В Русия за първи път официално отбелязаха с военен парад

...
В Русия за първи път официално отбелязаха с военен парад
Коментари Харесай

За първи път военен парад в чест на Сталинградската битка

В Русия за първи път публично означиха с боен церемониал разгрома на хитлеристката войска в Сталинградската борба преди 75 години. Тържествата се състояха във Волгоград, новото име на Сталинград и станаха мотив за проява на военна мощност.


Денят на военната популярност - по този начин в Русия назовават годишнината от Сталинградската борба. На Площада на падналите борци във Волгоград се събраха 30 хиляди души, с цел да следят демонстрацията на съветска военна мощност. Първо минаха ракетните комплекси " Искандер ", реактивните системи за залпов огън " Смерч " и " Торнадо " и несъмнено гордостта на съветската войска - противоракетната система С-400.

В състава на парадната колона бяха още самоходни гаубични установки, танкове Т-90, бронирани коли " Тигър ". За първи път се организира и военновъздушен церемониал, минаха и 1500 военни, курсанти и кадети.

" Нито крачка обратно ". Това е заповедта към бранителите на Сталинград през 42-ра. Битката против 300 000-ната фашистка войска продължава от 17 юли 1942-ра до 2 февруари 43-та, с капитулацията на фелдмаршал Паулус. Кръвопролитните сражения не престават без спиране 140 денонощия. През зимата при температури до минус 40 градуса. Жертвите са два милиона души.

По време на тържествата, президентът Путин наблюдаваше от аероплан новопостроения стадион в Ростов на Дон, където ще се играят част от мачовете от Световното състезание по футбол тази година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР