В събота православните християни отбелязват Архангелова задушница. На този ден,

...
В събота православните християни отбелязват Архангелова задушница. На този ден,
Коментари Харесай

Архангелова задушница e

В събота православните християни означават Архангелова задушница. На този ден, с изключение на паметта на околните си, почитаме и всички бойци, починали за свободата и славата на България.

Архангеловата задушница, която предхожда огромния празник на Свети Архангел Михаил, намира своето съображение в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към умрелите, която християните отдават при всеки помен и на задушниците през годината.

На Архангелова задушница, по този начин както при другите задушници, се вършат общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, по тази причина на общата софра на гробищния парк се слагат седем разнообразни ястия (между които обичани на починалия), с цел да „ чуят “ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости.

Правят се помени или, наричани още - раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, родственици, пристигнали на гроба на умрелия, а също и на другите хора към прилежащите гробове, даже на непознати.

В раздавката за Архангелова задушница обичайно участва вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или изобщо месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, само че в действителност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас. Освен на околните, се раздава и на хората към прилежащите гробове, даже да са непознати. Значението на Задушница е огромно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР