В руския Кавказ живеят около 50 етнически групи и всяка

...
В руския Кавказ живеят около 50 етнически групи и всяка
Коментари Харесай

10-те най-добри ястия от руския Кавказ

В съветския Кавказ живеят към 50 етнически групи и всяка от тях пази своите характерни кулинарни обичаи.

Има обаче нещо общо в кавказката кухня: засищащи сладкиши, успех на месото и… мощно предпочитание гостите да се нахранят по този начин, че да не могат да станат от масата.

Руският Кавказ е най-вече планинска област, ситуирана сред Каспийско и Черно море. Мултиетническото население тук от епохи живее тук един до друг.

Народите на Дагестан, Северна Осетия, Чечения, Кабардино-Балкария, Карачаево-Черкезия и други територии имат своя лична национална кухня, която обаче се основава на питателни ястия и доста свежа зеленина. По-долу сме показали най-популярните кавказки гастрономически изкушения, които можете да опитате в Русия (според нас!).
1. Шашлик
 Legion Media

Парчета месо (обикновено агнешко или пилешко) на шиш е едно от най-популярните кавказки ястия. То навлиза в съветската кухня в края на XIX век, а в руско време става синоним на пролетни и летни уикенди. Сега може да се откри безусловно на всяко кътче на Русия, а освен в заведенията за хранене. Руснаците обожават най-вече да си вършат барбекю навън! Преди да се изпече месото би трябвало да се маринова и има десетки способи и съставки за това!
2. Хичин
 Legion Media

Този плосък самун с разнообразни пълнежи е царят на трапезата в прилежащите републики Кабардино-Балкария и Карачаево-Черкезия. Хичините обаче са напълно разнообразни и са предмет на спор сред локалните готвачи. Балкарските хичини са тънки плоски питки, а карачайските се вършат от бухнало тесто с кефир или мляко. Най-често те са пълнени с картофи, зеленина и месо. Въпреки това, в случай че посетите някой от тези райони, бъдете подготвени за офанзивата на хичин в стомаха ви.
3. Хинкал
 Legion Media

Това е най-дагестанското ядене, което можете да намерите. Звучи като грузинските хинкали, само че тук вареното тесто и месото се сервират настрана. Дагестан е дом на към 30 етнически групи и всички те подготвят хинкал по собствен метод. Аварците употребяват огромни части тесто, лакците – дребни продълговати линии, кумиките го разточват на тънки ромбове, а даргинците го усукват на „охлюви“ и по-късно го запарват. Кое е по-вкусно може да решите едвам след гастрономическо пътешестване.
4. Чуду
 Юлия Мулино

Друго особено ядене от дагестанската кухня е плоският самун чуду. Обикновено се цялостни със зеленина (но има и пикантни варианти), подготвя се на изсъхнал тиган и се намазва с масло или олио.

Чуду няма обичайната рецепта, само че нормално се прави със сезонни пълнежи. Прясна зеленина (коприва или свеж лук) напролет, сирене и млади картофи през лятото, тиква през есента и агнешко през зимата.
5. Хингалш
 Muhammad Sugaipov (CC BY-SA 3.0)

Чеченският плосък самун се назовава хингалш. За разлика от чуду и хичин, това ядене се подготвя освен от пшенично, само че и от царевично брашно. Тестото е доста фино, съвсем въздушно, а пълнежът е ослепителен и апетитен. Най-популярният заряд е тиква. Когато се сервира, хингалшът нормално се нарязва на части. Това също е известна храна, която можете да похапнете по улиците в Чечения.
6. Жижиг-галнаш
 Rocky Jaguar (CC BY-SA 3.0)

Всъщност това мъчно за изговаряне ядене е просто месо с ньоки от Чечения. Жижиг значи месо, а галнаш значи ньоки. Големи части месо (агнешко, телешко или пилешко) се варят и се сервират с ньоки от пшенично брашно или кнедли в дълбока паница с месен бульон.
7. Осетински пирог
 Legion Media

Големите и вкусни пироги от Северна Осетия са добре познати в Русия, само че в Кавказ можете да намерите ТОЛКОВА МНОГО разнообразни форми и пълнежи!

Фиджини са пироги (големи или малки), пълнени с нарязано говеждо месо и бульон. Валибах е пирог с домашно осетинско сирене. Местните хора подготвят и такива с тиква, картофи и фасул. И всички те си заслужават да бъдат опитани!
8. Адигейско сирене
 Legion Media

Жителите на Адигея вършат меко сирене от краве мляко. Това меко сирене не се топи при печене или пържене и може да се натроши. Преди олимпийските игри в Москва през 1980 година то се прави единствено в домашни условия, а когато руските и задграничните посетители получават опцията да го опитат, те го харесват и по този начин стартира всеобщото му произвеждане. През 2009 година адигейското сирене получава статут на комерсиална марка на артикул с географско напътствие и в този момент единствено компании в Адигея имат право да употребяват името адигейското сирене.
9. Урбеч
 Legion Media

Кавказката „нутела“ се назовава урбеч. Всъщност това е масло от пържени бадеми, кашу, шамфъстък, орехи, тиквени семки и доста, доста други блага на природата. В Дагестан урбечът, разбъркан с мед, е известен десерт и даже се употребява като лечебно средство.
10. Кефир
 Legion Media

Кавказците почитат ферментиралите млечни питиета поради здравословните им свойства. Кефирът или киселото краве мляко е най-популярният измежду тях. След като идва от Кавказ (съвременна Кабардино-Балкария и Карачаево-Черкезия), той се е популяризира в Русия преди повече от век и в този момент се смята за значима част от съветската кухня.

създател: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР