В ролята на рапърЕкспериментите продължават по света и у нас,

...
В ролята на рапърЕкспериментите продължават по света и у нас,
Коментари Харесай

Човечността на мислещите машини

В ролята на рапър

Експериментите не престават по света и у нас, само че с това и свадите. През септември 2022 година се подвигна звук към моделирания от компютърна стратегия рапър FN Meka, който в действителност е изкуствен интелект. ИИ основава облика, мелодиите и текстовете на „ хип-хоп чудото “ FN Meka след разбор на хиляди единици информация, събрани от известни песни, видео игри и обществени мрежи. Този воин провокира сензация в TikTok, събира повече от 1 милиарда гледания и над 10 млн. почитатели. Той даже става първият основан от ИИ рапър, който има контракт със международна музикална компания, в тази ситуация Capitol Records. След шумните реклами това да е единствено началото, абсурдът не закъснява. В своя ария „ чернокожият актьор “ употребява думата чернокож, по този начин присъща за речника на чернокожите рапъри. Недоволството против това стига връхна точка и „ непокорният “ музикант бива „ уволнен “ поради расизъм. „ Червената лампа “ в създаването на ИИ светва.

Без дискриминация

Засега светът демонстрира особена сензитивност към проявата на дискриминация в дейностите на ИИ. Обичаен образец е логаритъм, оценяващ кандидатури за работа. Ако той е захранен с непълни и основани на предубеждения данни, в осъществяването на задачата да отсее най-хубавите, той може да пресече пътя на по-подходящи чиновници – по този начин би попречил освен на тяхната кариера, само че и на евентуалните изгоди за работодателя. Разбира се, по-страшно би било, в случай че с дейностите си заплаши човешки живот.

Форум

Именно провокациите пред етиката в развиването на ИИ бяха обект на полемика по време на конференцията AI N’ CYBER 2022, проведена от Economic.bg и Дигиталната национална коалиция, в партньорство с НАТО, Европейската капиталова банка и Фондация „ Фридрих Аденауер “. Заплаха ли е ИИ за човечеството и човечността, може ли той да бъде „ вкаран “ в тези граници, които и хората не трябва да пристъпват, по какъв начин да продължи развиването на тази  върхова технология, без която като че ли към този момент не можем – на този кръг от въпроси ще продължава да се търси отговор.

Прозрачност

„ Няма повсеместен закон, който да споделя: Ето по този начин се обработват данните. А чакаме ИИ да съблюдава и неписаните правила, и законодателството,  което е признато “, разяснява Георги Димитров, професор по ИКТ право и създател на Фондация „ Право и интернет “. ИИ не трябва да е като черна кутия и професионалната общественост упорства технологията да се основава и употребява при цялостна бистрота. Данните – там е разковничето към контрола над ИИ.

Жените и етиката

 Моника Манолова

Едва 3% от разработчиците в света са дами. Според доктор Моника Манолова, специалист по AI нравственос към ДНК, точно дамите може да са изключително потребни при задаването на етичните правила в самообучението на ИИ. Тя разяснява, че сме на прага да се основат ИИ системи, които изцяло да имитират човешкото държание. Още през 1950 г. британският математик Алън Тюринг формулира аршин за изкуствен интелект, прочут като Тест на Тюринг. Според него, в случай че в общуването си с машина човек стигне до илюзия, че това е различен човек, а не компютър, то създаването е сполучлива форма на ИИ с разсъдък в човешкия смисъл на думата. „ Очовечаването “ на ИИ продължава да стои на дневен ред и БГ професионалната общественост би могла да способства към световния отпечатък в етичната сфера, счита доктор Манолова. Това изиска да се отворим към най-хубавите мозъци в света и да сме в връзка с тях. Развитието на цялостната екосистема е в ход и към този момент се появяват юристи, които специализират в ИИ, има организации, които калкулират рисковете от появяването на изкуствения разсъдък.

Близо, само че към момента надалеч

 Васил Шивачев

ИИ към този момент е нещо, до което към момента не сме достигнали, върху това подчертава Васил Шивачев, действен началник на Identrics. По негови думи има да се извърви огромен път, включително и за основаването на нормативната рамка. Общността в България и в Европейски Съюз се готви за тази стъпка. Но не трябва да се чака събития като пандемията да засилват човечеството да направи неща, които преди този момент е отлагало. Приемането на правната рамка, обвързвана с тези логаритми, към този момент е нужда. Голям прогрес в мисленето е даже единствено фактът, че към този момент се приказва за такава нормативна уредба. Това дава някакво успокоение, че верните решения ще бъдат взети с публично присъединяване. Специалистът от Identrics припомня, че гениалният Айзък Азимов още през 1942 година основава трите закона за роботиката, които и 80 години по-късно може просто да бъдат прилагани.

 

Проблем ли е сигурността

 Светлин Пенков

Страховете за бъдеще, в което ИИ е фактор, варират от прогнозите, че роботите ще изместят хората и ще им заемат работните места, стига се и до апокалиптичните  предвиждания, че ще подчинят и даже може да унищожат човечеството. Учени и специалисти в AI сферата акцентират със успокоение, че опасенията са мощно пресилени, отхвърлят мрачните сюжети с претекста, че ИИ е доста надалеч от своята зрялост. Британският физик Стивън Хокинг обаче предизвести, че развиването на тази технология може да е най-лошото нещо за цивилизацията, в случай че не бъде открит благонадежден метод обществото да го управлява. Остава ли опасността? „ Един от техническите термини за ИИ е „ универсални функционални апроксиматори “. Представяте ли си те да завладяват света? Това е просто технология, която се употребява от човечеството и таман тук идват етиката и морала, които обрисуват защо и по какъв начин да се употребява ИИ “, е гледната точка на доктор Светлин Пенков по проблема. Съоснователят и основен изпълнителен шеф на Efemarai и член на УС на AI Cluster Bulgaria е уверен, че хората натоварват технологията със личните си страхове. Но също по този начин самите хора стоят в основата на нейното приложение – в техните ръце и мозъци е и предизвикването да я създадат добра или неприятна. Важно е тези, които създават ИИ, деликатно да преценят какви данни влагат при неговото образование. Етиката би трябвало да е преди всичко, подертава предприемачът.

Преди няколко години Светлин Пенков се завръща в София, откакто в Лондон е натрупал опит в огромна компания в областта на самостоятелните коли. Нейният екип прави първи първообраз през 2012 година, само че към момента не е препоръчан оня вид, който във връзка с сигурността да подсигурява всичко, от което хората се нуждаят. От позицията на своята дългогодишна процедура Пенков показва, че създаването и развиването на ИИ не е по никакъв начин лесна работа. Това са технологии „ на ръба на познанието “.
Текстът е част от бр. 111 на сп. " Икономика ". Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинизкуствен разсъдък ПоследниНай-четениСписанието 32 Човечността на мислещите машини Политика 212 Кремъл готви по-високи налози за напусналите страната руснаци Туризъм 196 Най-известните зимни курорти в Европа подвигнаха цените с най-малко 10% Списанието 252 Бързата мода излиза от мода Регулации 6686 Комисия за защита на конкуренцията се ускори да ревизира договорката на Спас Русев за „ Булсатком “ Накратко 6136 Вечерни вести: Депутатите удължиха бюджета; Русия стопира петрола за Европа Индустрии 4535 Какво следва за имотния пазар в България през 2023 година Енергетика 4001 Русия стопира петрола за страните, въвели ценовия таван Всички новиниБюджет и финанси 32 Япония раздруса пазарите с изненадваща смяна в паричната политикаОще от СписаниетоВиж всичкиYettel възнамерява да събере 127 тона електронни боклуци до 2028 г.Разкодирането на човешкия „ компютър “Дигитален детокс за презарежданеВъзходът и спирачката на мебелната промишленост Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши ме

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР