В Република Северна Македония тази сутрин започна първото от 20

...
В Република Северна Македония тази сутрин започна първото от 20
Коментари Харесай

Започна преброяването в Северна Македония

В Република Северна Македония тази заран стартира първото от 20 години броене на популацията. То ще продължи до 30 септември и е от извънредно значение за бъдещето на страната, която би трябвало да потвърди, че  обезпечена независимост на волеизвялението на всеки един от нейните жители.

Преброяването трябваше да организира през април, само че беше отсрочено поради пандемията. Тази заран то стартира в 8 часа, а страната е разграничена на 50 преброителни региона. Последното прпеброяване в Република Северна Македония е правено през 2002 година. Това значи, че националната статистика на процедура не разполага с базова информация за цяло едно потомство.

Причините такова да липсва през последните години са по-скоро политически. Ключов миг е какъв брой души ще се самоопределят като албанци. Причина за това са част от правата, които се подсигуряват на етническите малцинства.

Според Охридското спокойно съглашение в случай че едно от тях съставлява повече от 20% от общия брой на популацията, то да вземем за пример неговият език би трябвало да бъде прибавен към листата с формалните за страната. Увеличената емиграция кара някои да предвиждат, че този път албанците може да се окажат по-малко от 20 на 100. Други пък се притесняват, че могат да се окажат доста повече от предстоящото. В изявление за радио " Свободна Европа " президентът Стево Пендаровски съобщи, че преброяването единствено по етническа принадлежност би трябвало да остане в историята.

През последните месеци от българска страна нееднократно се слага въпросът за отношението към жителите на Република Северна Македония, които се самоопределят като българи. Имаше серия от вандалски прояви против български знаци. Според последното броене от 2002 година като етнически българи са се самоопределили 1417 жители на Северна Македония. Десетки хиляди обаче имат български паспорти, които са получили откакто заявяват, че имат български корени.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР