В Събота 17.12.2022г. от 11:00 часа, в парк Клептуза“/Рибарника, граждани

...
В Събота 17.12.2022г. от 11:00 часа, в парк Клептуза“/Рибарника, граждани
Коментари Харесай

Велинград на бунт срещу властите, за да защити своята емблема

В Събота 17.12.2022г. от 11:00 часа, в парк „ Клептуза “/Рибарника, жители на града се събират на митинг – автошествие, с цел да покажат, че не са съгласни „ Клептуза “ да бъде отдавана на концесия. Всеки жител и посетител на града ни е добре пристигнал!

С.М.: Здравейте г-це Коемджиева, за какво част от жителите на Велинград се вдигате на митинг?

Здравейте, господин Миланов. Първо да Ви благодаря за опцията да споделя с Вас, а и с вашите читатели, за казуса на моите съграждани, който касае един от знаците на града ни - Велинград. Проблемът, за жалост, е дълголетен и от ден на ден се задълбочава. Става въпрос за предпазената околност „ Клептуза “. Намира се в югозападния завършек на Велинград. Местността е оповестена за предпазена и заема повърхност от 412 хектара. Това е един от знаците на Велинград. През 1966 година регионът към карстовия извор Клептуза с повърхност 412 хектара е разгласен за предпазена естествена околност. Името съгласно преданията идва от гръцката дума клептос – прикривам, извършвам кражба и дава визия за огромното количество вода прикрито в недрата под извора. Много от по-възрастните ми съграждани, а даже и аз, помним времената, когато „ Клептуза “ беше едно от желаните за посещаване от велинградчани и посетители на града места. Прекрасна природа, красиви езера, в които плуваха патици. Човек можеше да покара лодки в езерата, а по-късно да се разхлади с лимонада на някоя скамейка края тях. Беше чисто, поддържано и подредено. Затова точно „ Клептуза “ се трансформира в един от знаците на града. Дори и през днешния ден туристите, които посещават града ни, дочули за предходните й хубости, се отбиват до „ Клептуза “, само че остават разочаровани от това, което виждат. Много от тях споделят, че са идвали преди години и през днешния ден няма помен от това, което е било – нечистотия, разпад, отпадъци, неработещи заведения. Гледката в действителност е отблъскваща. Нещо повече. Велинград има репутацията на Спа столица на Балканите. В града ни се стичат хиляди туристи всяка година – и зиме, и лете. Но инфраструктурата в града е под всякаква рецензия и по тази причина туристите остават най-вече в хотелите. Това касае и ситуацията с „ Клептуза “. Почиващите не могат да посетят едно от най-известните места в града, тъй като то е изцяло занемарено и отблъскващо.

Затова жителите на Велинград, подкрепени от Политическа партия „ Възраждане “ се подвигаме на митинг против абдикирането на локалната ни власт от грижата за Клептуза.

С.М.: Кой в действителност е виновен за това, което се случва с парка?

Вдигаме се на митинг и против това, че кметът на града Костадин Коев има апетити да отдаде „ Клептуза “ на концесия, макар демонстративното предпочитание от страна на жителите, че не желаем „ Клептуза “ да бъде отдавана на концесия. Ние не желаем повече елементи от града ни да бъдат давани за стопанисване или продавани непосредствено на частни лица. Това се случи към този момент с редица паркове в града, в които се издигнаха хотели. Отговорни за протичащото се в града и в частност „ Клептуза “ е кметът на града и общинските съветници, несъмнено. Тяхна е главната отговорност за това по какъв начин се стопанисва града.

С.М.: Какво желаете и какво се надявате да постигнете?

Искаме „ Клептуза “ да се стопанисва добре, с цел да може жителите на града да й се любуват, както и да бъде дестинация за туристите на града. Искаме това стопанисване да се води от общината непосредствено и индиректно от жителите, които да може всеки един миг да дефинираме по какъв начин и по какъв метод ще се случва това, а не посредством отдаване на концесия, която ще заплаща алегорична сума на Общината и ще прибира напълно приходите от активността. Клептуза има почва да бъде средище на града, което да притегля посещаемост, а посредством него идоходи към общината.

С.М.: Има ли опция за компромис или не?

Има опция за компромис. Преди време бяхме разговаряли с депутати да бъде насочен план към Народно събрание, с цел да се финансира ремонта на „ Клептуза “ с държавни средства – въпреки всичко това е околност национално значение. Депутатите бяха подготвени да оказват помощ напълно единствено се искаше кмета да показа план за Клептуза. Кметът неведнъж е отказвал да показа подобен план и да се взе участие в държавно субсидиране. Ясно е за какво. Защото задачата е Клептуза да бъде отдадена на избрани частни лица, а какво стои зад тези ползи може доста да приказваме, само че това ще е тематика на различен диалог. Така че нашето искане е да се даде план към Народно събрание и да се желае държавно субсидиране и “Клептуза “ да остане в ръцете на жителите или да се откри различен метод „ Клептуза “ да остане напълно в ръцете на жителите.

С.М.: Какво в действителност е смисъла на този парк за вас и Велинград?

Значението на „ Клептуза “, както към този момент споделих, за мен и жителите на града е от изключително значение. Това е място-средище, на което хората прекраваха свободното си време измежду природата. Нещо повече - Велинград е прочут с хубавата си природа. Хората идват тук, с цел да отмарят измежду нея. Естествено е, когато имаме разполагаем такава околност, да я поддържаме и привличаме туристи, които на собствен ред са главен източник на поминак на популацията. От друга страна „ Клептуза “ е знак на града и е въпрос на чест за всеки велинградчанин да бъде съхранена и опазена. Така би трябвало да е и за управата ни, само че очевидно не е. Но да бъде отдадена на концесия за нас е неприемливо. Ние желаеме като жители да имаме цялостен надзор над сходни площи в града ни.

С.М.: Не мислите ли, че този случай в действителност е знаменателен за България и сходни неща се случват на всички места в страната? Какво бихте посъветвала жителите на други градове със сходни проблеми да създадат?

Силно съм уверена, че този случай е признак на едно заболяване, което от години тегне в държавността ни. Частни терени, държавни предприятия, публични структури по един или различен метод да бъдат отдавани на частни лица и оставяни без надзор за метода, по който се стопанисват. Градовете и селата ни пустеят, а България е страна, която се слави със своята красива природа. Държавната и общинска администрация е длъжна да прави всичко допустимо да запази всяко кътче на страната ни и то в полза на жителите ни. Имахме неотдавна сходен случай в града ни, с който жителите ни се оправиха. Кметът беше внесъл предложение в общински съвет да се промени статута на част от един от централните паркове и да се продаде на притежателя на хотела до парка, с цел да си построи паркинг. С общи старания жителите успяхме да стопираме тази договорка. Но не имаме вяра, че нещата са завършили. Това, в което имаме вяра обаче е, че с общи старания може да създадем града си едно по-добро място за живеене и да го спасим от тези, които гледат на него единствено като на обект, от който да печелят пари . Затова в Събота 17.12.2022г. от 11:00 часа в парк „ Клептуза “/Рибарника жители на града се събираме на митинг – автошествие, с цел да покажем, че не сме съгласни „ Клептуза “ да бъде отдавана на концесия. Всеки жител и посетител на града ни е добре пристигнал!
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР