В родопското село Давидково всячески се опитват да насърчат младите

...
В родопското село Давидково всячески се опитват да насърчат младите
Коментари Харесай

Родопско село финансира купоните на децата, празнуваха и двойна сватба

В родопското село Давидково по всякакъв начин се пробват да насърчат младите двойки да си останат в родното място. Децата съвсем не заплащат купони за храна в учебното заведение, тъй като техни съселяни от към пет години постоянно подаряват пари за задачата.
От своя страна кметът на община Баните Милен Белчев дава по 400 лв. за всяка двойка, която подписа на място цивилен брак. От общинския бюджет пък се покриват цялостните такси на малчуганите за посещаване в детските градини.
Община Баните е най-западналата в Смолянска област. Там се раждат минимум деца, а смъртността е най-висока.
70 стотинки от купона се поемат от общинския бюджет, а родителите би трябвало да доплащат по 1 лев за ваучър дневно на детето си.
От учебното заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ изясняват, че хората подаряват курбани, носят храна в учебното заведение, която подготвят за бебе или помен и това се наложило като традиция.
В школото сега се образоват 39 деца от Давидково и близките села.
Съвсем неотдавна в Давидково отпразнуваха първата си двойна женитба – запаметяващо се празненство за началото на фамилния живот на брат и сестра с техните избраници.
" Едното семейство чакат бебе и живее в Давидково. На другото семейство младоженецът Илчо е животновъд и с булката ще живеят в прилежащото село Глогино ", заяви кметицата на Давидково Севда Чолакова, която бракосъчета новите фамилни двойки.
" Радвам се, че напоследък мога с горделивост да кажа, че доста от децата ни, даже да не живеят в Давидково, вземат решение да се врекат във честност пред нас. По-удобно е и да не затрудняват възрастните си родственици, а и тук няма очакване за ред за ритуала. Така почитат от сърце околните си и родния край. Това ми е първият брачен обред в кметството в Давидково за 2018-та година. Пожелавам си 2017 година да не се повтаря в никакъв случай, тъй като беше доста тежка година. Имаше и сватби, само че за жал през предходната година се разделихме с над 30 умряли. Имахме три доста трагични случая със починали на територията на селото. Изпратихме близки хора, годината бе изпълнена с надгробни слова, помени, което бе доста тежко и за мен, и за хората от селото. Сега започваме годината отлично, дай Боже всичко да е наред. Пожелах на тези младежи да „ повлекат крайник “ и да ни се случват единствено хубави събития в селото ", сподели кметицата Севда Чолакова.
Сега пък в селото са подели акция за набиране на книги за локалната библиотека. Преди две години при същата самодейност библиотеката на читалището " Зора 1927 " получи над 300 нови книги и заглавия на електронен притежател за към 3000 лв..
Така книжният фонд на библиотеката се обнови след 25 години, в които рядко е постъпвала нова книга поради дефицит на средства.
Акцията е отдадена на 24-ти май - Деня на славянската книжовност и просвета. По думите на кметицата най-честите гости на библиотеката са бабите, които остават в читалнята до късно, а най-предпочитани от тях са любовните романи.
" Омръзнали са им сериалите, а и в нашето село хората от край време четат доста. Жените четат повече. Дотам, че в случай че им свършат книгите за четене, все едно са им свършили хапчетата ", споделя Севда Чолакова.
Библиотеката има близо 11 хиляди тома литература, само че хората са ги изчели и желаят нови книги. На година отделят по към 800 лева за нови книги, само че това се оказва незадоволително спрямо търсенето..
Освен любовни романи, дамите се интересуват от четива за плетки, билки, историческа и политическа литература, а след това разискват прочетеното, до момента в който мъжете играят карти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР