В събота започва най-авторитетният в историята ежегоден турнир по ръгби

...
В събота започва най-авторитетният в историята ежегоден турнир по ръгби
Коментари Харесай

Шестте нации - зрелищната загрявка преди световното по ръгби

В събота стартира най-авторитетният в историята годишен шампионат по ръгби - на Шестте народи. Това ще бъде 24-ото издание в този формат на конкуренцията, която продължава към месец и събира погледа на милиони почитатели на един от най-атрактивните спортове в света. За втора поредна година дуелите ще бъдат предавани и в България (част от тях и пряко) - по телевизия " Макс спорт ", което ще способства за растящата известност на спорта ръгби у нас.

Още в първия ден предстоят два доста зрелищни дуела - сред домакина Уелс (№9 в международната ранглиста) и лидера в класацията Ирландия от 16:15 ч. наше време, както и сред Англия (№5) и гостуващия отбор на Шотландия (№7) - от 18:45 ч. В неделя от 17:00 ч. пък Италия (№12) приема миналогодишния победител Франция (№2).

Пред французите в действителност стои голямо предизвикателство - да защитят освен първата си позиция от 2022 година, само че и постигнатия тогава Голям шлем. Такъв се взима, в случай че първенецът успее да реализира победи над всичките си противници в границите на един шампионат.

Франция към този момент е правила Голям шлем 10 пъти, като е на трето място по този индикатор. А в този момент ще има опция за повторно в историята си да го отбрани, откакто един път към този момент го стори през 1998 година

Само два други отбора са защитавали своя Голям шлем. Това са 13-кратният победител в шампионата Англия (през 1914, 1924 и 1992 г.), както и 12-кратният първенец Уелс (през 1909 г.).

Всъщност конкуренцията стартира под името Домашно състезание на нациите (така е от 1883 до 1909 г.) и в него вземат участие Англия, Ирландия, Шотландия и Уелс. Това е и

 

първият в историята интернационален ръгби шампионат.

 

От 1910 до 1931 година той към този момент носи името Петте народи, защото се включва и Франция. От 1932 година " петлите " излизат от конкуренцията и тя връща остарялото си име до 1939 година, когато следва насилствена пауза поради Втората международна война. С настъпването на мира шампионатът се възобновява през 1947 година, като още веднъж е на Петте народи, защото французите се връщат в играта. И по този начин до 2000 година, когато е включен и съставът на Италия, а надпреварата придобива актуалното си име - Шестте народи.

До момента италианците остават единственият участник, който още не е ставал победител, само че обичта към този спорт на Апенините е огромна, колкото и малко да е известно това у нас. Доказателство е освен високата позиция на Италия в международната ранглиста заради положителните резултати, само че и зрителският интерес. Затова и трите домашен мача - против Франция, Ирландия и Уелс, ще се играят на " Стадио Олимпико " (73 261 места) в Рим.

На националните си игрища ще играят още Франция ( " Стад дьо Франс ", 81 338 места), Ирландия ( " Авива ", 51 700) и Уелс ( " Принсипалити ", прочут до 2016 година като " Милениум ", 73 931). Докато останалите два отбора ще домакинстват на своите стадиони, които са особено за ръгби - Англия на " Туикенхам " в Лондон (82 000) и Шотландия на " Мърифийлд " в Единбург (67 144). Всичко това също удостоверява страхотното внимание на публиката.

За един от треньорите

 

това ще е дебют в дълбоката вода.

 

Той е Стив Бортуик (43 г.), назначен през декември м.г. за основен треньор на Англия. Бившият капитан на националния тим на страната има непосреден опит като ментор, защото е подготвял нападателите от края на 2015 доникъде на 2020 година След това той получава оферта да стане треньор на " Лестър Тайгърс " и ги прави първенци на Англия през 2022 година Именно този триумф повлиява да му окажат достойнството да води Англия.

В тазгодишния шампионат на Шестте народи ще забележим и завръщането на поста на новозеландеца Уорън Гатланд, който също през декември м.г. бе назначен още веднъж да води Уелс, с цел да вдигне отбора след неуверените резултати. Гатланд стана любим на цялостен Уелс с триумфите си от 2007 до 2019 година, когато тимът завоюва четири пъти Шестте народи, като в три от случаите реализира и Голям шлем.

Гатланд към този момент има контракт да води Уелс до международното състезание, което ще е по-късно тази година (8 септември - 28 октомври) и ще се състои във Франция.

Но не единствено за него, а и за всички останали треньори и тимове Шестте народи ще е последният огромен тест преди шампионата на планетата. За селекционера на французите Фабиен Галтие обаче напрежението е двойно - той ще търси освен отбрана на миналогодишните купа и Голям шлем, само че и да потвърди, че съставът му ще бъде действителен кандидат за купата на идното домакинско международно състезание.

При всички случаи зрелището в спонсорирания от пивоварната " Гинес " шампионат Шестте народи е обезпечено в идващите 6 седмици. А финалният уикенд ще е разтърсващ, като кулминационната точка е последният мач - сред Ирландия и Англия в Дъблин на 18 март, часове след националния празник на домакините (Деня на Свети Патрик). Още повече, че ирландците са окуражени до краен лимит да потвърдят за какво са водачи в международната класация и да се поправят за предишното издание на шампионата, когато приключиха на второ място, откакто позволиха единствено една загуба - от французите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР