В резултат на войната в Украйна и действията на Русия,

...
В резултат на войната в Украйна и действията на Русия,
Коментари Харесай

Разследване на Euronews Bulgaria: Отхвърляме оферта за евтин газ от Нигерия заради съмнения в компанията

В резултат на войната в Украйна и дейностите на Русия, и в частност тези на „ Газпром “, Европа изпадна в тежка енергийна рецесия. Без предизвестие съветската газова компания приключи доставките на природен газ в редица държави-членки на Европейския съюз. Това принуди страните от блока трескаво да стартират да търсят други възможности на съветския газ от всевъзможни вероятни снабдители. И по този начин, измежду непредвиден евентуален заместител на Руската федерация се оказа Африка поради големите находища на естествени запаси на континента. И надпреварата за тях стартира с цялостна мощ.

 
Африка разполага със съществени находища на недопечен нефт и природен газ. Основният проблем обаче е, че те си стоят в земята и не се експлоатират. Африка към момента не разполага с нужните вложения и нужната инфраструктура, с цел да стартира да добива на 100% естествените запаси, с които разполага. Вземете Нигерия за образец. Нигерия седи върху 10-тото най-голямо находище на природен газ в света. И все пак е единствено 16-тия максимален експортьор на синьо гориво в международен мащаб. Нигерия е най-големият производител и експортьор на природен газ в Африка. Голяма част от нейният природен газ отива към Европа – в страни като Италия и Португалия. И това е по този начин, тъй като Нигерия има нужната инфраструктура – има терминалите за втечняване на природен газ, разполага с доста пристанища, както и газопроводи
Реймънд Кото, публицист от Аfricanews

И, става известно, един принц от кралската фамилия Бенин точно в Нигерия, е желал да изнася газ към България.

Принц Стенли идва в България след основната дата 27 април 2022. Тя ще бъде запомнена като денят, в който „ Газпром “ спря доставките на синьо гориво за България. Страната ни бе една от първите страни, на които Кремъл реши да спре кранчето. Това наложи кабинетът „ Петков “ незабавно да стартира да търси количества природен газ от всички вероятни снабдители макар високите му борсови цени. Малко хора знаят обаче, че България също е имала оферта за импорт на енергийни запаси от Африка. Тя идва от нигерийският принц Стенли Икпонмуомба от кралската фамилия Бенин. Нигерийският принц пък бил ориентиран към България от Явор Дянков – станал прочут като учителят по карате на някогашния министър председател Кирил Петков.

 
На 19 април аз помолих принц Стенли от Нигерия, който го познавам посредством неговия татко, да доставя газ за България като самостоятелен от „ Газпром “ снабдител. Той се занимава с доставки на газ за Европа от 8 години.
Явор Дянков

Офертата на нигерийския принц наподобява прекомерно апетитна и включва подписването на едногодишен контракт за доставка на полутечен природен газ за България. По силата на този контракт България може да получава в продължение на 12 месеца по 1 транспортен съд на месец – всеки от тях претрупан със 75 000 метрични тона полутечен природен газ. За 12 месеца България би следвало да получи 900 000 метрични тона полутечен природен газ. Или към 1/3 от годишното ползване на страната ни за година.

Месец и половината след изпращането на офертата ръководителят на борда на шефовете на публичния снабдител " Булгаргаз " изпраща публична покана към принц Стенли за среща в постройката на сдружението.
„ Булгаргаз “ се свърза с мен и моята компания, с цел да обсъдим опциите за доставка на нигерийски полутечен природен газ за България. Разговаряхме дълго, срещнах се с тогавашния изпълнителен шеф, както и другия шеф, който отговаряше за доставките на газ – госпожа Христова.
Принц Стенли Икпонмуомба

„ На нея участваха Людмил Йоцов като тогавашния изпълнителен шеф на Булгаргаз, госпожа Паолина Христова, която тогава беше шеф на дирекция „ Търговия с природен газ “, аз от името на премиера Петков, Илия Милушев от името на президента, както и принц Стенли “, описа Явор Дянков.

„ По време на срещата се съгласихме за някои промени в контракта, който аз предлагах. Ставаше дума за 7 съответни точки. Тези точки бяха записани от госпожа Паолина Христова, която от самото начало си водеше мемоари и в общи линии записваше всичко, което бе казано. Всички присъстващи се съгласихме за тези 7 точки – както представителите на държавното управление, по този начин и управлението на „ Булгаргаз “. От „ Булгаргаз “ ми дадоха обещание, че ще ми изпратят измененията в контракта, с цел да можем да ги нанесем и да се подпише допустимо най-бързо. Разбрахме се първият транспортен съд с полутечен природен газ да пристигна през октомври месец тази година. Единственият проблем беше къде тъкмо ще бъдат разтоварени тези кораби и втечненият природен газ ще се регазифицира. Аз предложих решение и на този проблем – защото към оня миг доставях полутечен газ до Гърция, имах клиент там, който разполагаше с плантация за резервоари за газ. Той можеше да поеме доставените количества и по-късно да ги препродаде на уговорената цена на Булгаргаз “, спомня си приц Стенли..

По думите му развиване по договорката след договарянията не е имало.

 
Аз останах с усещането, че всичко е тъкмо. Но след това разбрах, че нещата не са напълно по този начин.
Принц Стенли Икпонмуомба

Екипът ни се опита да се свърже с всички участници в срещите. Бившият началник на “Булгаргаз ” – Людмил Йоцов, не пожела да беседва с нас, да отговори на позвъняванията и на известията ни. Връзка с Паолина Христова също не успяхме да изпълним. Успяхме обаче да беседваме ръководителя на борда на шефовете Иван Топчийски, който удостовери, че точно той е подписал поканата към принц Стенли. Според него, още по време на срещата е имало забележки към компанията на нигерийския принц и по офертата му, а до официално единодушие изобщо не се е стигало. Правният отдел на „ Булгаргаз “ излиза с публично мнение, че компанията на нигерийскя принц - Ruslana Integrated, не е благонадежден сътрудник. А финансите, договорите и комерсиалните връзки на компанията изглеждали съмнителни, с цел да се подписа контракт, обясниха някои от участниците в договорката импровизирано. Официален отвод от страна на „ Булгаргаз “ обаче по този начин и не е бил изпратен.

 
Отдавна съм в този бизнес. Работя с една от най-големите компании в света – споделя се „ Моса Енерджи “, която е позиционирана в щата Тексас. Ние сме търговски сътрудници, вземаме природен газ от Нигерия и го доставяме към трети страни... Този бизнес характерен – както се споделя в една известна сентенция – парите обичат тишината.
Принц Стенли Икпонмуомба

Проверихме компанията, с която принцът твърди, че работят – записаната в Тексас – Съединени американски щати – Mosa Energy Group International. Първият резултат, който е излиза, е профилът на компанията в уеб страницата Trade India. От информацията там разбираме, че Mosa се занимава с дистрибуция на венецуелски недопечен нефт. Има информация къде е записана компанията, както и контактно лице на име Осархимен Овиаве. Следващият резултат е уеб сайтът на американската компания MOSA, която се занимава с производството на генераторни елементи, заваръчни машини с мотор и осветителни кули. Връщайки се към уеб страницата на нигерийската компания Ruslana Integrated виждаме, че компанията е е показала, че работи по няколко огромни енергийни планове, които обаче към момента са в развой на създаване.

Офертата на нигерийския принц изтече на 1-и септември. Не е призната поради подозрения в надеждността на компанията. Африка обаче от ден на ден се обрисува като идващият огромен енергиен снабдител за Европа.

 
Немалко европейски водачи се пробват да си уредят договорка за енергийни доставки с африканските народи. Италия е изключително дейна в това отношение. Наскоро Рим подписа контракт с Алжир за спомагателни доставки на природен газ за сумата от 1.4 милиарда евро на година. Само след няколко години Алжир ще стартира да доставя 20 милиарда кубически метра синьо гориво на година за Италия. Италианците отидоха и в Конго, и Ангола, с цел да се опитат да си обезпечат даже още количества природен газ. Френският президент Макрон също работи интензивно в тази посока. През юни месец тази година той посети Камерун и Гвинея Бисау, с цел да договаря доставки за Франция. Германският канцлер Олаф Шолц пък се среща с президента на Сенегал Маки Сал, защото се счита, че със нужните стопански тласъци Сенегал ще може да удвои производството си на природен газ.
Реймънд Кото, публицист от Africanews

А „ Булгаргаз “ разгласи търг за доставки на полутечен природен газ на 21 септември за за интервала 2024 до 2034 година. Една седмица по-късно публичният снабдител разгласи още един търг за доставка на тръбен газ за България за интервала ноември 2022 година до декември 2023 година. Със стартирането на интерконектора с Гърция страната ни си обезпечава 1 милиарда кубически метра годишно. Останалите 2/3 от годишното ни потреблението ще се търсят посредством търгове, каквито Булгаргаз към този момент е оповестил. По думите на Иван Топчийски страната ни на този стадий няма желание да търси сътрудници в Африка, защото не намира фирмите там за надеждни. Поне за в този момент.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР