В Русе отбелязаха 80-годишината от спасяването на българските евреиС церемония

...
В Русе отбелязаха 80-годишината от спасяването на българските евреиС церемония
Коментари Харесай

Пенчо Милков: Ужасът на войната не бива да бъде забравен!

В Русе означиха 80-годишината от спасяването на българските евреи

С гала по полагане на цветя и прожекция на тематични филми Регионалната организация на евреите „ Шалом “ в Русе с ръководител Панайот Тотев означи 80-годишнината от спасяването на българските евреи.

Филмът на Милотин Бараков „ Голяма история на дребните истории “ показа моменти от антисемитската политика по време на Втората международна война.

„ Спасяването на нашите съграждани евреи е апотеоз на националното обединяване, не и без поддръжката на общественици и народни представители. Това е на първо място общобългарска идея, на целия ни народ. Трябва да помним историята и да не забравяме, че с изключение на избавените близо 50 хиляди в България, хиляди евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пиротско губят живота си. Ужасът на войната не трябва да бъде пропуснат “, означи кметът Пенчо Милков, представен от пресцентъра на Община Русе.

На събитието участваха още представители на Областна администрация - Русе и ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, който акцентира, че е изключително значимо историческата памет да се съхранява, с цел да доближи истината за събитията до младите генерации.

Цветя пред паметната плоча на починалите евреи сервираха формалните лица и русенци. По-късно бе прожектиран и филм, съдържащ разкази на минали през нацистките концлагери.

България е една от дребното европейски страни, която съумява да избави от депортиране евреите, живеещи по нашите земи. На 10 март 1943 година Българската православна черква, в лицето на софийския митрополит Стефан и пловдивския митрополит Кирил предотвратяват депортацията на стотици евреи от Пловдив. В същото време заместник-председателят на Народното събрание Димитър Пешев и 43–ма народни представители разкриват тайната конвенция сред България и Третия райх за депортиране на десетки хиляди евреи и осуетяват проектите на нацистка Германия.

Голяма заслуга за този акт имат и четирима българи от Кюстендил – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев.

В Израел те са приети от мемориала Яд Вашем като „ Праведници на света “ – почетно звание, което се дава на хора с нееврейски генезис, рискували живота си при спасяването на евреи по времето на Холокоста.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР