиера и на други клиенти и ги излага на риск от зараза.

Допълнителните наблюдения демонстрираха, че SARS-CoV-2 се предава основно посредством въздушни капчици, само че взаимоотношението с повърхностите и предметите, в това число и парите, към момента е рисковано. Това докара до по-рядкото потребление на пари в брой целия свят, написа вестник " Труд ".

Германските учени от университета в Рур и техните сътрудници от други проучвателен центрове са провели изследвания за способността на заразяване, в това число и със SARS-CoV-2, посредством парите в брой. Изследователите стартират опита с ковид BCoV, който заразява едрия рогат добитък, по който има по-малко строги условия за биосигурност.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
" Няма да има връщане на ресто, заплащането в брой е подкопано...

Те нанасят разтвор, съдържащ вируса, върху банкноти и монети от разнообразни номинали. На монетите вирусът се задържа по-дълго – половината от вирусите умират след съвсем 50 часа. Върху банкноти вирусът умира единствено след 3-7 часа.

Учените допускат, че оцеляването на SARS-CoV-2 ще бъде почти същото. В допълнение към банкнотите и монетите, откривателите нанасят разтвор от вируса върху повърхнина от неръждаема стомана. На стоманената повърхнина вирусът е откриван и след 7 дни, а върху монети от 10 цента, 1 евро и 5 цента изчезва надлежно след 6 дни, 2 дни и 1 ден. На банкнотите с номинал 10 евро вирусът изчезва изцяло след 3 дни.

" Бързото изгубване на вируса от монетата от 5 цента се дължи на това, че тя е направена от мед, за която е известно, че върху нея вирусите са по-малко устойчиви ", изяснява Даниел Тод, един от създателите на изследването. Въпреки това, съхраняването на вируса върху повърхността не демонстрира директно риска от зараза.

Затова учените организират различен опит – поставят разтвор с BCoV и SARS-CoV-2 върху банкноти, монети и PVC плочи, имитиращи платежните карти. " Не видяхме съвсем никакво предаване на вируса незабавно след изсъхването на течността. В действителния свят заразяването със SARS-CoV-2 посредством парите е доста малко евентуално ", споделя Тод.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР