В Самоков започва национална скринингова кампания за безплатни очни прегледи

...
В Самоков започва национална скринингова кампания за безплатни очни прегледи
Коментари Харесай

Започва национална скринингова кампания за безплатни очни прегледи

В Самоков стартира национална скринингова акция за безвъзмездни очни прегледи под надпис „ Зрението е всичко. Прегледай се! “ Кампанията ще продължи до 16 юли. 
„ Вече 10 години ние вършим такива прегледи – на деца, на възрастни, на хора в обществени домове, които имат сложен достъп. В България обществото гледа на здравето като даденост, а всеки човек има отговорност към личното си здраве, което включва постоянното осъществяване на профилактични прегледи, даже когато човек няма недоволства. Хората търсят помощ чак когато имат сериозен проблем, а това от своя страна значи, че има заболяване даже в напреднал етап “, разяснява в изявление за БНР доцент Александър Оскар, шеф на Клиниката по очни заболявания в Александровска болница.

Акцент ще бъдат прегледите на деца, защото мързеливото око в детска възраст е обществено значимо заболяване , което визира към 5 на 100 от децата. Ако това не се лекува в точния момент, за цялостен живот остава понижено зрение, разясни офталмологът.

Възрастово обусловените болести също би трябвало да се адресират в точния момент, с цел да бъде предотвратена загубата на зрение , акцентира доцент Оскар.

Специалистите предлагат децата в учебна възраст да се преглеждат годишно , тъй като до 12-годишна възраст протича съзряване на очната система. Първият обзор на детето след раждането е добре да се случи на към 6 месеца, по-късно на 3-4 години и още веднъж на 6.

Целта на започващата акция е да се открият хората, които имат проблем и те да бъдат ориентирани за спомагателни проучвания. Заложената цел е да бъдат прегледани над 5 хиляди души в цялата страна, посочи Александър Оскар. Планирани са визити в 42 обитаеми места, където към този момент тече записване . На доста места описите към този момент са съвсем запълннени. 

„ Над 100 лекари от цялата страна ще вземат присъединяване. “

Повече за акцията чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР