В Румъния газохранилищата се запълват с добри темпове и страната

...
В Румъния газохранилищата се запълват с добри темпове и страната
Коментари Харесай

Румъния няма да пести газ, хранилищата в страната се запълват с добри темпове

В Румъния газохранилищата се запълват с положителни темпове и страната не вижда потребност от икономии поради енергийната рецесия в Европа. Още повече там разчитат и на рандеман от офшорните си находища в Черно море.

При това състояние Румъния няма да извърши европейския правилник за понижаване на потреблението на природен газ през идната зима, заяви министърът на енергетиката. Общата европейска мярка беше подхваната поради фрапантното редуциране на доставките на съветски газ и цялостното им прекъсване за 12 страни, измежду които и България.

Страните от Евросъюза се схванаха за икономии на природен газ от 1 август до края на март идната година, с цел да се приготвят за допустимо прекъсване на доставките от Русия, напомни румънският енергиен министър Вирджил Попеску и акцентира, че мярката не е наложителна.

" На 26 юли министрите на енергетиката на страните от Европейски Съюз се споразумяха за непринудено понижаване на потреблението на природен газ с 15% тази зима. Този правилник ще стане наложителен, в случай че Европейската комисия реши да увеличи равнището на паника - при положение, че три страни членки изискат това. В този миг ние не виждаме причина да понижаваме потреблението с 15% ", сподели Вирджил Попеску, министър на eнергетиката на Румъния.

Цифрите сочат, че страната няма аргументи за паника, добави Попеску. По проект до този месец трябваше да се запълнят 46% от размера на газохранилищата, само че това равнище е надхвърлено. Затова още през юли беше оповестено, че има задоволително синьо гориво за зимата.

" В края на предходната седмица регистрирахме с 200 млн. кубични метра газ повече от количеството, което имахме по същото време предходната година. Не съществуват никакви опасения, че Румъния няма да има задоволително газ за идващия зимен сезон ", съобщи Николае Чука, министър-председател на Румъния.

Предвижда се до първи ноември запасите в газохранилищата да доближат 80%. В сериозната за цяла Европа обстановка в края на май Букурещ направи сериозна стъпка към енергийна самостоятелност. След години на закъснение Народното събрание одобри нов Закон за офшорните находища, който разрешава на непознати вложители да добиват газ в Черно море.

Сега едвам 10% от нужния за страната газ се внасят от Русия. Очаква се в бъдеще да има остатък от синьо гориво, който Румъния да изнася в района.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР