Държавният глава Румен Радев не прие предложението на Министерския съвет

...
Държавният глава Румен Радев не прие предложението на Министерския съвет
Коментари Харесай

Преди Срещата на върха на НАТО: Радев отказа, Главчев отива

Държавният глава Румен Радев не одобри предлагането на Министерския съвет да управлява българската делегация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.



" Има позиция, която позиция е направена в Министерски съвет, призната от Министерски съвет и едвам по-късно като е призната, е сведена към мен ", сподели Румен Радев - президент на Република България.

По-късно в известие от Президентството допълниха, че:

" Държавният глава постоянно е упорствал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, повишението на отбранителният ни потенциал, и за усилване на приноса на България в укрепването на източния фланг на НАТО. Както и че от първия ден на войната в Украйна президентът остро е осъждал съветската експанзия. Но Румен Радев не приема някои положения от признатите от кабинета позиции, които се отнасят до задължения на страната ни по отношение на войната в Украйна, което е и повода Радев да откаже да води българската делегация ".

От Министерството на защитата разясниха, че в българската позиция няма накърняване на националния интерес и опасност за националната ни сигурност.



" В подтекста Украйна, който е детайл на формалната позиция желая да уточня, че поддръжката, която страната оказва в последните години след началото на войната е напълно в сходство с решението на Народно събрание и в този смисъл и подтекст тя е непоколебима, непоклатима и ще продължи дотогава, до когато е належащо ", съобщи Радостин Илиев, зам.-министър на защитата.

Така българската делегация на Срещата на върха на НАТО ще бъде водена от служебния министър председател. От Брюксел Димитър Главчев съобщи, че не схваща какво е смутило президента поради рутинната позиция.



Вие ли ще водите делегацията?
" Еми, то не остана кой ", съобщи Главчев.

" Какви са аргументите да се тормози президентът Радев нямам разбиране, това в действителност би трябвало да го питате. Що се отнася до позицията тя е безусловно съобразена с всички решения на националното заседание и ви подсигурявам че няма да излезем от решенията на националното заседание ", добави Главчев.



Коментар направи и ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски, упреквайки президентът, че поредно и демонстративно се пробва да отклони България от нейните задължения и да я дестабилизира, прокарвайки съветското въздействие и агитация в този сериозен за сигурността на Европа и света миг.

Автори: Десислава Апостолова, Вера Александрова и Виктор Борисов


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР