В репортаж от Сирия на британската медия Би Би Си,

...
В репортаж от Сирия на британската медия Би Би Си,
Коментари Харесай

В битката за влияние в Близкия изток, Иран определено печели

В репортаж от Сирия на английската медия Би Би Си, пълководец от иракските сили Хашд ал Шааби декларира следното: „ Наречете го както желаете – Шиитска линия, Шиитски полумесец, иранска зона на въздействие – няма значение. Вече се случи, ние сме тук и успяхме –от Техеран до Бейрут “.

Думите на този пълководец обобщават всичко, което би трябвало да се знае за резултатите от поредната и настъпателна политика на Иран в Близкия изток. Международните анализатори толкоз време повтарят мантрата за ролята на Съединени американски щати, че не помниха за локалните играчи, които трансформират целия район през последните 10 години. Сред тези страни, най-печеливш е Иран. Днес, от ливанските планини до платата на Иран, въздействието на Техеран е по-осезаемо от всеки път. Нито Турция, нито Русия, нито Саудитска Арабия или Съединени американски щати има през днешния ден сходен триумф и даже къс обзор на събитията демонстрира това.

В Ливан, Хизбулла направи изцяло подвластни останалите партии в алианса „ 8 март “, а в опозиционния блок „ 14 март “, който среща поддръжката на Саудитска Арабия, политиците се усещат меко казано несигурни. Лесно е да си напомнят събитията от 2008 година, когато бойци на Хизбулла завзеха зони в Западен Бейрут и към столицата, с цел да се сетят какъв брой уязвими са. Хизбулла, също по този начин, взе участие интензивно в сирийската революция, а това донесе на групировката боен и дипломатически опит, а също и в допълнение въоръжение.

Стотици жертви в Ирак и Иран след трус над 7 по Рихтер

Разказът за най-бруталното кръвопролитие на ИДИЛ, лишило живота на близо 2000 души

Влиянието на Иран в Ливан се ускори още повече, когато беше образуван кабинета през 2016 година, в който ролята на Хизбулла е съществена. Именно поради тях беше определен за президент новият им съдружник Мишел Аун.

В Сирия Иран доближи кулминационната точка на своята политика.

Помощта в човешка мощ, опитът, финансирането и доставките на оръжие от Иран са главната причина режимът на Башар Асад към момента да оцелява.
 Башар Асад Башар Асад
Мнозина считат, че Русия носи основната виновност за това, само че действително Техеран изнесе сирийското държавно управление на гърба си до през днешния ден. Неговите милиции, които съставляват няколко десетки хиляди бойци от целия Близък изток, съпроводени от локални формирования, направи допустимо връщането на контрола над огромни региони от страна на Асад. При днешните сражения в Източна Сирия, Иран има съществена роля. От друга страна, саудитската поддръжка за обособени групи е безредна и непоследователна и докара до разединение в самата сирийска съпротива. Главният идеологически и политически конкурент на Техеран изостава в конкуренцията.

Какво става в Саудитска Арабия

Арести на принцове и министри в Саудитска Арабия

В Ирак, иранците имат дълготраен опит и техните сили са част от политическия живот на страната.

Силите на Революционната армия, водени от военачалник Касим Сюлеймани, развиха през последните десетина години невиждана по мащаба си мрежа. Милициите от Народното опълчение, известно с името Хашд ал Шааби, е общ брой от шиитски милиции, наброяващи 120 000 бойци и те са непосредствено подкрепени от Иран. Те освен бяха съществена мощ в боевете против Ислямска страна, само че командирите им се бори и против американците в интервала след 2003 година

Групите са непосредствено свързани с Революционната армия на Иран, която дава отговор за „ износа на гражданска война “ или по-точно на хомейнизъм в прилежащите страни. Дори с американската поддръжка, за иракския министър председател Хайдар ал Абади ще има доста компликации, в случай че продължи с опитите да накара тези милиции да смъкват оръжието и да се инкорпорират в иракската войска. Внесеният законопроект за това сега е на изчакване.

Идва ли Голямата война на Съединени американски щати в Близкия Изток

Саудитска Арабия: Връщаме се към сдържан ислям

В политически аспект Иран също има роля в Ирак.

Управляващата консервативна ислямистка партия „ Дауа “ е обичайно про-иранска, до момента в който мощната милиция Бадр управлява значимото Министерство на вътрешните работи. По този метод милициите получиха американско въоръжаване, защото с помощта на напъните на водача на Бадр – Хади ал Амери – бойците бяха приравнявани към регулярната иракски войска, за която има американско финансиране. Днес тези милиции могат да бъдат видени с американска бронирана техника и автомати.

От своя страна, Саудитска Арабия се включи късно в Ирак след години на застой в връзките. Едва този октомври Ал Абади посети Рияд, а граничните пунктове бяха отворени след 27-годишно спиране. Не е ясно обаче дали саудитците са подготвени да усилят въздействието си оттатък вложенията.

В Йемен Иран показва какъв брой сръчен може да бъде в поддръжката за военни сили, с които публично сякаш няма връзка.

Една от най-бедните арабски страни попадна в клопката сред Саудитска Арабия и Иран, които се възползваха от годините неустойчивост и избухналата борба след свалянето с митинги на предходния президент Али Абдула Салех. Сегашният президент Абд Раббу Мансур Хади беше заставен да избяга в Рияд, откакто самата столица беше завладяна от бунтовниците хути, получили неофициалната поддръжка на Иран.

До през днешния ден Сана се държи от хутите. Саудитците бяха въвлечени по най-глупавият метод в играта на Иран и в опитите си да се опълчват, затвориха пристанищата на Йемен и стартираха въздушна акция, която докара до експлоадирането на невиждана по мащабите си в съвременни времена зараза от холера. До края на годината заболяването ще е засегнала над 1 милион души по данни на Световната здравна организация.
 Продължаващата над 2 години революция в Йемен аргументи рисков дефицит на храна и вода в страната, а наред с това докара и до зараза от холера Продължаващата над 2 години революция в Йемен аргументи рисков дефицит на храна и вода в страната, а наред с това докара и до зараза от холера
Досега не е ясно каква изгода имат саудитците от войната в Йемен.

Вече две години силите и парите им са въвлечени в тресавище, от което надали скоро ще излязат. Днешните управници повтарят грешките отпреди десетилетия, когато кралството още веднъж пробва да въздейства на политиката в Йемен.

Във всеки един от упоменатите случаи иранците съумяват да изградят сполучлива мрежа, която както непосредствено да въздейства на политиката в съответната страна, по този начин и да прокарва хомейнизма като идеология.

Силата на Техеран изключително добре се видя по време на кюрдския референдум за самостоятелност в Иракски Кюрдистан, чийто резултат беше злополука с помощта на Иран. Иранците също по този начин участваха непосредствено в завземането на оспорваната сред иракчани и кюрди провинция Киркук и през днешния ден петролът от нея отива най-вече в посока Техеран.

Саудитците не наподобява да са взели поука от неуспехите си до момента. Те не построиха сполучливи мрежи, нито демонстрираха поредност в поддръжката си за една или друга мощ.

Какво ще стане с Ракка след "Ислямска страна "? Отговор няма

Война в Ирак: конфликти сред иракски сили и пешмерга

Но тук идва новият детайл и това е престолонаследникът Мохамад бин Салман.

Въпреки че точно той вкара Саудитска Арабия във войната в Йемен, през днешния ден той дава сигнали за смяна в тактиката. Също по този начин консолидира властта в себе си, само че и силите на кралството на открито. За разлика от предшествениците си, принцът е очевидно по-агресивен в дейностите си, а до момента Иран не е срещал сходен вид политики от страна на саудитците.

Все отново, Саудитска Арабия е обратно с подготовката.

Иран наподобява доста по-добре стъпил на картата на Близкия изток, разпространявайки концепциите и въздействието си. Не на последно място, иранците вземат участие интензивно в мирните договаряния за Сирия, разпределяйки зони с Турция и Русия.

Режимът на Асад счита, че печели войната в Сирия. Ето за какво това е надалеч от истината

"Ислямска страна " пред голямо проваляне в Сирия

Рияд ще опита да реализира напън чрез нови съглашения с Израел, само че това е рисков ход – от една страна израелците биха могли да сплашат Иран да ограничи ходовете си, само че от друга - саудитците рискуват да попаднат в графата „ съдружници на Израел “, което в арабския свят не носи добра популярност.

Руснаците протягат ръка към саудитците и подписаха редица съглашения, до момента в който Москва очевидно оказва помощ с информация на Тел Авив против Хизбулла.

Не би трябвало да се не помни, че огромна част от популацията в арабския свят не желае да работи с Иран. Това състояние може да бъде употребявано и сега Мохамад бин Салман има редица стъпки пред себе си, само че от това кои от тях ще предприеме, ще зависи бъдещето освен на неговата страна.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР