В резултат на бомбардировките на металургическия комбинат Азовстал е възможно

...
В резултат на бомбардировките на металургическия комбинат Азовстал е възможно
Коментари Харесай

Азовско море е на ръба на катастрофа заради бомбардировките в Мариупол -

В резултат на бомбардировките на металургическия комбинат Азовстал е допустимо цялостно измиране на флората и фауната на водния басейн. За това предизвести Градският съвет в Мариупол, който упорства за допускане в обекта на специалисти на интернационалните организации и Организация на обединените нации за проучване на обстановката и попречване на злополука от международен мащаб.

„ Съществува опасност от цялостното изгубване на Азовско море. Бомбардировката на Азовстал може да е развалила хвостохранилището, което задържа десетки хиляди тонове съсредоточен разтвор на сероводородна киселина.

Изтичането на тази течност изцяло ще убие флората и фауната на Азовско море. Тогава рискови субстанции могат да попаднат в Черно и Средиземно море. “ – се споделя в известието на съвета.

Според кмета на Мариупол Вадим Бойченко е належащо незабавното влизане в оборудването от интернационалните специалисти и Организация на обединените нации.

Екологичната обстановка в Азовско море беше сериозна още преди началото на войната в Украйна. През 2021 година биолози предизвестиха, че методите за филтриране на отпадни води в района са мощно устарели и не могат да се оправят с количествата рискови води, които се вливат в басейна на Азовско море.

На фона на високата температура и отсъствието на неспокойствие комуналните отпадни води с високо наличие на нитрити и фосфати могат да провокират всеобщ разцвет на микроводорасли, формиране на отровна слуз, наричана морска слюнка, разяснява преди година заместник-директорът на Института по морска биология на академията на науките на Украйна Виктор Демченко.

Допълнителен замърсяващ фактор е противозаконното строителство в региона на Кримския мост след окупацията на полуострова от Русия. Строителството на Керченския мост е нарушило водообмена, смята претендентът на геоложките науки и самостоятелен специалист Юрий Медовар, представен от Политека.нет. Има данни за формиране на пясъчни наноси и нарастване на бреговата линия на Керченския проток.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР