В Република България предсрочните парламентарни избори ще се проведат на

...
В Република България предсрочните парламентарни избори ще се проведат на
Коментари Харесай

Парламентарни избори в България: между Брюксел и Москва

В Република България предварителните парламентарни избори ще се проведат на 2 април 2023 година На изборите ще бъдат определени 240 национални представители/депутати в българското Народно заседание по пропорционална система. Има общо 31 изборни региона, от които според от размера на региона ще бъдат определени от 4 до 16 национални представители/депутати. Изборният предел е 4%. Това са петите избори за последните две години, защото не беше допустимо сформиране на държавно управление въз основа на резултатите от предходните избори, написа в разбор, оповестен от основания в " Ню Йорк ", " Евразия ревю ", цитиращ ИФИМЕС - Международен институт за близкоизточни и балкански проучвания, основан в Любляна, Словения, който има специфичен съвещателен статут към Икономическия и обществен съвет ECOSOC/ООН от 2018 г. News.bg разгласява материала без редакторска интервенция.

През 2016 година българският парламент одобри закон за наложително присъединяване в изборите за повишение на легитимността на народните представители в страната. Санкцията, която се планува за гласоподавателите, които не извършват задължението си да гласоподават на изборите, е изтриване от изборния лист. Отстранените гласоподаватели обаче имат опция да бъдат вписани още веднъж в изборния лист. Но това не взема решение проблемите. Това е недемократичен закон, тъй като правото на глас допуска, че всеки гласоподавател може да реши дали ще взе участие или не в изборите. Избирателите не би трябвало да бъдат принуждавани да гласоподават или глобени, в случай че не гласоподават. Следователно това единствено по себе си е индикатор за непознаване/непризнаване на демокрацията, както и за недемократичния дух на ръководещите. Манипулациите с изборни описи са отражение на уклон към извънредно десен шовинизъм в българското общество. България има огромна диаспора, която обичайно не взе участие в изборите.

Тъй като няма точни данни, се счита, че диаспората включва сред 2-2,5 милиона жители. Например в Турция има към 700 000 български турци, претърпели злополучие през 80-те години на предишния век. В Гърция живеят 300 000 българи. Ще вземат участие ли на изборите? Движение за права и свободи, етническа партия на българските турци, се пробва да притегли колкото се може повече етнически турци за присъединяване в изборите.

Основната борба ще се води сред придвижването " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) на Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов и ГЕРБ отпред с Бойко Борисов. Партия " Възраждане ", ръководена от Костадин Костадинов и Движение за права и свободи, които изостават, са много равностойни. В Народното събрание ще влезе и Българската социалистическа партия (БСП), ръководена от Корнелия Нинова. Очаква се бариерата да преминат и Български напредък (БВ), Българска левица и Има Такъв Народ (Има подобен народ) на Слави Трифонов.

Дълбоко отчаяние в българското общество

България и българите не могат да се гордеят с историята си от Втората международна война, защото тогава са били съдружници на нацистка Германия, а след Втората международна война на Съюз на съветските социалистически републики. България в никакъв случай не е била глобена за " исторически грехове " от Втората международна война, тъй като по-късно попада под шапката на Съюз на съветските социалистически републики, което породи надълбоко отчаяние в българското общество.

Политическата поляризация сред българския президент Румен Радев и ръководителя на партия ГЕРБ Бойко Борисов остава преобладаваща.

През десетилетието на своето ръководство Борисов построи властнически модел на държавно ръководство, който е директно обвързван и обслужващ ползите на тесния кръг от олигарси към него. Президентът Радев постоянно акцентира, че " мафията " управлява държавното управление на Борисов и политизираната правосъдна система в страната. Смята се, че Радев е с уклон към Русия, а Борисов е любимец на Ангела Меркел, както и на съветския президент Владимир Путин. В резултат на подобен интернационален политически брак той също беше благоразположен към Доналд Тръмп. Борисов е обвързван и с водачите на страните от Вишеградската група (Унгария, Полша, Чехия и Словакия) и по-специално с унгарския министър председател Виктор Орбан (Фидес/ЕНП). Друг неминуем детайл в политическата мозайка на Борисов е турският президент Реджеп Тайип Ердоган (ПСР), с който той поддържа близки връзки. Ангела Меркел (ХДС/ЕНП) оказа помощ на Борисов в основаването на неговата партия ГЕРБ/ЕНП. Покровителственото отношение на Меркел към Борисов навреди на имиджа й, защото Борисов е тясно обвързван с мафиотски структури.

Борисов даже се опита да сътвори собствен " четириъгълник ", асоциация от страни с преобладаващо православно население, което с изключение на България да включва Румъния, Гърция и Сърбия - по модела на Вишеградската група страни с преобладаващо католическо население.

Международно състояние на България

Република България е страна, обременена с голям брой проблеми. В тази най-слабо развита страна-членка на Европейски Съюз жителите живеят на ръба на бедността. Икономиката е неефективна, финансовите запаси са лимитирани и в множеството случаи към този момент са изчерпани. Силен детайл на олигархия, който включва към 3000 лица, е открит и в този момент е зает в кланови борби за систематизиране на лимитирани финансови запаси и преразпределение на власт, благосъстоятелност и контракти. Бизнесът и финансовият капитал в страната се управляват от няколко свръхбогати магнати. Всъщност по-голямата част от публичните поръчки и средствата от еврофондовете минават през тях. Престъпността и корупцията са вездесъщи и са се трансформирали в преобладаващата " обществена технология " в ръководството на обществените средства, както и във всички публични сфери. Самите закони основават условия за корупционни практики и корупцията се трансформира в социална норма.

България се пробва да откри нов баланс сред отговорностите си към НАТО и обичайните благосклонности към Русия. Като член на НАТО България дава отговор за дългата 354 километра източна граница на НАТО. Границата на Черно море е на по-малко от 500 километра от Крим и непосредствено граничи с региона, следен от съветския черноморски флот и съветските военновъздушни сили. Тъй като България има задължението да управлява съветските военни дейности в Черно море, тя се пробва да откри верния баланс в връзките си с двете страни. Руската инвазия в Украйна разкри дълбочината на връзките на българите с Русия. Напоследък България още веднъж прикани за договаряния сред Украйна и Русия, без да знае чии ползи съставлява в процеса.

Емоционалната връзка с Русия е надълбоко вкоренена в българското общество. Историческите и културни връзки с Русия и благосклонностите към Русия са в колизия с популяризиран в обществени медии боязън, че България елементарно може да бъде въвлечена във боен конфликт в Черно море. Руският президент Владимир Путин съобщи, че Русия и България исторически имат тесни връзки и че Русия ще развива връзките си с България " по всички посоки ".

По създание единствено " по две посоки ". По-конкретно едното е " Южен поток ", който е значим стопански план и инструмент на съветската външна политика. Другото е опитът на Русия да употребява България, с цел да повлияе на (раз)единението сред Европейски Съюз и НАТО, с цел да раздели и двете организации във връзка с глобите и политиката за сигурност, както частично към този момент съумя да направи. Ето за какво България е подобаващ терен за осъществяване на " секретни действия и интервенции ", което се удостоверява от обстоятелството, че в София се намира един от главните пунктове на съветското разузнаване в района. Русия има доста поддръжници измежду българските политически елити и жители, което може да се характеризира като проруска ориентировка.

Поради геополитическото си състояние, както и околните си духовни и културни връзки и връзки с Русия, България беше " поканена " да работи като медиатор и да смекчи настоящия спор сред Русия и Запада. Мнозинството от българите поддържат такава роля на страната. Повечето политици обаче схващат, че е изцяло нереалистично дребна страна като България, която е на ръба на бедността, внезапно да се нарежда като главен миротворец на интернационалната сцена. Въпреки това България остава разграничена по въпроса за политиката си по отношение на Русия.

Анализатори предизвестяват, че съветските служби за сигурност и разузнаване са надълбоко намесени в системата за сигурност и разузнаване на България, което реалистично подкопава сигурността на НАТО. Ето за какво България е определяна като съветския " троянски кон " в Алианса. Следователно включването на България в продан на строго класифицирана разследваща информация може да съставлява риск за НАТО, който би трябвало да направи обзор на издадените в България позволения за сигурност.

България сред Брюксел (Берлин) и Москва

Победата на Джо Байдън в Съединени американски щати провокира тектонични промени в връзките със съдружниците на Борисов и по-специално от Вишеградската група страни, Путин и Ердоган. Друго утежняващо събитие е напускането на канцлера Меркел от власт. Условията на България за започване на договаряния сред Северна Македония и Европейски Съюз бяха посрещнати с отрицание от европейските среди.

Не би трябвало да се не помни, че България е чист консуматор на средства от Европейски Съюз, което значи, че живее за сметка на други развити членки на Европейски Съюз (тъй като не е член на Шенгенската зона или Еврозоната).

Европейската работа за битка с измамите (OLAF) би трябвало да разшири следствията си поради основателни съмнения, че парите на данъкоплатците от Европейски Съюз не са изразходвани по предопределение в България. " Кесията " на България е в Брюксел, а сърцето й е в Москва. В рамките на НАТО доверието към България е разтърсено, тъй като България към момента е в " обятията " на Русия.

Ситуацията в България евентуално щеше да е друга, в случай че страната беше провела своевременна лустрация на членовете на комунистическия режим, който беше неразделна част от руската система за надзор и въздействие. Проблемът обаче не е единствено в интервала на Съветския съюз и Студената война. Силните връзки сред Москва и София датират от интервала на основаването на актуалната страна България. А точно, България в никакъв случай нямаше да получи самостоятелност като страна (която е единствено на 100 км от Истанбул), в случай че не беше съветската войска, която безусловно я освободи през 1878 година, когато беше подписан фамозният Санстефански кротичък контракт. Под съветския диктат той планува основаването на Княжество България, разпростряло се до Охридското езеро и Солун на юг. Големият храм-паметник Александър Невски, който се извисява над град София, е издигнат в чест на руско-българската дружба. Ето за какво е малко евентуално тази многовековна връзка да бъде прекратена, защото е явно, че тя не понижава даже в най-трудните за Русия обстановки.

Анализаторите считат, че България към момента балансира сред Брюксел (Берлин) и Москва, като по този метод поддържа непоклатимост в една много нестабилна страна и среда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР