В Република Северна Македония за съжаление няма национален консенсус да

...
В Република Северна Македония за съжаление няма национален консенсус да
Коментари Харесай

Пендаровски: В РСМ няма национален консенсус да продължим по пътя към ЕС


В Република Северна Македония за жалост няма народен консенсус да продължим по пътя към Европейски Съюз, счита президентът на страната Стево Пендаровски.

По думите му политическите партии настояват, че са за участие на страната в Европейски Съюз, само че когато се посочи въпросът за съответната преговорна рамка и изискванията в нея, ”половината от тях ги няма ”. 

„ Първият ангажимент в този смисъл е смяната на конституцията. Чрез това би трябвало да бъде показано дали си за или не си за Европейски Съюз, тъй като наличието на преговорната рамка е ясно. Конкретният ангажимент - българите да бъдат вписани в преамбюла на конституцията ни е прочут и в случай че има вписани шест други народа в конституцията какво е противоречивото? Как разрушавам македонската страна, в случай че впишем още българи, хървати, черногорци,  може би евреи ”, попита Пендаровски в изказване пред медиите след присъединяване си в кръглата маса „ Западните Балкани, сред Запада и Изтока: Северна Македония – член на Европейски Съюз до 2030 година “ в Скопие.

Пендаровски означи, че не вижда поле, на което може да помогне в тази обстановка, тъй като „ позициите на политическите партии са толкоз „ вкопани ” в партийната изразителност, която считат, че ще им донесе триумф на последващи избори, че не я напущат ” и напомни, че депутатите от ВМРО-ДПМНЕ имат подписани нотариално заверени заявления, „ че и на сън няма да подпишат смяна в конституцията ”. 

По думите на Пендаровски решението е „ непрекъснато обществено да се изяснява, че в случай че българите бъдат вписани в преамбюла на конституцията, това не разрушава страната и става дума за безусловно безвредна обстановка ”.  

Пендаровски не разпознава като опасност, нито открива скрити претекстове и в срещата, която се организира в Тирана във вторник с водачите на албанските политически партии в Северна Македония и министър председателят на Албания Еди Рама.

„ Отдавна мина времето, когато гледахме на политическите процеси, събития или срещи, които се организират в Тирана, като на опасност за нашата сигурност. Да не забравяме, че Република Албания е член на НАТО и дружно с нас стартира договаряния в Европейски Съюз. Албания е наш другар и въобще не се колебая в някакви скрити претекстове на албанския министър председател Еди Рама. Познавам го сносно и не считам, че там се основават някакви антимакедонски сюжети “, сподели Пендаровски.

Относно мненията, които се появиха в страната, че албанските водачи са били извикани в Тирана, с цел да съгласуват конституционните промени, Пендаровски уточни, че всички, които са били в Тирана, преди месеци още са декларирали, че ще поддържат смяна на Конституцията, с цел да бъдат вписани в нея българите.

„ От тази позиция няма потребност Еди Рама да приканва албанските политици в Тирана, тъй като те не съставляват проблем за смяна на конституцията, най-малко не и тези, които бяха в Тирана. Не виждам никаква изключително неприятна предистория в тази среща ”, уточни Пендаровски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР